OnePlus har I flera år tillverkat några av mina absoluta favorit-telefoner i Android-segmentet. Men de senaste åren har man märkt att de börjar bli mer som alla andra tillverkare med sina flaggskepp. Men med OnePlus 11 trycker de ner priset, samtidigt som de fyller den med flera imponerade specifikationer. Men de tar så klart vissa genvägar för att kunna hålla nere priset.
Många av er känner nog redan igen telefonen då den redan har lanserats i Kina och flera recensioner har redan kommit ut på internet, men här har ni nu min recension av den internationella versionen av OnePlus 11, med OxygenOS, istället för Oppo ColorOS som fanns på den Kinesiska versionen. Om det kommer presenteras en OnePlus 11 Pro är för närvarande oklart, men en gissning från min sida är att OnePlus skippar Pro i år och kanske istället släpper en OnePlus 11 T senare i år.
Design
Okey vi pratade tidigare om att OnePlus har tagit några genvägar för att hålla nere kostnaderna, och kanske har de tagit in en junior-designer för att designa baksidan av OnePlus 11, för den är inte vacker. Jag kanske är lite hård nu, men i mitt tycke så är den runda designen för kameramodulen inte något vidare vacker. Men om vi bortser från den mindre snygga kameran så är resten av telefonen bra designad och bekväm att hålla i. OnePlus har dock inte tagit några större risker med designen då den ser mer eller mindre likadan ut som förra årets modell, som jag tyckte var riktigt snygg.
Telefonen kommer i två olika färger, svart och grön. Och som ni ser på bilderna så är det den svarta versionen jag har fått hemskickad till mig för att recensera. Jag vill nog säga att jag tycker båda färgerna är snygga och skulle inte ha några problem att köpa någon av de två färgerna. Jag gillar det matta materialet på baksidan av telefonen.
Jag tycker att telefonens skärm på 6,7 tum är riktigt snygg med sina välvda kanter, även om jag personligen föredrar en helt platt skärm. Och tack vare att både skärm och baksida är välvd så är den stora telefonen väldigt bekväm att hålla i, dock aningen hal. Jag rekommenderar absolut att köpa till ett skal då det inte var något som fanns i lådan. Men när vi faktiskt är inne och pratar om skärmen så vill jag tillägga att det är en 2K A+ Fluid AMOLED-skärm med upplösning på 3 217 × 1 440 pixlar, med LTPO 3.0 och dynamisk uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz.
En sak som jag klagade mycket på förra året var att OnePlus valde att plocka bort alert-reglaget, och jag vet att jag var inte den enda som klagade. OnePlus måste ha lyssnat, för i år är reglaget tillbaka. Så nu kan vi återigen enkelt ställa telefonen i stör ej-läge, eller ljudlös med vibration. Tack OnePlus!
Telefonen har absolut en premiumkänsla när du håller i den. Och helt ärligt, även om jag inte gillar designen på kameran, hur ofta tittar man på baksidan av telefonen?
Mycket prestanda för pengarna
Den enklaste versionen av OnePlus 11 kostar 9 990 kr, vilket så klart är mycket pengar. Men när vi senare tittar på specifikationerna så kommer ni se att om man jämför den mot andra telefoner med liknande specifikationer så kan vi enkelt lägga på några tusenlappar.
Instegsmodellen kostar som sagt 9 990 kr och har då 8 GB ram och 128 GB lagring. Storebrorsan kostar 10 890 kr och har 16 GB ram och 512 GB lagring. En skillnad på dem är att lagringen i 256 GB-modellen är av nya ufs 4.0-typen medan det är ufs 3.1 i 128 GB-modellen. Det innebär att du inte bara får mer lagring utan också snabbare, med läshastighet på över tre gigabyte i sekunden för stora filer.
Processorn i OnePlus 11 är en Snapdragon 8 Gen 2 som huserar åtta processorkärnor, där toppkärnan är en Cortex-X3 på 3,2 GHz, samt grafikkretsen Adreno 740.
Låt oss igen prata lite om de där genvägarna som OnePlus har tagit för att kunna hålla nere priserna. Telefonen är tyvärr bara stänktålig med sin ip64-klassning. Den har inte heller någon trådlös laddning, men den har dock en riktigt snabb USB-C-laddare som med 100 watts effekt kan du fylla mobilens 5 000 milliamperetimmars batteri på lite under en halvtimme. Och vissa telefontillverkare skickar inte ens med en laddare! – Så ja, jag förlåter er att ni inte har trådlös laddning. Men visst hade det varit bekvämt o ha!
Batteriet klarar utan några problem 1-2 dagar, beroende på vilja inställningar du har valt för skärmen.
Ful men förvånande bra kamera
Som jag nämnde i början av denna recension så är jag inte alls så förtjust i designen av kameramodulen, men om vi glömmer designen och nu fokuserar på kameramodul i sig så blir jag mer imponerad. I kameramodul finner vi tre sensorer samt en LED-blixt. Huvudsensorn är en Sony IMX890 på 50 megapixlar med både optisk och elektronisk bildstabilisering. Sensorstorleken är 1/1.56 tum med bländartalet ƒ/1.8. Enligt Oneplus ska kameran förbättrats för att vara vassare vid fotografering i mörka miljöer och i motljus. Denna ackompanjeras av en porträttlins på 32 megapixlar och en ultravidvinkel med 48 megapixlar.
Jag fick i de flesta av mina bilder skarpa och bra bilder. Det spelade ingen roll om det var inomhus, utomhus, dag eller natt. Dock överexponerar den vissa delar av bilden ganska ofta och precis som med många andra telefoner så är den lite seg att fokusera och ta bilden. Det jag menar är att när jag skall ta en bild på vår kattunge så är kameran ibland så pass seg att kattungen har hunnit flytta på sig så jag tar en bild på golvet.
Men hur mycket samarbetet med Hasselblad faktiskt ger till telefonen är svårt att svara på. Visst, färgerna på bilderna är ganska välbalanserade, så det kanske är tack vara dem? Hur som helst så tycker jag att kameran är bra.
Mjukvaran på OnePlus 11 blir tyvärr allt sämre
Jag har alltid gillat OxygenOS, men med den senaste version, Oxygen OS 13, har jag börjat störa mig på allt mer saker, framförallt hur de hanterar notifikationer. Jag önskar OnePlus kunde börja återgå till att vara så lik Googles egna Android-version.