Skip to main content

Alienware har lyckats skapa en skärm med riktigt bra spelprestanda samtidigt som de lyckats hålla sig inom rimliga gränser för hur mycket de har ”gamifierat” skärmens utseende. I mina ögon är denna skärm stilren i jämförelse med många andra som stått på mitt skrivbord.

Design

Alienware AW2521HF har en mycket tunn ram som gör att den flyter ihop snyggt med omgivningen. Den enda utmaningen med detta var att jag fick tänka om när jag monterade webkameran för att inte kamerans fäste skulle täcka en del av bildytan.

På baksidan av skärmens fot sitter en ovalformad rgb-belysning som ger en snygg effekt om man har en ljus vägg precis bakom. Har man inte det så är det dessvärre bara dina vänner på andra sidan som kan njuta av färgen och det effektmöster du valt.

Förutom att foten lyser fint så låter den dig justera skärmens samtliga vinklar och höjd. Föredrar man att använda skärmen vertikalt så görs det enkelt genom att rotera skärmen.

Ingångarna på baksidan är dolda av ett plastlock och kablarna träs genom foten för att döljas. Detta bidrar mycket till det stilrena utseendet.

Det är enkelt att ansluta usb-tillbehör då det finns två uttag lätt åtkomliga från skärmens framsida. Ett av dessa är även utrustat med Power Charge. Perfekt för att ladda sitt headset. Uttagen är placerade undertill så de är inte synliga när de inte används.

Prestanda

Det är dock inte dessa detaljer som gör Alienware AW2521HF till en bra spelskärm utan dess prestanda. Skärmen levererar hela 240hz med en svarstid på 1ms i 1080P.

Alienware har lyckats med detta utan att påverka bildkvalitén. Färgerna och kontrasten finns fortfarande kvar och någon ghostingeffekt kunde jag inte uppfatta. Resultatet av detta ger otroligt jämna rörelser som känns närmast verkliga.

Jag fick dock lägga lite tid på att kalibrera skärmen för att få det som jag ville ha den. Exempelvis var skärpan (sharpening) alldeles för högt ställd från fabriken. Men det är inget unikt för just denna skärmen.

I en sida-vid-sida jämförelse med en 144hz skärm är det dock svårt att uppfatta någon skillnad men helhetskänslan efter en tids spelande avslöjar ändå att 240hz ger en jämnare upplevelse. Så förvänta dig inte den enorma skillnad som 60hz till 144hz är.

Upplösningen på 1080P är kanske inget att skryta med men med tanke på skärmens storlek (24.5″) så uppfattas det relativt högupplöst ändå. Det gör också att fler kan dra nytta av den höga bildfrekvensen då det är lättare att nå 240fps i denna upplösning kontra 1440P.

För mig är 24.5″ i minsta laget och föredrar 27″ med högre upplösning för ökad detaljrikedom och högre produktivitet utanför spelvärlden. Men det gör det ochså bökigare att flytta med till tävlingar och event. Så det är en smaksak, helt klart.

Betyg 4/5

Sammanfattningsvis så är Alienware AW2521HF väl värd sina dryga 4500kr (i skrivandets stund).

Gästskribent: Karl-Johan Enlund

Kommentera