Skip to main content

Efter att ha testat Xiaomi 14 ett tag nu står det klart för mig att även om Xiaomi 14 inte erbjuder banbrytande hårdvara – den har varit tillgänglig i Kina sedan november – så gör den internationella modellen ett starkt intryck.

Snygg design som vi känner igen

Xiaomi 14 bär en design som är lätt att förväxla med Samsung Galaxy S24, men den tar sin egen vändning med ett unikt kamerahus och en snyggt böjd glasbaksida. Den glansiga Jade Green-modellen är en fingeravtrycksmagnet och kan vara halkig, medan den svarta versionen erbjuder en praktisk matt finish. Den svarta versionen är den jag har använt ett tag nu för att testa, och jag gillar verkligen designen.

Prestanda under huven

Telefonen drivs av Snapdragon 8 gen 3 och backas upp av 12 GB RAM, vilket ger kraftfull prestanda utan överhettning – en stor förbättring jämfört med tidigare modeller. Även under krävande användning bibehåller Xiaomi 14 en hög effektivitet.

Skärm

Skärmen imponerar med en smidig övergång från 1 till 120 Hz och en ljusstyrka som klarar av direkt solljus. Xiaomi uppger den till 1 000 cd/m2 i typljusstyrka med manuellt högljusläge aktiverat, och hela 3 000 cd/m2 för att slåss mot solskenet och för hdr. Xiaomi 14 har stöd för både hdr10+ och Dolby Vision.

Kamera

Xiaomi 14 har en bakre kamerapanel med tre linser, var och en på 50 megapixlar. Den primära kameran har en stor sensor och ljusstark Leica-optik, perfekt för att fånga mycket ljus. Vidvinkelobjektivet är 14 mm för breda vyer, och telefotoobjektivet är 75 mm, bra för att zooma in objekt. Alla linser är av hög Leica-kvalitet och ger skarpa, färgrika bilder i dagsljus. Huvudkameran fungerar bäst i mörker. Zoomen är kraftfull och behåller klarhet upp till 15x förstoring. Du kan zooma in till 30x med bra kvalitet, men vid 60x förstoring minskar detaljerna.

Hyper OS

Hyper OS, som är baserat på Android 14, lovar ökad säkerhet och optimering. Användare av tidigare Xiaomi-modeller kommer att känna igen sig i gränssnittet, även om vissa förbättringar har införts.

Batteri och laddning

Inuti Xiaomi 14 finner vi ett batteri på 4 610 mAh som gör att du mest troligen tar dig igenom en hel dag. Men skulle du behöva ladda telefonen så kan du göra det snabbt då telefonen stöder snabbladdning. I lådan får du med en 90 watts usb-c-laddare som kan fylla ett tomt batteri på lite över en timme. För den som önskar trådlös laddning erbjuder Xiaomi sin 50 watt Hypercharge-laddare som ett tillbehör som du kan köpa separat.

Betyg 4/5

Xiaomi 14 är en stark utmanare i det högsta skiktet av smartphones och kombinerar snygg design med robust prestanda.

Kommentera