Skip to main content

Xiaomi 13 har en platt skärm, kantig metallram och en lätt rundslipad glasbaksida som gör att telefonen ligger lite extra bra i handen.

På insidan finner vi en åttakärnig Snapdragon 8 Gen 2-processor, 8GB RAM, 256 GB internminne och ett 4500mAh-batteri. Den platta skärmen på framsidan är en 6.36″ OLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 120Hz och en upplösning på 2400x1080p. Värt att nämna om skärmen är också att den är av Corning Gorilla Glass 5, vilket gör att den skall tåla ganska mycket stryk. På baksidan finner vi en huvudkamera på 50 megapixel, en kamera för 3,2 gånger optisk zoom på 10 megapixel och en vidvinkelkamera utan autofokus på 12 megapixel. Det är inte världens bästa mobilkamera, men det är en bra allrounduppsättning, som tar bra bilder i de flesta ljusförhållanden utom när det är riktigt mörkt.

Xiaomi 13 har även stöd för 67 W trådbunden snabbladdning, 50 W trådlös snabbladdning och omvänd laddning, som låter dig använda mobiltelefonen som en laddningsdocka för dina andra enheter. 

Xiaomi 13 har en ip68-klassning, men vad betyder egentligen det? Det finns ett stort antal kombinationer när det gäller IP-klassificeringar och det kan bli förvirrande, men IP68 är en av de vanligaste.

När det gäller fasta ämnen har enheterna testats mot damm och befunnits vara dammtäta. Allt med en ”6” som första siffra är så dammtätt som det går att testa och certifiera på just denna skala. För den andra siffran anger 8 att den är skyddad mot nedsänkning i vatten upp till ett definierat djup och under en viss tidsperiod.

  • IP = Ingress Protection (skydd mot intrång) 
  • 6 = Dammtät 
  • 8 = Överlever att bli nedsänkt i vatten.

Inuti telefonen finner vi operativsystemet Miui 14 som är baserat på senaste Android 13. Xiaomi utlovar tre generationer av Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar. Det är godkänt, men är inte bäst i klassen. Exempelvis har Oneplus nyligen tagit beslutet att erbjuda fyra år med Android-uppdateringar.

Betyg 4/5

Xiaomi 13 kostar 10 990 kr, vilket gör att den konkurrera med mobiler som Oneplus 11, Pixel 7 Pro och iPhone 14. Och jag är väldigt positivt överraskad över Xiaomi 13, som har seglat upp som en av mina favoritmobiler än så länge under 2023.

Kommentera