OnePlus har i flera år varit min favorit bland alla Android-telefoner, men på sista tiden har det mer och mer börjat att kännas som om att de börjar bli en i mängden. Förut tillverkade de billiga telefoner som kom packade med massa bra saker. Nu för tiden har de förvisso sin Nord-telefon som levererar mycket för pengarna, men de har också riktiga flaggskeppstelefoner – som också kostar som sådana. Och det är väll bra, men man börjar mer och mer se hur OnePlus börjar bli som alla andra mobiltillverkare. Men nog om det, låt oss nu fokusera på deras nya flaggskepp, OnePlus 10 Pro. Jo, en sista sak. Vi får nöja oss med en Pro i år, för det ser inte ut att bli någon OnePlus 10 i år.
OnePlus 10 Pro påminner mycket om OnePlus 9 Pro
En annan sak som blev lite annorlunda i år är att OnePlus 10 Pro har redan funnits ute på marknaden i Kina sedan i januari, men det är först nu som vi fick den till Sverige.
Det första som jag tänker på när jag ser OnePlus 10 Pro är hur lik den är förra årets modell. Vi finner mer eller mindre en identisk design på framsidan med sina välvda sidor på skärmen. Selfie-kameran är också den placerad på samma ställe, och vi kan även låsa upp med fingret på denna modell också. Dock skall det nämnas att fingeravläsaren är placerad lite högre upp på årets modell. Jag kan ha fel, men är ganska säker att den är lite högre upp. I like it.
Nu låter det kanske som om att jag klagar lite på att OnePlus 10 Pro påminner om sin föregångare, men det är inte sant. Visst, det kanske är lite tråkigt att ha samma design – men det är en bra design.
Och när vi vänder på telefonen så finner vi nu lite visuella nyheter. Vi har ett snyggt frostat glas, som välver över kanterna. Ja, den välvda designen är den samma som förra årets modell, men det stöttåliga frostade Gorilla-glaset är nytt. Och den mest visuella nyheten är kameran. Oj oj oj, vilken stor kamera! Eller, kameror skall jag kanske säga, för det är en bunt av dem. Men vi går in mer i detalj om kamerorna lite senare.
Fortfarande en riktigt bra skärm
OnePlus 10 Pro har en 6,7-tums 120 Hz Fluid AMOLED display på 3216 x 1440 pixel, och andra generationens LPTO teknologi. Det betyder att skärmen dynamiskt kan växla mellan 120 Hz ner till 1 Hz beroende på vad som visas på skärmen. Det här gör att skärmen är mer strömsnål än en skärm som endast har 90 Hz. Andra generationen LPTO ger ca 1,5 timmar mer batteri i jämförelse med OnePlus 9 Pro. Dock verkar flera appar inte kunna ta del av 120 Hz ännu.
Skärmen har precis som OnePlus 9 Pro en maximal ljusstyrka på 1300 nits, men det får man bara med automatisk ljusstyrka och i direkt solljus. Vid manuell inställning på maximal ljusstyrka går den ”enbart” upp till 800 nits.
Touch refresh raten på OnePlus 10 Pro, dvs. hur många gånger telefonens skärm kan registrera beröring under en sekund, är 240 Hz.
Sämre kamera – men bättre!?
Samarbetet med Hasselblad fortsätter, och det är först nu som vi faktiskt börjar se några riktiga fördelar med samarbetet. Ok, specifikationen ser sämre ut än den på OnePlus 9 Pro, men verkligheten är något helt annat, troligen som sagt av att Hasselblad och OnePlus har fokuserat på efterbehandlingen av bilderna, men lite mer om det senare i texten.
Kameraobjektiven som vi finner på baksidan är förutom en huvudkamera även en tele- och en vidvinkelkamera. Färgdjupet är på 10 bitar vilket kan jämföras med 8 bitar som är standard i huvudparten av kamerasystem i dag. Det ökade färgdjupet gör det möjligt att få fler naturliga färger. Totalt kan Oneplus 10 Pro visa en miljard färger. Jag vill även nämna det att 10-bit färg är väldigt trevligt för de som vill redigera sina bilder efteråt och ha mer information att arbeta med. OnePlus 10 Pro ger oss möjligheten att dels fotografera i RAW-format men också RAW+ som ger oss möjlighet att fånga fler detaljer och ett bredare ljusstyrkeområde vilket ger större frihet vid redigering av bilderna. I kameraappen kan vi gå in i ett ”Pro-läge” och ändra allt från ISO-känslighet, slutarhastighet, exponeringskompensation, vitbalans och manuellt fokus. Pro-läget fungerar på huvudkameran och ultravidvinkelkameran.
Huvudkameran är på 48 megapixel (bländare f/1.8) medan vidvinkelkameran erbjuder 50 megapixel (bländare f/2.2). Synfältet är upp till 150 grader på vidvinkelkameran. Slutligen finner vi ett 8 megapixel teleobjektiv (bländare f/2.4) med 3,3 gångers optisk zoom. På framsidan finner vi en 32 megapixel selfiekamera.
