Skip to main content

20 april lanseras Roam, Sonos minsta högtalare någonsin. Jag har under någon vecka testat den och här finner ni mina tankar om denna lilla slitstarka högtalare.

Sonos Roam är mycket mindre än sina syskon, 168 x 62 x 60 cm och väger enbart 430 gram. Även om designen är ny så ser man direkt att det är en Sonos-produkt. Jag tycker den påminner lite om Sonos Arc, fast om man skulle delat den i mindre bitar. Den kommer i två färger, Lunar White och Shadow Black. Test-enheten jag har fått hemskickad till mig är Lunar White.

Jag visste att högtalaren skulle vara liten, men när jag packade upp den ur lådan så fick jag i alla fall en wow-känsla av hur liten och lätt den var. Jag tycker också att den är väldigt snygg.

Sonos Roam har en USB-C-port för laddning men den går även att ladda med valfri Qi-laddare. Vill man kan man även köpa en trådlös laddare direkt från Sonos som är gjord just för Roam. 499 kr får man betala för den. Sonos laddare har jag inte testat, men den skall tydligen ha en magnet som gör att den håller sig fast på högtalaren. Det jag har testat är dock en annan trådlös laddare, och den fungerade mycket bra den också. Värt att nämna är att du får bara en sladd med i lådan, inte själva laddaren.

Sonos Roam ska användas utomhus

Sonos Roam är IP67-klassificerad, vilket betyder att den ska klara en meter under vattenytan i 30 minuter. Batteritiden påstås ligga på 10 timmar och den har upp till 10 dagars standby. Jag kan inte verifiera att batteritiden är precis 10 timmar, men jag har använt högtalaren i flera timmar utan att batteriet har tagit slut, så kan stämma. Jag har använt Sonos Roam när jag har bytt däck på bilen, lagt golv i förrådet och tagit kaffe på verandan. Jag har även kopplat in den i mitt befintliga Sonos-system i vardagsrummet.

Förvånansvärt bra ljud

För att vara en så liten högtalare så är det ett mycket bra ljud. Det går inte att jämföra mot Sonos One eller Move, men som sagt, för sin storlek så är det ett väldigt klart ljud med ganska tung bas. Jag älskar att den är så liten och lätt att bära med sig, och det är just där som Sonos Roam gör sig allra bäst – ute på vift.

Sonos Roam kopplar upp sig mot wifi om det finns tillgängligt, annars kan man styra den via bluetooth. Är du uppkopplade via wifi så hit­tas hög­ta­laren i sonos­ap­pen, men jag personligen spelade upp musik från Apple Musik via Air­Play 2. Supersmidigt.

Betyg 4/5

Sonos Roam lanseras den 20:e april, men går redan nu att förhandsboka på Sonos webbsida. Prislappen ligger på 1 999 kr och då medföljer en USB-C-kabel för laddning. Vill man köpa laddningsplattan så kostar den 499 kr.

Kommentera