Skip to main content

Telefonen har fått ett nytt gångjärn som känns riktigt bra och gör att telefonen nu kan stängas helt, inte längre har vi en glipa som gör att damm kan komma in och repa skärmen. Eller, visst det kan fortfarande komma in damm som kan repa skärmen – men risken är mycket mindre nu. Den är nu cirka två millimeter tunnare och 10 gram lättare. Dock är det lika svårt att öppna upp den. Varför Samsung inte placerar något mer greppvänligt för att kunna öppna upp telefonen är för mig helt oförklarligt. Varje gång jag skall öppna upp telefonen så är jag orolig att jag skall råka tappa den. Kanske går det lättare om man har ett skal.

Men om vi bara talar om designen så ser den riktigt bra ut och känns bra i handen. Känns välbyggd och lyxig.

Skärmen på insidan är nu Gorilla Glass Victus 2, vilket skall göra att skärmen är mer tålig. Men jag rekommenderar dock att man fortfarande är extra försiktig om den. Den är absolut inte lika tålig som en vanlig telefon. Den är också mycket ljusare nu med sina 1 750 nits, vilket är 750 mer än sin föregångare. Båda skärmarna på Galaxy Z Fold 5 har också en trevlig uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Dock gillar jag fortfarande inte den yttre skärmen på telefonen, men mer om det lite senare.

Telefonen är också snabbare än sin föregångare. På insidan finner vi ”Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Samsung” som gör att telefonen aldrig känns långsam.

Men ja, det är typ alla nyheter med årets Galaxy Z Fold 5. Skärmen på utsidan ser mer eller mindre exakt likadan ut, vilket är något som jag tidigare nämnde inte är något jag gillar. För jag använder den skärmen väldigt mycket, och då stör jag mig hela tiden på hur smal den är med sitt 23:9-format. Jag önskar att Samsung hade gjort att formatet var mer som en vanlig telefon.

Kamerorna på baksidan är mer eller mindre exakt som förra årets, vilket kanske är ok för det är helt okey kameror. Likadant med kameran på insidan av skärmen som gömmer sig lite under pixlarna, samma som föregångaren. Batteriet är samma, laddningshastigheten är samma (0 till 54 procent på 30 minuter med sladd), vattenresistensen är den samma med sin IPX8.

Sammanfattningsvis är Galaxy Z Fold 5 en solid produkt, med en del förbättringsområden. Om du inte redan äger en Z Fold 4 kan denna telefon vara ett utmärkt första steg in i vikbara telefoners värld. Men om du redan äger en föregångare så är det absolut värt att vänta på Z Fold 6.

Ekonomiskt sett börjar priset på 21 990 kronor, en märkbar prishöjning från tidigare modeller.

Priset kommer sannolikt att sjunka över tid och det kommer troligen att finnas attraktiva erbjudanden framöver. Det är därför rekommenderat att inte betala fullt pris om du inte absolut måste.

Betyg: 4/5

Sammanfattningsvis, trots vissa brister, levererar Galaxy Z Fold 5 stark prestanda och kvalitet. Jag hade dock gärna sett lite fler uppdateringar från föregångaren, mer specifikt hade jag sett en bredare skärm på framsidan och att det hade varit enklare att öppna upp telefonen.

Kommentera