Mycket stora och fina siffror, dock väldigt mycket likt det vi fann på OnerPlus 9 Pro. Men Hasselblads bidrag i år gör skillnad, framför allt märker vi det på användargränssnittet i Pro-appen, färgtemat i kameraapparna och slutarljudet. Viktigast uppdateringen är dock färgkalibreringen samt filter som de har skapat tillsammans med naturfotografer.
Färgkalibreringen är som sagt mycket bättre i år om vi jämför mot OnePlus 9 Pro. Och om vi jämför mot en iPhone 13 Pro så tycker jag även att OnePlus 10 Pro är och tävlar med Apples kamera. Kanske att bilderna från OnePlus 10 Pro är aningen skarpare, mot hållet till för skarpt. Men bilderna känns mer verklighetstrogna i sin färg. I det stora hela tycker jag att kameran i OnePlus 10 Pro är betydligt mycket bättre än den i OnePlus 9 Pro, vilket betyder att behandlingen av bilderna i telefonen har blivit vassare, då mycket av hårdvaran är den samma. Kanske borde detta även gå att få till i OnePlus 9 Pro? Ultravidvinkelkamerans färger blir tyvärr något bleka på OnePlus 10 Pro.
Jag vill avsluta sektionen om kameran med att prata om nattläget på OnePlus 10 Pro. Jag är väldigt imponerad av kameran som tar mycket bättre bilder i dåligt ljus än sin föregångare. Här är den även likvärdig, kanske även bättre än iPhone 13 Pro.
Lugn och fin – Oxygen OS finns kvar!
Det har varit väldigt många fans av OnePlus som har visat sin besvikelse sedan OnePlus ägare gick ut och sa att de har planer på att ersätta Oxygen OS med Oppositionen Color OS. Men det ser ut som om att Oppositionen har lyssnat på kritiken, för än så länge finner vi fortfarande Oxygen OS på telefonen, närmare bestämt Oxygen OS 12.1 som bygger på Android 12.
Laddar SUPERsnabbt!
Även om Oppo lät OnePlus fortsätta använda sitt Oxygen OS så har de dock inte låtit dem ha kvar sin egna snabbladdning, men i detta fallet är det faktiskt något bra. Oppositionen laddningssystem heter SUPERVOOC Fast Charging. Med denna kan OnePlus 10 Pro ta emot 80 watt med sladd och 50 watt trådlöst. För att ge er en uppfattning om va de siffrorna betyder så kan jag berätta att det tar enbart 32 minuter att ladda från 0% till 100%. Batteriet som sitter i telefonen är ett batteri på hela 5000 mAh, vilket är stort. Och jag har absolut inga problem att ta mig igenom 1-2 dagar med batteriet.
En sak jag vill nämna om den trådlösa laddningen är att laddaren som såldes till OnePlus 9 Pro kommer ej fungera med OnePlus 10 Pro.
Vad får man i lådan?
Jag har fått en större låda utskickad till mig som är för recensionsenheter, i den får vi även två av OnePlus skal till OnePlus 10 pro. Men i den vanliga lådan finner vi också ett skal, som jag tycker är riktigt bra för att vara ett ”gratisskal”. Utöver skalet finner vi även snabbladdaren som vi pratade om tidigare här i texten, riktigt bra är den.
Betyg 4/5
OnePlus har i flera år varit min favorittillverkare av Android-telefoner, och det är de fortfarande. Men de börjar allt mer kännas som en i mängden. Men om du är ute efter en riktigt bra Android-telefon som är snabb, snygg, tar bra bilder och laddar fort – då är OnePlus 10 Pro telefonen jag rekommenderar för dig.
