Skip to main content

Happy Ears säljer tre öronproppar, Original, Recycled och Ocean Plastics. Det sistnämnda är det paret jag har testat (och frugan).

1 miljard engångsöronproppar slängs varje år, vilket är mycket! Öronpropparna Ocean Plastics från Happy Ears är återanvändbara och tillverkade av material bestående av plastavfall från Norra Stilla Havet och Nordatlanten. Stommen är tillverkad av en medicinskt klassad och godkänd ABS-plast och den yttre täckande delen är gjord av medicinskt klassade och godkända termoplastiska elastomer (ett godkänt medicinskt material).

Alla material är allergitestade och Happy Ears fabrik i Sverige är ISO 9001:2015 certifierade samt endast FDA-godkända material har använts i tillverkningen av Happy Ears.

De har även tänkt till med förpackningen som är tillverkad av papper och tryckt med vattenbaserat bläck vilken gör den både komposterbar och återvinningsbar.

Alla tre modeller har samma design och passform, men Ocean Plastics dämpar ljudet aningen mer med sina 27 db. Original och Recycled dämpar ljudet med 25 db.

Vilket skydd ger Happy Ears?

Happy Ears är testade och CE certifierade av EU:s företagshälsovårdsavdelning att dämpa ljud med 25 dB. Ett CE certifikat innebär att produkten uppfyller de krav som EU satt gällande säkerhet-, miljö- och hälsokrav. Detta intyg finner ni på baksidan av förpackningen.

Jag upplever att öronpropparna gör ett bra jobb med att dämpa volymen, och att de gör det på ett jämnt sätt. Det jag menar är att samtliga frekvenser dämpas jämnt, vilket är bra om du ska gå på konsert och vill njuta av musiken, men samtidigt skydda öronen.

Var noga med att hitta rätt storlek

I förpackningen kommer det tre olika storlekar. Var noga med att testa de olika storlekarna för att verkligen hitta en storlek som fungerar för just dig. För mig blev det så att jag fick kombinera Large och Medium. När jag väl har hittat rätt storlek så får jag en bra tätning i örat. Notera att dina Happy Ears kommer både att mjukna expandera en aning efter ett par veckor. Du kan också rulla dina öronproppar mellan tummen och pekfingret en stund för att de ska mjukna snabbare.

Användningsområden

Som jag nämnde ovan så är öronpropparna väldigt bra på att dämpa ljudet på samtliga frekvenser, vilket gör dem väldigt bra på konserter. Men vilka fler användningsområden passar de för? På Happy Ears hemsida räknar de själva upp dessa användningsområden för sina öronproppar: Sova, konsert, simma, motorcykelåkning och resa. Det finns självklart flera områden till, men jag tycker att det var bra områden att testa. Så jag har badat med dem, sovit med dem och använt dem på min tågresa mellan Göteborg-Stockholm. Jag har tyvärr inte varit på någon konsert, men jag har testat dem med att spela musik med väldigt hög volym på mitt ljudsystem hemma. Min fru har sovit med dem för att se hur mycket de filtrerar ut mina snarkningar.

Simma

Happy Ears skriver på sin hemsida att öronpropparna ”tål solljus, klor och saltvatten bättre än någon annan traditionell öronpropp”. Jag är en badkruka, så även om vi har mycket saltvatten på den här sidan av Sverige så packade jag ner öronpropparna och åkte iväg till badhuset här i Alingsås för att se hur det var att bada med dem i klorvatten. Har du känsliga öron är det bra att skydda öronen med öronproppar, och jag tycker att öronpropparna gjorde ett bra jobb att skydda mina öron från att låta vatten tränga in. Skall dock nämnas att jag dök inte till några extrema djup, utan det var mer att jag simmade och tog huvudet under vattenytan. Men jag tänker att det är nog ett vanligt beteende för många.

Efter att jag hade badat så sköljde jag av öronpropparna och märkte inte någon som helst skillnad på dem. Så ja, bad är check.

Konsert

Som jag nämnde tidigare så har jag tyvärr inte haft möjligheten att gå på någon konsert för att testa öronpropparna. Men det jag har är ett bra ljudsystem. Så jag drog upp volymen och testade öronpropparna. Syftet med öronpropparna är inte att ta bort allt ljud, inte på så vis som hörlurar med aktiv brusreducering gör. Istället så dämpar de ljudet, vilket är perfekt när man vill gå på konsert och njuta av musiken, men samtidigt skydda öronen.

Ocean Plastics dämpar ljudet med 27 db, vilket är en bra nivå när du vill lyssna på konsert. Även här, check på konsert.

Resa

Jag använder nästan alltid mina AirPods Max eller AirPods Pro på mina resor, antingen för att lyssna på musik eller bara för att dämpa ljudet. Men vill man kanske inte spendera flera tusen för att dämpa ljudet så är dessa öronproppar ett mycket bra alternativ. Jag ska vara noga med att nämna att de tar absolut inte bort lika mycket ljus som hörlurarna gör, men de gör ett bra jobb att dämpa ljudet från omgivningen, som i detta fall var passagerarna på tåget mellan Göteborg och Stockholm för mig. Om jag tvingas välja så väljer jag dock mina AirPods Max och Pro framför öronpropparna i detta fall.

Sova

Jag har under det senaste året börjat snarka, vilket min fru allt för ofta påpekar för mig. Så hon fick helt enkelt vara med och testa dessa öronproppar. Men även jag testade att sova med dem, och det var inga som helst problem för mig – de satt kvar hela natten och jag hade inga problem att de skavde eller var obekväma. Men för min fru var upplevelsen dock inte lika bra. Ljudet dämpades, men hon tyckte inte att de var så bekväma att sova med. Det som hände var att stammen på öronpropparna stack ut ur örat för henne och blev obekväma när hon låg med sidan av huvudet på kudden. Happy Ears har sedan 2010 sålt mer än 1 miljon öronproppar, majoriteten använder dom för att sova bättre.

Betyg 5 / 5

Happy Ears har lyckats att skapa små, återanvändbara och riktigt bra öronproppar – som även är gjorda av återvunnen plast, vilket är bra för miljön! Priset på 249 kr med gratis frakt är även det väldigt bra. Jag kan med ett väldigt gott samvete rekommendera Happy Ears Ocean Plastics.

2 kommentarer

Kommentera