Skip to main content

4 290 kr är priset som just nu är billigast på Prisjakt, och det är ett väldigt bra pris för en robotdammsugare med självtömmande laddstation, stort batteri, LiDAR (lasernavigering), sensorer för hinder, röststyrning och stark motor.

Alla robotdammsugare i dag ser mer eller mindre likadana ut för mig. Men visst, den är ganska minimalistisk och stilren i sin design. Likadant är det med den självtömmande laddstationen, liten och enkel – jag har absolut sett större och fulare.

Väldigt enkel installation

Enklare robotar som inte har LiDAR behöver åka runt och känna sig fram i huset för att måla upp en karta över våningen den skall städa på, vilket kan ta sin lilla tid. Men med Dreame D10 Plus kunde jag i appen se hur snabbt roboten åkte runt på våningen och målade upp allt den såg. Så på några minuter hade den målat upp en väldigt detaljerad bild av hur vår undervåning i huset såg ut. Dock märkte jag att den hade lite problem med stora speglar och stora fönster, eftersom att den ser ut genom fönstret samt blir en liknande effekt med spegeln. Men efter att roboten hade kört och städat några gånger så måste den ha förstått att det var en spegel och fönster, för då hade den tagit bort de markeringarna som felaktigt visade att det fanns ytterligare rum i vårt hus.

Jag måste säga att jag verkligen gillade appen och funktionerna. Det var väldigt enkelt att installera roboten, koppla på den mot Google så jag kunde röststyra den med mina Google Nest Hubs som jag har utplacerade i huset. Samt att dela upp undervåningen i olika rum och markera ut vart mattor är så roboten undviker dem när moppen är installerad. Att kunna säga till roboten att köra och städa matsalen är väldigt smidigt när man exempelvis har haft middag.

Det finns även knappar på roboten om man istället vill använda dem för att exempelvis stänga av roboten eller säga till den att åka tillbaka till laddstationen.

Självtömningssystemet fungerar mycket bra

Om vi kollar på golvet på laddstationen finner vi två hål. Detta skiljer sig från många av de andra robotarna med självtömningssystem. Istället för att bara suga ur smutsen ur robotdammsugarens behållare genom ett hål i botten så blåser den även in luft från ett till hål i roboten. Detta gör att det aldrig har blivit kvar något smutts i behållaren i roboten. Mycket bra!

På ovansidan av laddstationen finner vi ett lock som när man öppnar finner en dammsugarpåse i. Det är till denna dammsugarpåse på 2.5 liter som allt damm hamnar i när roboten återvänder till laddstationen för tömning. Enligt tillverkaren ska du kunna städa 45 dagar i sträck utan att behöva byta påse i laddstationen. Jag har haft roboten i några månader nu och har kört tre dagar i veckan och har aldrig behövt tömma dammsugarpåsen. Kan även vara bra o veta att ett paket med fem stycken dammsugarpåsar kostar ca 199 kr, vilket kommer räcka väldigt länge. Själva dammbehållaren i roboten är på 400 ml.

Ett tips, om du sätter den som jag att städa automatiskt tre dagar – sätt den då inte på städning på morgon eller kväll, för du kommer garanterat vakna till när roboten återvänder till laddstationen för att tömma allt damm.

Städar smart och effektivt

Som ja nämnde tidigare så använder roboten sig av LiDAR, vilket gör att roboten ser vart den åker – vilket gör att den inte kör in i massa saker hela tiden. Om vi kollar på kartan i appen under tiden den städar (efteråt också) så ser vi hur roboten ritar upp en vit linje efter sig så vi kan se hur städflödet har varit. Där ser vi att den väldigt noggrant och smart har valt en effektiv väg för att städa rummet.

På undersidan av roboten finner vi även en bunt av sensorer som ser till att roboten inte åker ner för exempelvis en trappa. Men vill man verkligen försäkra sig att roboten inte skall råka åka ner för en trappa så skulle jag sätta ut en no-go-zone som går att göra i appen.

Sugkapaciteten på roboten är 4000 Pa, vilket räcker gott och väl. Man kan i appen själv välja vilken styrka man vill att roboten skall städa med.

Vill även nämna att jag har aldrig varit med om att roboten har fastnat och att man har behövt ta bort den från exempelvis en matta, vilket har varit en vanlig sak att få göra med billigare robotdammsugare.

Batteriet i robotdammsugaren är som tidigare nämnt stort och klara att köra i ca 150 minuter, vilket gör att den utan några större problem städar hela undervåningen av mitt hus.

Moppen imponerar inte

Likt många andra robotdammsugare så finner vi även en mopp som man kan koppla på Dreame D10 Plus. Och precis som med de andra robotdammsugarna så imponerar inte heller denna på mig. Det är bara en vattenbehållare med en mopp på undersidan som man kopplar på under roboten. Visst, den plockar upp det minsta dammkornen som roboten kanske lämnade kvar, men klarar absolut inte av några intorkade fläckar. Hade gärna sett att den hade haft en vibrationsfunktion som hade tagit bort lite mer fläckar.

Betyg 4/5

Dreame D10 Plus är en väldigt enkel robot att rekommendera för er som vill ha en bra robot som städar bra och tömmer sig själv – till ett väldigt bra pris. Men är du ute efter den absolut värsta roboten med bättre mopp och den senaste kameratekniken, då skall du kolla vidare. Men jag vill fortfarande säga att jag tror absolut att de flesta kommer bli nöjda med Dreame D10 Plus.

2 kommentarer

  • Emma skriver:

    Ja visst funkar den men efter 6 månader kommer ett felmeddelande upp om att byta filter.. utfört detta och gjort rent hela dammsugaren, installerat om allt, uppdaterat allt och den varnar fortfarande.. nån som har nått tips på hur man åtgärdar detta problem?

Kommentera