Skip to main content

Xiaomi lanserar vanligtvis sina premiumflaggskepp på våren och en mer prisvärd upplaga i T-serien under hösten. Den modell vi granskar här är just en sådan. Med ett Mediatek-chip istället för Qualcomms Snapdragon och kameror som inte är lika avancerade som vårens modeller, reflekterar Xiaomi 13T Pro dess lägre pris. Trots prissänkningen har telefonen fortfarande kameror signerade av Leica, Xiaomis kända kamerapartner.

Prestanda och prisvärdhet

Trots att Xiaomi 13T Pro är en billigare version av flaggskeppet, är dess pris just under 10 000 kronor. Detta pris har nyligen höjts från ett introduktionserbjudande på 8000 kronor. Med tanke på prishöjningen kan det vara svårare att rekommendera den, men det är fortfarande en konkurrenskraftig telefon med bra skärm och snabb respons. Inuti finner vi Dimensity 9200 Plus, Mediateks utmanare till Snapdragon 8 gen 2.

Design

Designmässigt erbjuder Xiaomi 13T Pro en unik mobilupplevelse, med en matt aluminiumram och en ergonomiskt designad baksida. Två modeller erbjuds: en svart glasvariant som är elegant men blir lätt smutsig och hal, och en gråblå version med en lite mer greppvänlig ”vegan-läder” baksida. Medan ramen har några vassa kanter, ger den ändå ett skapligt grepp. Skärmen är plan och av Gorilla Glass 5-typ. Mobilen är vattentät med en ip68-klassning. Med en 6,67 tum skärm är det en stor mobil.

Kamerakvalitet

Vid första anblicken kan kamerorna på Xiaomi 13T Pro verka undermåliga jämfört med 13 Pro. Men vid närmare granskning levererar de fortfarande bra resultat, särskilt i svagt ljus. Med två färgalternativ från Leica, en vidvinkellins, huvudlins och en 2x optisk zoom, erbjuder kamerorna mångsidighet och kvalitet.

Skärm

Oled-skärmen imponerar stort med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket ger blixtsnabb respons. Med en ljusstyrka på 2600 nits klarar den av att visa tydligt även i starkt solljus. Skärmen har också en upplösning som är lite högre än den vanliga full HD som ofta hittas i mer prisvärda toppmodeller.

Programvara och gränssnitt

Xiaomi planerar att överge sitt nuvarande gränssnitt, MIUI, till förmån för ett nytt. Detta är välkommet eftersom MIUI kan upplevas som rörigt och kommer med en mängd onödiga appar. Xiaomi har dock förbättrat sina uppdateringsrutiner, vilket ger fyra års Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar.

Betyg 4/5

Xiaomi 13T Pro erbjuder en balans mellan pris och kvalitet. Med snabbladdning, IP68 vattentålighet och hög prestanda, är den ett attraktivt val för den medvetna konsumenten.

Kommentera