Skip to main content

Jag har testat OnePlus 8 Pro i en vecka nu och kan meddela att OnePlus är nu på allvar uppe och tävlar med Samsung och Apple. Med OnePlus 8 Pro har de satsat på snabbhet, design och bildkvalité. Men tyvärr har användarvänligheten fått lida. 

Låt oss börja med att prata lite om hårdvaran på den OnePlus 8 Pro som OnePlus har skickat hem till mig för att testa. På insidan finner vi en Qualcomm® SnapdragonTM 865-processor och 12 GB LPDDR5 RAM som påstås snabba upp hastigheten med 30 % samtidigt som den ska minska energiförbrukningen med 20%. Och ett utrymme på 256 GB UFS 3.0.

Vi har även ett stort batteri på 4510 mAh, USB Type-C, Dual nano-SIM och en In-display Fingerprint Sensor. Skärmen är en Fluid AMOLED med en upplösning på 3168 x 1440 pixlar, 513 ppi och en 21:9 aspect ratio. Skärmen har även en 120 Hz uppdateringsfrekvens. Just det ja, numera finner vi även trådlös laddning på OnePlus 8 Pro (Äntligen). OnePlus 8-serien är också OnePlus första 5G-lineup.

På baksidan av OnePlus 8 Pro finner vi fyra kameror. Huvudkameran är en Sony IMX689-sensor på 48 megapixel. Vi har Telephoto-kameran på 8 megapixel, en Ultra Wide Angle-kamera på 48 megapixel och ett Field of View på 119.7°. Och till sist har vi en Color Filter-kamera på 8 megapixel.

Nu har ni lite koll på vad som finns på insidan av OnePlus 8 Pro, och i slutet av denna text finner ni ännu mer specifikationer. Låt oss nu gå in lite mer i detalj på vissa delar.

OnePlus 8 Pro är snabb, väldigt snabb!

Qualcomm® SnapdragonTM 865-processorn och RAM-minnet på 12 GB får verkligen telefonen att flyga. Alla appar startar mer eller mindre direkt och spel flyter på extremt bra. Dock stöter jag på lite problem när jag delar skärmen mellan YouTube och webbläsaren. Med jämna mellanrum så låser sig webbläsaren. Detta känns dock som något OnePlus skulle kunna fixa med en mjukvaruuppdatering.

Bästa skärmen jag har sett på en mobil, men inte den mest användarvänliga

Jag menar det verkligen, OnePlus 8 Pro har den bästa skärmen jag någonsin har sett på en mobil. OnePlus säger att skärmen ska kunna visa 60x mer färger än en vanlig telefon – vilka telefoner de syftar på då är dock oklart, men jag är villig att tro på dem då färgerna är extremt klara och bilden är otroligt skarp. Skärmen fick även ett A+ betyg från DisplayMate, den professionella skärmgranskningsinstitutionen. Där matchade och slog skärmen 13 rekord, mer än någon annan smartphone

Det jag älskar mest är skärmens 120 Hz uppdateringsfrekvens, som dock gör det nästan omöjligt för mig att gå tillbaka till min iPhone som ser ut att hacka när man scrollar eller spelar spel. Skärmen på OnePlus 8 Pro skall även filtrera bort 40% (jämfört med OnePlus 7 Pro) mer av det blå ljuset som kan göra att dina ögon kan kännas torra. Med sitt 20:9-bildförhållande ska OnePlus 8 vara extra bra för filmer och spel. Men när jag testar att spela upp lite filmer på Netflix så var det väldigt få filmer som var i det formatet.

Tack vare stödet för HDR10 och HDR10+ är foton och videor skarpare och mer levande. 

21:9 (“Twenty-One by Nine”) är en marknadsföringsterm för konsumentelektronik (CE) för att beskriva bildformatet ultra-widescreen (Ultrawide) på 64:27 (2.370:1), utformat för att visa filmer inspelade i CinemaScope och motsvarande moderna anamorfiska format.

Okey, låt oss nu prata om det som är mindre bra med skärmen, vilket är två saker. Låt oss börja med det minsta problemet, som kanske inte egentligen är ett problem – jag gillar inte hålet för kameran. Visst, det är kanske bättre att ha mindre rörliga delar på en mobil, men jag gillade verkligen kameran som åkte upp på OnePlus 7 Pro som gjorde att du hade en full skärm av pixlar. Den andra saker som jag inte gillar med skärmen på OnePlus 8 Pro är lite mer allvarligt. Eftersom vi nu har en så stor och vacker skärm med extremt tunna kanter så händer det hela tiden att jag råkar komma åt skärmen av misstag med fingrarna på den handen jag håller telefonen. Mest frustrerande är det när jag är inne på YouTube och jag råkar starta en annan video av misstag. Om jag sätter på ett skal på telefonen så är detta inget problem längre, och de flesta kanske vill ha ett skal. Men Jag ville i alla fall nämna det, då det finns många som inte vill använda skal.

