Det var nu någon vecka sedan OnePlus Watch släpptes, och tyvärr så blev det problem med leveransen av vårt recensionsexemplar, så jag fick den samma dag som OnePlus visade upp klockan. Jag är dock alltid väldigt noga med att verkligen testa alla produkterna jag får hemskickade, därför kommer min recensionen av OnePlus Watch upp nu först.
Oneplus ger sig in på marknaden för smarta klockor. Men som det ofta blir när man ska ta sig in på nya marknader så springer man på problem. OnePlus Watch är ett steg i helt rätt riktning för OnePlus, men tyvärr är det fortfarande mycket som saknas, och mycket buggar.
Får man det man betalar för?
OnePlus Watch kostar enbart 1 700 kr, vilket är väldigt billigt för att vara en smartwatch. Tittar vi på Apple Watch så kostar de ca 5 000 och uppåt. Men vad får vi då för 1 700 kr? Får vi alla funktioner som Apple Watch har? Ni kanske anar svaret, för det är självklart nej, vi får inte lika mycket saker för 1 700 kr som vi får i en Apple Watch för 5 000 kr.
Det vi får är en klocka med väldigt snygg design. Boetten är på 46 millimeter, vilket är en perfekt storlek för mig. Men det är en stor klocka och kommer absolut inte passa alla. Varför OnePlus valde att enbart släppa en storlek, och då en så stor storlek – ja, det är något jag faktiskt inte kan förstå. Känns som om att många kommer välja bort OnePlus Watch enbart för att den är för stor.
Men om vi bortser från storleken och fortsätter att fokusera på designen, för den är som sagt väldigt snygg. Du har två knappar på sidan av klockan, varav en som du kan själv välja vad den skall göra. Den andra klickar du på för att komma till menyn. Gummiarmbandet som medföljer påminner väldigt mycket om den vi finner på Apple Watch, vilket är en design jag gillar väldigt mycket. Bekvämt och snyggt. De har även gjort det väldigt enkelt med en liten sprint man trycker in för att ta bort armbandet.
Mycket trevlig display
Skärmen på OnePlus Watch är en oled på 1,39 tum som är väldigt skarp och ljusstark, inga problem alls att se klockan i starkt ljus utomhus. En funktion som jag dock saknade är ”Alltid på-läget”. Precis som med Apple Watch så behöver du dock enbart lyfta upp och titta på klockan så vaknar den till liv, och du lägger handflatan över skärmen för att släcka skärmen.
Ett problem jag har stött på dock är att jag kan inte klicka på skärmen med fingret för att väcka skärmen. Jag har kontaktat OnePlus som säger att det ska gå, men kan inte svara på varför det inte fungerar för mig. Men rent generellt så är det en väldigt responsiv och trevlig skärm som jag njuter att titta på.
OnePlus Watch kör inte Wear OS
Jag tror alla blev lite chockade när vi fick reda på att OnePlus Watch inte kör Googles operativsystem för smartklockor, Wear OS. Det medför både för och nackdelar. En fördel med Wear OS är att många redan är vana med det, och det finns massa inbyggda funktioner från Google. Ett problem med Wear OS brukar dock vara att batteritiden är kass. Och just batteritiden är något som OnePlus verkligen har fokuserat på med sitt egna operativsystem till OnePlus Watch. Jag har inga problem att klara 4-5 dagar utan att behöva ladda den. Det vi får offra för batteritiden är dock massa saker. Det finns inga som helst möjligheter att installera appar, hej då Spotify! Klockan saknar också stöd för betaltjänster, röstassistent och annat som kommit att förknippas med en modern smartwatch.
Ett annat stort problem är stödet för notifikationer. Visst, du kan få notifikationer – men det är väldigt få appar som har support för det. Och de du har support för kan du knappt interagera med. Som jag nämnde så går det inte att installera appar, vilket gör att du inte kan streama från Spotify, men det du kan göra är att lägga in mp3-filer. Men vem gör det nu för tiden?!
Räknar fel på stegen?
Jag går inte på gym nu under pandemin, men jag går ut på promenad. Vanligtvis använder jag min Apple Watch för att ha koll på exempelvis hur många steg jag tagit. För att kunna jämför så har jag under mina promenader använt både Apple Watch och OnePlus Watch. Jag blev dock väldigt förvånad av att OnePlus Watch visade samtliga gånger mycket fler antal steg än vad Apple Watch gjorde. Betyder det att OnePlus Watch visar fel? Vet inte, kan ju faktiskt vara Apple Watch som visar fel. Hur som helst så ville jag i alla fall nämna det.
Klockan synkar med appen Oneplus Health, och det är ju också värt o nämna att du måste ladda ner denna appen för att kunna använda klockan. Själva appen är snygg och lättnavigerad, men väldigt gles i sina funktioner. Det är dock här vi kanske får påminna oss om att OnePlus precis har släppt klockan, fre funktioner kommer förhoppningsvis att komma.
Klockan har GPS och du kan även kolla puls, kaloriförbränning och hjärtfrekvenszoner. Samtliga saker jag nämnde här fungerar helt okey, förutom kaloriförbränningen. Bara genom att ta på mig klockan på morgonen och starta kaffemaskinen så har jag bränt 400 kcal. Helt orimligt. Sömnspårningen är dock en sak jag inte har kunnat testa, vilket beror helt och hållet på mig. Jag kan inte sova med en klocka på armen.
Betyg 3/5
Det låter kanske som om att det har varit väldigt mycket negativt med klockan, och visst det är inte världens bästa smartwatch – men det är inte heller världens dyraste. Vi får inte heller glömma att det är OnePlus första smartwatch och den är helt ny. Jag tror OnePlus kommer fixa till mycket med mjukvaruuppdateringar. Klockan är väldigt snygg och skärmen är mycket bra. Gillar även designerna på de olika urtavlorna mycket. Jag tror nästa generation av OnePlus Watch kommer vara mycket bättre. Men har du en Andorid, är ute efter en snygg smartwatch för lite pengar och vill kunna få lite notifikationer – då är OnePlus Watch för dig. Men är du ute efter en Smart Watch som du verkligen vill förlita dig på vid träning och som skall ha möjlighet att installera appar – då är inte OnePlus Watch för dig.