Skip to main content

Det har gått tre år sedan OnePlus gjorde sitt första avtryck på smartklockemarknaden med OnePlus Watch. Den första modellen, trots dess stilrena design och imponerande batteritid, lämnade mycket att önska när det kom till smarta funktioner. Nu är OnePlus tillbaka med en ny iteration, OnePlus Watch 2, och denna gång är det full kraft framåt med Google’s Wear OS.

Äkta smartklockefunktioner

OnePlus Watch 2 introducerar äntligen den äkta smartklockeupplevelsen med tillgång till Google Play Butik direkt från handleden. Det innebär att användare nu kan ladda ned och installera appar direkt till klockan, nyttja Google Assistent till fullo och göra kontaktfria betalningar via NFC och Google Wallet.

Hybriddriven hållbarhet

Ett välkänt problem med smartklockor är dock deras batteritid. Till skillnad från de tidigare ”halvsmarta” klockorna som kunde rulla på i veckor, har smarta klockor med rikare funktionalitet kämpat med att hålla jämna steg. OnePlus Watch 2 utmanar denna norm med en innovativ lösning.

Genom att integrera dubbla systemkretsar – den kraftfulla Snapdragon Wear 4 och den energieffektiva BES2700 – samt ett hybrid-operativsystem, lyckas OnePlus Watch 2 leverera en balans mellan funktionalitet och batterieffektivitet. Användare kan njuta av Wear OS 4:s öppenhet och funktioner, samtidigt som de drar nytta av RTOS:s energieffektivitet för grundläggande behov.

Användarupplevelse och gränssnitt

OnePlus egna gränssnitt ligger som ett elegant skal över klockans två system och bär gemensamma drag med Wear OS, inklusive en bekant notifikationsmiljö, åtkomliga snabbinställningar och olika informations- och funktionspaneler som man navigerar genom via svepgester. Personligen uppskattar jag de finjusteringar OnePlus har gjort i användarupplevelsen, men det finns emellertid utrymme för förbättring. Användargränssnittet lutar sig något för mycket på interaktion genom att knacka och svepa på skärmen, vilket ibland kan leda till missförstånd där klockan uppfattar en svepgest som ett tryck på en ikon eller ett menyval.

En annan detalj jag hade uppskattat mer funktionalitet från är den roterande kronan på sidan av klockan. För närvarande tjänar den endast som en dekorativ knapp utan möjlighet att navigera genom menyer eller bläddra i meddelanden genom att snurra på den. Kanske är det min vana från Apple Watch, men det känns som att OnePlus missar funktionalitet här.

Fysisk design och komfort

Designmässigt har OnePlus Watch 2 vuxit, både i storlek och funktion. Med en större oled-skärm på 1,43 tum i diameter och ett något större boett med dryga 46 millimeter, har klockan en robust känsla utan att kompromissa med komforten. Den har även två knappar på höger sida. På undersidan finner vi en puck med optisk sensor för puls och blodsyre. Klockan levereras med ett silikonarmband som är både bekväma och praktiska.

Funktioner och aktivitetsprogram

Klockan stoltserar med över 110 olika tränings- och aktivitetsprogram, från yoga till dragkamp, och erbjuder detaljerad analys för en rad aktiviteter. Dess exakta gyro och accelerometer ger pålitlig feedback på dina prestationer, medan GPS-funktionen säkerställer noggrann spårning av dina rörelser.

Betyg 4/5

OnePlus Watch 2 löser många av de utmaningar som tidigare version stött på, och erbjuder en imponerande balans av smarta funktioner och batteritid. Med fortsatta förbättringar och uppdateringar kan denna klocka mycket väl bli en favorit bland Android-användare.

Kommentera