Skip to main content

Jag har under flera år använd mig av Sonos högtalare. Jag har en Beam i teverummet, en Sonos One i köket, vardagsrummet och sovrummet. Men något jag har saknat är en högtalare som jag har kunnat ta med mig enkelt ut på tomten. Nu är den äntligen här – Sonos Move!

I hemmet fungerar högtalaren som en vanlig Sonos-högtalare, och när du tar med dig högtalaren ut så växlar du till bluetooth och strömmar istället musik direkt från din mobiltelefon eller dator. Du växlar mellan Bluetooth och Wifi genom ett knapptryck på baksidan av högtalaren. Nytt för Sonos är även att det finns en on/off-knapp, vilket är bra om man vill spara på batteriet.

Äntligen bluetooth och batteri

På tal om batteri, Sonos säger att Sonos Move ska ha en batteritid på 10 timmar, och under mina tester får jag ut mellan 8-9 timmar, vilket är helt klart godkänt. Under mina tester spelade jag musik från denna spellista med Rock-musik som har ganska tung bas. Sonos Move går in i strömsparläge vid 30 minuters inaktivitet. Något som gör det möjligt att låta högtalaren stå i standby i upp till fem dagar. Batteriet ska enligt Sonos ha en livslängd på 3 år eller 900 laddningar. När man märker att batterikapaciteten börjar avta kan man köpa ett nytt batteri och själv byta ut det befintliga.

Du laddar högtalaren genom att placera den på en väldigt smidig och snygg laddningsdocka, eller strömbasen som Sonos kallar den, som består av en ring med sladd som högtalaren placeras på. Om laddningsdockan inte finns tillgänglig så kan man även ladda högtalaren genom USB-C-kontakten som finns på baksidan.

Snygg och tålig

Designen på Sonos Move påminner lite om den vi finner på Sonos One, men Sonos Move är nästan dubbelt så stor. Högtalaren har en robust design med en stor gummiunderdel som tål ganska rejäla tapp. Sonos Move är även IP56-klassad, vilket betyder att den tål regnstänk, fukt, damm, UV-strålning samt fixar att stå både i solen och i snön. Att simma med högtalaren går dock inte, så att ställa den nära poolkanten är inte att rekommendera.

Fylligare ljud än Sonos One

Sonos Move kostar ca 4500 kr, vilket gör att den hamnar mellan Sonos One (ca 2500 kr) och Sonos Play 5 (ca 6000 kr), men stämmer detta för ljudet också? Jag skulle nog vilja påstå att Sonos Move är nästan dubbelt så bra i sitt ljud än va Sonos One är. Ljudet är betydligt fylligare och basen är mycket kraftigare, däremot får det detaljerade ljudet kanske lida något på Sonos Move.

Sonos Move har utrustats med en ny funktion som Sonos kallar för Automatic Trueplay. Om ni har använt en Sonos-högtalare tidigare så är det ganska självförklarande, men för er andra ska jag förklara. Automatic Trueplay är en teknik för att justera ljudet efter omgivningen. Med de andra Sonos-högtalarna har man fått gå runt med sin iPhone i rummet medans högtalaren skickar ut ett ljud för att kunna registrera hur ljudet rör sig i rummet. Detta sköter högtalaren nu själv på ca 15 sekunder. Automatic Trueplay fungerar väldigt bra.

Jag tycker inte att man kan höra någon större skillnad mellan ljudkvalitén på Wifi och Bluetooth, kanske att det är aningen ”sämre” ljud på Bluetooth. Är man extremt kräsen kan jag berätta att det är väldigt bra teckning på wifi-signalen, så du kan flytta högtalaren en ganska lång bit ut på tomten utan att behöva gå över till Bluetooth. 

Betyg 4/5

Sonos Move är snygg, tålig, har ett mycket bra ljud – bättre än Sonos One, och fungerar med wifi och bluetooth. Det enda som är negativt är priset på ca 4500 kr. Jag rekommenderar Sonos Move!

Kommentera