OnePlus 8 Pro är en väldigt vacker telefon

OnePlus 8 Pro kommer i tre färgalternativ: Onyx Black, Ultramarine Blue och Glacial Green. Ultramarine Blue och Glacial Green-alternativen får OnePlus nya generation av mattfrostat glas som ger en härlig känsla i handen. 

Färgen på den jag har hemma är Glacial Green, vilket är en vacker färg, men kanske inte den jag personligen hade valt. Jag hade nog valt Onyx Black. Både bak och framsida är gjord av glas, men baksidan har en behandling som gör att den känns matt – mycket trevligt. Sidorna är av metall, och det är där vi finner de numera väldigt smala knapparna. Både strömbrytaren och varningsreglaget på höger sida är bra placerade, men volymknappen på vänster sida är, i mitt tycke, placerad lite för högt upp. Jag behöver exempelvis flytta handen för att kunna justera volymen, och för att stänga av telefonen så behöver man trycka upp på volymknappen samtidigt som man trycker på strömbrytaren. Skulle varit mer logiskt att trycka ner på volymknappen, då det är mindre jobbigt att nå, samt att den är mer placera mitt emot strömbrytaren.

OnePlus 8 Pro är väldigt behaglig att hålla i. Den är lätt, väger bara 199 g, och är lagom bred med sina 74.35 mm. OnePlus 7 Pro var exempelvis 75,9 mm bred, vilket kanske inte låter som mycket mer, men man känner absolut en skillnad. Jag hade dock önskat att OnePlus 8 Pro var lite mindre på sin höjd (165.3 mm). Det är mer eller mindre omöjligt att nå toppen av skärmen med bara en hand. OnePlus 7 Pro var 162,6 mm hög, vilket även det var omöjligt att nå med en hand. En sista sak som jag skulle vilja nämna när vi ändå pratar användarvänlighet är kameran som i mitt tycker är felplacerad. När jag håller i telefonen så håller jag alltid ett finger över kameran. Två alternativ skulle vara att antingen gruppera de fyra olika kamrarna som Apple har gjort, eller placera dem horisontalt. Men, det är kanske något man vänjer sig med. 

Många kameror ger ett bättre resultat

Låt oss fortsätta att prata om kameran, eller kamerorna – finns ju som sagt 4 stycken. Huvudkameran på 48 MP på OnePlus 8 Pro har som tidigare nämnts en Sony IMX689-sensor med en 1/1,4-tums sensorstorlek, vilket gör det möjligt att fånga mer ljus för ljusare och tydligare bilder även vid svagt ljus. Den 48 MP ultrawide linsen har ett 120-graders synfält med en Sony IMX586-sensor. 

OnePlus 8 Pro har också en hybrid bildstabilisering, som kombinerar optisk (OIS) och elektronisk bildstabilisering (EIS) för mer stabila videor. Och med 3-HDR-teknik har OnePlus 8 Pro högre dynamisk räckvidd än den på OnePlus 7 Pro, vilket gör bakgrundsbelysning tydligare, ger mer färgstarka detaljer i både skuggor och väl upplysta områden.

Under mina tester tycker jag att kameran presenterar mycket bra. Nedan bifogar jag lite bilder jag tagit i olika ljusförhållanden.

Pris

OnePlus 8 med 8GB RAM och 128GB ROM kommer kosta 7 695 kr.
OnePlus 8 med 12GB RAM och 256GB ROM kommer kosta 8 695 kr.
OnePlus 8 Pro med 8GB RAM och 128GB ROM kommer kosta 9 995 kr.
OnePlus 8 Pro med 8GB RAM och 128GB ROM kommer kosta 10 995 kr.

Betyg 3,5/5

OnePlus 8 Pro tar OnePlus till nästa nivå och nu tävlar de med de riktigt stora tillverkarna. OnePlus 8 Pro har den bästa skärm jag har sett på någon telefon, det är även den snabbaste telefonen jag har testat – än så länge. I deras strävan att skapa en snabb och snygg telefon har de dock glömt lite av användarvänligheten. Är det en showstopper? Nej, det vill jag absolut inte säga att det är.

Men rekommenderar jag den då? Ja, det kan jag med gott samvete göra. Är du ute efter en stor, snabb och snygg telefon med en fantastisk skärm – och är nu villig att betala lite för det. Då är OnePlus 8 Pro något för dig. 

Samtliga telefoner kommer ha säljstart den 21 april.

Kommentera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.