Skip to main content

Under två år har Sonos och Ikea arbetat med ett projekt för att sudda ut gränserna mellan högtalare och möbler. Detta mynnade ut i två produkter där den första är en lampa och WiFi-högtalare i ett. Den andra är en WiFi-bokhyllehögtalare som ska kunna spara plats då den även kan fungera som sängbord eller en vägghylla, som klarar upp till 3 kg. Jag har nu under några veckor testat båda högtalarna och här är mina tankar. 

Lampa och WiFi-högtalare i ett

Låt oss börja med att fokusera på designen, för det första som slog mig när jag packade upp lampan/högtalaren var att det såg lite ut som om att man hade satt en glaslampa på Apples HomePod. Precis som HomePod så har lampan/högtalaren ett mjukt tygnät runt om sig som ger högtalaren ett snyggt utseende samt skyddar själva högtalaren en aning. Dock är tygnätet på Sonos och Ikeas lampa/högtalare aningen mjukare och flexiblare. Jag hade gärna sett att det var lite mer som det på Apples HomePod, lite tightare.

På sidan av lampan/högtalaren finner vi en vridknapp som man använder för att starta och stänga av lampan. Om vi snurrar lampan en aning ser vi även uttaget för nätverkssladden. På foten finner vi tre knappar, paus/play, volym upp och volym ner. Foten är för övrigt gjord av plast. 

Okey, det blev ganska mycket fokus på själva högtalardelen, men det är inte så mycket man kan säga om glaskupan. Den är matt, snygg och ger ett varmt och väldigt behagligt sken.

Ljudet skulle jag vilja säga är snarlikt det vi har i Sonos One. Det är ett klart och tydligt ljud med en bra bas. 

Precis som med alla högtalare från Sonos kan man även styra denna med Sonos-App. Man kan även koppla samman den med de andra Sonos-högtalarna. Men utöver det kommer man även att kunna styra den med hjälp av en ny fjärrkontroll med namnet Symfonisk eller via Ikeas app Trådfri. Med den sistnämnda kommer det även gå att använda förinställda belysningslägen, designa sin egen belysning samt ställa in en timer som tänder och släcker lampan vid en viss tidpunkt. För att kunna använda den nya fjärrkontrollen behöver du dock en Trådfri-gateway. En trevlig sak är att fjärrkontrollen kan användas med alla högtalare från Sonos, alltså inte bara Symfonisk.

Vill du ha en lampa som är kombinerad med en högtalare, då får du punga ut med 1 995 kr, och du kommer kunna köpa den i augusti.

Bokhyllehögtalare som spar plats

Denna högtalare kostar 1 000 kr mindre än “lampan”, och förutom avsaknaden av lampan så verkar det även som om att man har dragit ner på ljudkvalitén. Det är ett mycket klenare ljud i bokhögtalaren än i det vi finner i “lampan”. Men det kanske man skall förvänta sig när den är 1 000 kr billigare. Men nu när vi har fått ljudet avklarat, låt oss istället fokusera på design.

Högtalaren känns aningen plastig, men har en helt okey design. Som jag tidigare har nämnt så är tanken med WiFi-bokhyllehögtalaren att den även skall kunna fungera som ett sängbord och en vägghylla. Smart och praktisk idé, men man får nog räkna med att den lätt repas. Högtalaren är designad för att kunna stå och ligga ner. Jag personligen tycker den är snyggast när den ligger ner, men jag kan inte ha den liggandes för att jag stör mig på att loggorna och knapparna blir sneda. Alla stör sig kanske inte lika mycket som mig på detaljer, men kunde det inte varit snyggt med en touch-knapp som roterade sig beroende på om högtalaren låg eller stod?

Betyg 4/5

Jag tycker att Sonos och Ikea är påväg till något riktigt bra med detta samarbete. Tanken på högtalare som kan integreras på ett bra sätt i möbler är något jag verkligen går igång på. Jag gillar “lampan”, men är inte riktigt lika övertygad om “hyllan”. “Lampan” är snygg, smart och har ett bra ljud. Jag personligen gillar den svarta bäst. “Hyllan” har sämre ljud och är lite underligt designad. Dock är tanken smart att man skall kunna ha den som hylla, men tror fortfarande att man kunde ha utformat den lite bättre. Även om jag personligen föredrar “Lampan” så tror jag i slutändan att “hyllan” är den som kommer säljas bäst, då den är billigast (995 kr vs 1 995 kr) och enklare i sin design. Jag tror den tilltalar en större skara människor.

Kommentera