Priser
8 GB + 128 GB, Volcano Black – 10 490 SEK
12 GB + 256 GB, Volcano Black – 11 490 SEK
12 GB + 256 GB, Emerald Forest – 11 490 SEK
Specifikationer
Storlek
- Längd: 163,0 mm
- Bredd: 73,9 mm
- Tjocklek: 8,55 mm
- Vikt: 200,5 g
Skärm
- Parametrar
- Storlek: 17,02 centimeter (6,7 tum) (mätt diagonalt från hörn till hörn)
- Upplösning: 3 216 x 1 440 pixlar 525 ppi
- Bredd-höjd-förhållande: 20,1:9
- Typ: 120 Hz Fluid AMOLED med LTPO
- Stöd för sRGB, Display P3, 10 bitars färgdjup
- Skyddsglas: Corning® Gorilla®-glas
- Funktioner
- Färgtemperatur efter omgivning
- Ögonkomfort
- Bildskärpning
- Videofärgförstärkare
- Skärmfärgsläge
- Färganpassning
- Förbättring av färgseende
- Automatisk ljusstyrka
- Manuell ljusstyrka
- SKÄRMENS FÄRGTEMPERATUR
- Ljust HDR-videoläge
- Nattläge
- Färgkalibrering för flera ljusstyrkor
Prestanda
- Operativsystem: OxygenOS baserat på Android™ 12
- Processor: Snapdragon® 8 Gen 1
- 5G-chippsats: X65
- GPU: Adreno 730
- RAM: 8 Gb/12 Gb LPDDR5
- Lagring: 128 Gb/256 Gb UFS 3.1 2-LANE
- Batteri: 5 000 mAh (2S1P 2 500 mAh, fast)
- 80W SuperVOOC
- 50W AirVOOC
Kamera
- Huvudkamera
- Sensor: Sony IMX789
- Sensor Size: 1/1.43″
- Megapixlar: 48
- Pixelstorlek: 1,12 µm
- Optisk bildstabilisering: Ja
- Linskvalitet: 7P
- Brännvidd: motsvarande 23 mm
- Bländare: ƒ/1,8
- Ultravidkamera
- Sensor: JN1
- Sensor Size: 1/2.76″
- Megapixlar: 50
- Linskvalitet: 6P
- Synfält: 150
- Telefotokamera
- Megapixlar: 8
- Pixelstorlek: 1,0 µm
- Optisk bildstabilisering: Ja
- Bländare: ƒ/2,4
- Blixt
- Dubbel LED-blixt
- Autofokus
- Multi Autofocus (All Pixel Omni-Directional PDAF+LAF+CAF)
- Video
- 4K video med 30/60/120 fps
- 8K video med 24 fps
- 1080p video med 30/60 fps
- Super Slow Motion:1080p video med 240 fps, 720p video med 480 fps
- Intervallfoto:1080p med 30 fps, 4K med 30 fps
- Funktioner
- Hasselblad Kamera för mobil, Nattläge, Ultra HDR, Smart motivigenkänning, Porträttläge, Pro-läge, Panorama, Tiltshift-läge, Lång exponering, 150°-läge, Video med dubbelbild, Retuschering, Filmläge, XPan-läge, Konturframhävning, Fokus katt-/hundansikte, Raw-fil, Raw Plus-fil, Filter, Superstabilitet, Videonattläge, HDR-video, Videoporträtt, Fokuslås, Intervallfoto
- Främre kamera
- Sensor: Sony IMX 615
- Megapixlar: 32
- Elektronisk bildstabilisering: Ja
- Autofokus: Fast fokus
- Video
- 1080p video med 30 fps
- Intervallfoto
- Funktioner
- Ansiktsupplåsning, Ultrashot HDR, Skärmblixt, Ansiktsretuschering
Anslutning
- LTE/LTE-A
- 4×4 MIMO, 4CA, stöd upp till DL Cat 20 (1,17 Gbps) / UL Cat 18 (200 Mbps)
- Band
- GSM:B2, 3, 5, 8
- WCDMA:B1, 2, 4, 5, 8, 19
- LTE-FDD:B1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 30, 32, 66, 71
- LTE-TDD:B38, 39, 40, 41, 46, 48
- 5G NSA:n1, n2, n3, n5, n7, n8, n20, n25, n28, n30, n38, n40, n41, n48, n66, n71, n77, n78
- 5G SA:n1, n2, n3, n5, n7, n8, n20, n25, n28, n30, n38, n40, n41, n48, n66, n71, n77, n78
- MIMO:B1,2,3,4,7,25,38,40,41,48,66, n1, n2, n3, n7, n25, n38, n40, n41, n48, n66, n77, n78
- Wi-Fi
- 2×2 MIMO, stöd för 2.4G / 5G,stöd för Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax
- Bluetooth
- Bluetooth 5.2, support aptX & aptX HD & LDAC & AAC
- NFC
- NFC är aktiverat
- Positionering
- GPS (L1+L5 Dual Band), GLONASS, Galileo (E1+E5a Dual Band), Beidou, A-GPS
Sensorer
- Fingeravtryckssensor på skärmen
- Accelerometer
- Elektronisk kompass
- Gyroskop
- Sensor för omgivande ljus
- Närhetssensor
- Sensorkärna
- Flimmerdetekteringssensor
- Främre RGB-sensor
Portar
- USB 3.1 GEN1
- Typ C
- Stöd för standardhörlurar av typ C
- Dubbel nano-SIM-plats
Knappar
- Stöd för fingergester och navigeringsknappar på skärmen
- Alert slider
Ljud
- Dubbla stereohögtalare
- Brusreduceringsstöd
- Dolby Atmos®
Multimedia
- Ljudformat som stöds
- Uppspelning: MP3, AAC, AAC+, WMA, AMR-NB, AMR-WB, WAV, FLAC, APE, OGG, MID, M4A, IMY, AC3, EAC3, EAC3-JOC, AC4
- Inspelning: WAV, AAC, AMR
- Videoformat som stöds
- Uppspelning: MKV, MOV, MP4, H.265 (HEVC), AVI, WMV, TS, 3GP, FLV, WEBM
- Inspelning: MP4
- Bildformat som stöds
- Uppspelning: JPEG, PNG, BMP, GIF, WEB, HEIF, HEIC, DNG
- Utdata: JPEG, DNG