Selfiekameran sitter på surfplattans horisontella kant, vilket också påminner om Apples nyare iPad. En sak som dock skiljer sig är att Xiaomi Pad 6 har ett rektangulärt bildförhållande på 16:10, vilket jag tycker är bättre lämpat för att titta på film än för att surfa på internet.
Skärmen på Xiaomi Pad 6 är en 11-tums IPS LCD som uppdaterar med en snabb uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Du kan även skala ner detta till 90 Hz eller 60 Hz i enhetens inställningar. Skärmen har en upplösning på 2880 x 1800 och en ljusstyrka på 500 nits. Detta gör att skärmen är mycket bra inomhus, men ute så är den för svag.
Skärmen är bra, men jag hade gärna sett lokala dimningszoner, vilket avsaknaden av gör att du inte får den kontrast och visuella pop som du förväntar dig från HDR.
Xiaomi Pad 6 har fyra högtalare med bra bas och volym för att fylla nästan vilket rum som helst. Även röster är tydliga. Att Xiaomi Pad 6 också har stöd för Dolby Atmos är trevligt, och gör att du nästan aldrig behöver använda dig av hörlurar.
På insidan finner vi Qualcomms Snapdragon 870 SoC, och även om Snapdragon 870 är baserad på en tre år gammal chipdesign, är den fortfarande mer än kapabel att köra appar och spel smidigt. Och jag hade aldrig några problem med prestandan under min testperiod med Xiaomi Pad 6.
Xiaomi Pad 6 saknar tyvärr en fingeravtrycksläsare, men vi får en otroligt snabb ansiktsupplåsning. Dock betraktar Android ansiktsigenkänning som den minst säkra formen av biometrisk autentisering. Visst, det är kanske inte jobbigt för många att skriva in ett lösenord, men för personen som ofta använder sin surfplatta kan avsaknaden av fingeravtrycksläsaren kanske bli ett irritationsmoment.
Xiaomi skickade även med ett magnetiskt tangentbord och stylus till Xiaomi Pad 6, för mig att testa. Detta måste dock köpas till separat. Jag blev väldigt imponerad av Xiaomi Smart Pen. Jag använder dagligen Apple Pencil till min iPad, och jag tycker att Xiaomi Smart Pen var minst lika bra. Låg latens och handflateavvisning. Du laddar pennan precis som på en iPad, dvs på sidan av iPad, och den fäster med magnet.
Tangentbordet är riktigt snyggt och praktiskt, men jag hade gärna sett att det fanns en styrplatta. Jag känner dock flera som valt att köpa ett tangentbord till sina iPad som saknar styrplatta för att de föredrar att röra skärmen. Så kanske bara jag som vill ha en styrplatta.
Xiaomi Pad 6 är utrustad med ett stort batteri på 8,840mAh som varar mellan fem till sex dagar mellan laddningarna om du använder den då och då. Om du lämnar surfplattan i viloläge under 24-timmar så tappar den ungefär 9%.
Den medföljande 33W-adaptern laddar batteriet från 0 till 100 på ca två timmar. Det är inte det långsammaste jag har sett, men inte heller det snabbaste. Det är okey.
På baksidan av Xiaomi Pad 6 finner vi en 12MP kamera. Men den kan vi ta helt okey bilder i dagsljus, men som med de flesta surfplattor så tar den hemska bilder på kvällen. Kameran på framsidan är en 8MP ultravidvinkel-lins med tillräckligt synfält för att få med ett litet rum i bilden. Xiaomi har lagt till en mjukvarufunktion som kallas FocusFrame som automatiskt spårar och centrerar ditt ansikte i videosamtal, men den fungerar bara i ett fåtal chattappar. Exempelvis så fungerar den inte i Google Meet.
Betyg 4/5
Jag tycker att Xiaomi Pad 6 är en mycket bra surfplatta, framförallt för sitt pris på 5 490 kr. Och nu under Black Week kunde man köpa den för så lågt som 4 490 kr. Den är snygg, snabb och klarar av det mesta som vanliga människor använder en surfplatta till.
Jag kanske inte rekommenderar alla att köpa tangentbordet, men om du vill rita och skriva på surfplattan så kan jag väldigt enkelt rekommendera att köpa till Xiaomi Smart Pen.