När jag frågar bekanta om de har en robotdammsugare så blir svaret ofta att de gärna skulle vilja ha en, men tycker att det är för dyrt att betala mellan 5000 kr och 10 000 kr för en robotdammsugare. Därför tänkte jag att det kunde vara väldigt intressant att testa en robotdammsugare för enbart 1990 kr för att se om man faktiskt behöver ha en dyrare robotdammsugare.
Roboten som jag bestämde mig för att testa heter Mi Robot Vacuum Mop Essential, och är precis som namnet berättar, en robotdammsugare med de mest grundläggande funktionerna. Men, behöver man mer? Det ska vi ta reda på nu.
Vi bor i ett 1,5-planshus där vi har låtit Mi Robot Vacuum Mop Essential städa på vår bottenvåning i några veckor nu, och jag måste säga att jag är förvånad över hur bra en robotdammsugare för 1990 kr kan vara.
Mi Robot Vacuum Mop Essential är ganska liten och snygg, om man nu kan säga det om en robotdammsugare. Den har en sugkraft på 2200 Pa, vilket faktiskt är lite mer än va de flesta dyrare robotdammsugarna har. Om man öppnar upp locket på ovansidan finner vi en liten genomskinlig låda som vi kan lyfta upp. I lådan samlas allt skräp som robotan har dammsugit upp, men det är även i denna låda vi fyller på vatten. Ja, vatten – robotdammsugaren klarar även av att moppa era golv. Men det är här vi börjar springa på lite problem.
Trevlig app som tyvärr saknar en viktig funktion
Xiaomi Mi Mop Essential har precis som sina storasyskon en trevlig app till iOS och Android där man bland annat kan se rummet som roboten har kartlagt. Men en funktion som saknas är att man inte kan ställa in zoner där roboten inte får köra, exempelvis på våra mattor.
Läser man andras recensioner så skriver flera av dem att denna funktion finns till Mi Robot Vacuum Mop Essential, men jag kunde inte hitta den. Så jag kontaktade Xiaomi Mi som bekräftade att denna funktion ej finns på Mi Robot Vacuum Mop Essential. Vilket kan vara bra att ha i bakhuvudet om ni funderar på att köpa Xiaomi Mi Mop Essential. Detta gör att vi som exempel inte använder moppfunktionen då vi ej vill att den skall blöta ner våra mattor. Roboten har även ett annat problem med våra mattor.
På undersidan av roboten har den två stora roterande sidoborstar. Dessa har en tendens att fastna i en av våra mattor, vilket gör att roboten skickar en notifikation till mig via appen om att den har fastnat, sedan stänger den av sig. Detta händer kanske två av fem dagar i veckan som den städar. Detta problem skall jag dock påpeka händer även med de dyrare robotarna, men med dem kan jag som sagt ställa in en zon som gör att roboten undviker mattan.
Mi Robot Vacuum Mop Essential går att styra via Google Assistant och Alexa
Jag har placerat ut varsin Google Nest Mini i mina barns rum, vi har en Google Nest Hub Max i sällskapsrummet och en Google Nest Hub i Köket. Alla våra lampor, TV och Sonos-högtalare är kopplade till Google Assistant, vilket självklart även vår robotdammsugare skall vara. Och det är väldigt smidigt, måste jag säga. För även om vi har ställt in så att roboten kör efter ett körschema så kan man ibland vilka starta roboten för att ta ett extra varv, och då är det väldigt smidigt att bara säga ”Okey Google, starta robotdammsugaren”.
Man blir nästan chockad över hur mycket smuts robotdammsugaren får upp
Vi bor i ett nytt hus och jag tycker att vi har det väldigt rent och städat, men trots detta så är det alltid fullt när jag kollar i robotens skräplåda. Så den fungerar verkligen.
Så är en robotdammsugare för 1990 kr något att ha? Jag tycker verkligen att det är det. Visst, vill du ha en robotdammsugare som även moppar, och du har massa mattor, då kanske jag rekommenderar ett storasyskon som man kan ställa in zoner i där robotdammsugaren ej får köra. Jag funderar faktiskt på att köpa en till Xiaomi Mi Mop Essential för att ha på övervåningen, då den är så pass billig.