Skip to main content

Tidigare generationer lämnade en märkbar glipa mellan skärmarna vid gångjärnet. Med Galaxy Z Flip 5 har Samsung äntligen skapat en telefon som verkligen fälls sömlöst utan glipa när den är stängd. För de som finner hopfällbara telefoner intressanta kan detta kanske vara en tillräcklig anledning för att välja Z Flip 5 framför föregångaren Z Flip 4. Rent praktiskt minskar detta också risken för att damm eller skräp fastnar mellan de ömtåliga skärmdelarna och orsakar skador. Tyvärr är vecket i mitten av skärmen lika synlig som tidigare modell, men mer om det lite senare.

Nackdelen med den här typen av telefoner är att man måste veckla ut telefonen för att kunna göra det mesta med den. Och även om jag ser människor på YouTube som klarar av att göra det med en hand så är det inte något jag klarar av att göra.

En fördel är dock att den hopfällda telefonen är mer fickvänlig, dubbelt så tjock men hälften så hög. Den kan också vara mer handväska-vänlig, men det finns fortfarande delar på utsidan som du inte skulle vilja att dina nycklar kommer i kontakt med. Visst, skärmen på insidan är kanske mer skyddad när den är hopfälld, men jag kände mig aldrig trygg under tiden jag testade skärmen. Tror aldrig jag tidigare har känt mig så orolig av att ha sönder en telefon.

Samsung säljer inga skärmskydd själva till Z Flip 5, och varför de inte gör det vet jag inte. Jag har för mig att de sålde till Z Flip 4, även att man faktiskt fick ett gratis byte. Men hur som helst, de säljer skal som ser ut att skydda telefonen bra, även gångjärnet. Jag skulle verkligen rekommendera att köpa ett sådant, för att ge er lite sinnesro.

När telefonen är uppvikt liknar den en vanlig smartphone. Förutom vecket, samt att telefonen är aningen smalare.

Skärm

I Z Flip 5 finner vi samma amoled-panel som i föregångaren, med långsmalt format, 1080p-upplösning, upp till 1 200 cd/m2 i ljusstyrka och dynamisk uppskalning av bildfrekvens från 1 Hz till 120 Hz. Dock upplever jag att årets modell har en aning ljusare färgton än den lite gulare som vi fann på förra årets modell.

Och precis som med förra årets modell så stör jag mig lika mycket på årets veck. Visst, det är inte hela tiden som jag ser det, men jag känner det. Och jag stör mig på det. Jag personligen är inte en person som skulle kunna använda en vikbar telefon som min dagliga telefon, för jag stör mig för mycket på vecket. Det är också viktigt o nämna att det sitter en skyddande film på skärmen på insidan, som drar till sig både damm och fingeravtryck. Denna får man inte ta bort, då förstör man skärmen.

Okey jag sa tidigare att telefonen behöver nästan alltid vara uppvikt för att man skall kunna använda telefonen, men det är inte helt sant. För det finns också en yttre skärm, och på Galaxy Z Flip 5 har denna skärm vuxit avsevärt jämfört med Z Flip 4. Den yttre skärmen fungerar i princip som telefonens låsskärm, så du kan se tiden, aviseringar och få tillgång till några funktioner som att spela upp eller pausa musik. Samsung har också lagt till några nya widgetar med funktionalitet, och ja, du kan till och med köra appar. Dock finns det flera begränsningar kopplade till detta.

Men då är frågan vad man skall använda den yttre skärmen till? Jag skall säga att jag använde den dock enbart till att titta på notifikationer.

Kameror

Kamerorna är mer eller mindre samma som på Galaxy Z Flip 4, dubbla 12-megpixlare på utsidan och en 10-megapixel kamera i skärmen på insidan. De är okey, men inte lika bra som de på modellerna i S23-serien, och jag kan tänka mig att Samsung har varit tvungen att kompromissa här – med tanke på det vikbara formatet. Men som jag sa så är bilderna helt okey, åtminstone om du inte zoomar in maximalt i bilderna.

Processor

Ett annat område där man kan misstänka att det hopfällbara formatet har krävt kompromisser är kylningen. Även om Z Flip 5 har det snabbaste tillgängliga chipet, Snapdragon 8 Gen 2, så krävs det mycket kylning för att kunna köra den i full hastighet. Jag märker under mina testa att telefonen blir ganska varm och att den inte når upp till samma hastighet som andra telefoner med samma chip.

Men detta spelar inte så stor roll eftersom telefonen ändå känns otroligt snabb vid vardagligt användande.

Batteri

Samsung Galaxy Z Flip 5 har samma batteri som förra årets modell, med en kapacitet på 3 700 mAh. Det är förhållandevis litet för en smartphone med en 6,7 tum skärm. Det är dock resultatet av en tunn design och ett gångjärn som tar mycket plats i telefonen. Jag har inte haft några problem alls med att ta mig igenom en hel dag med batteriet.

Övrigt

Samsung Galaxy Z Flip 5 har en snabb fingeravtycksläsare i på-knappen på sidan, bra stereohögtalare, 25 watts usb-laddning och 15 watts trådlös laddning. Telefonen har också ett ipx8-certifikat, vilket innebär fullt kortvarigt vattenskydd ned till 1,5 meters djup, men inget certifierat intrångsskydd mot partiklar.

Betyg 3/5

Det är svårt att sätta ett betyg på vikbara telefoner, för de är ju tuffa telefoner, men inte speciellt bra på något. Kamerorna är okey, men finns bättre. Skärmen är okey, men finns bättre. Batteriet är okey, men finns bättre och processorn är okey, men finns bättre. Ja ni fattar. Det som gör telefonen ball är att den går att vika samman, men behöver vi verkligen kunna det i detta formatet?

Kommentera