Skip to main content

Låt oss börja med att prata om priset på Samsung Galaxy S23 Ultra. För det finns faktiskt ingen annan Android (förutom specialversioner) som är dyrare. Rekommenderat pris är 16 990 kr för grundmodellen med 256 gigabyte lagring och 21 490 kr för toppmodellen med en terabyte.

128-gigabytesmodell finns inte längre. Istället är det 256-gigabytesmodelen som är instegsmodellen av Galaxy S23 Ultra, och den versionen har ”bara” ram-minne på 8 GB. Vill du ha ett ram-minne på 12 GB så behöver du gå upp till nästa steg som är 512 gigabyte lagring, som adderar på 2 000 kr på priset. Vill du ha 1 TB lagring och 12 GB ram, då får du addera ytterligare 2 500 kr, vilket gör att priset nu ligger på 21 490 kr.

Visst, du får fyra års Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar med Samsung Galaxy S23 Ultra. Men jag tycker fortfarande det är en fruktansvärt dyr telefon.

Designen på årets Ultra är nästan identisk med föregångaren

Vilket är både bra och dåligt. Den ser premium ut och känns premium. Men samtidigt så känns det väldigt obehaglig att hålla i. Skärmen är aningen krökt över telefonens kanter, vilket är skönt. Men hörnen på telefonen är kantiga och gör ont i handen på mig. Jag föredrar mycket mer de rundade hörnen på telefoner så som iPhone 14 Pro eller Xiaomi 13. Skärmen är förresten först ut med Gorilla Glass Victus 2, som framförallt skall ge telefonen ett bättre skydd om glasytan landar på en grov yta, som asfalt.

S-pen har inte fått några större uppdateringar, utan är fortfarande placerad på samma plats som tidigare. Och det är inget dåligt med det, för det är en väldigt bra placering och pennan, även om jag alltid är rädd att ha sönder den, är riktigt bra.

Samsung Galaxy S23 Ultra är, trots en infälld penna, vattentät med sin ip68-klassificering.

Samsung Galaxy S23 Ultra är en av världens absolut snabbaste telefoner

Mycket tack vare en specialutvecklad version av Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2. Men skall jag vara helt ärlig så var det flera år sedan jag tyckte att en telefon var slö. De är alla numera mer än nog snabba för en vanlig användare.

Skärmen på Galaxy S23 Ultra är fantastisk. Den levererar bilder som är knivskarpa och har riktigt bra färgåtergivning. Och tillsammans med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz är den perfekt för att se på film med.

Kameran på Galaxy S23 Ultra är riktigt bra

Även om det fuskas lite med bilderna. Vi kan exempelvis zooma in och få riktigt bra bilder på månen, och det var här man kom på att det fuskas lite med bilderna. En bra video på ämnet är den från MKBHD som jag har bifogad nedan.

Men om vi bortser från det där lilla fusket så presterar S23 Ultra riktigt bra i mörker, ger fina detaljer i de flesta situationer, klarar porträttbilder med oskärpa i bakgrunden och stabiliserar effektivt video du spelar in, även om du skakar på handen.

Betyg 4/5

Samsung Galaxy S23 Ultra är en fantastisk mobil, men jag hade verkligen önskat att den var mer bekväm att hålla i handen, men med ett skal är det problemet löst. Men vill man verkligen dölja en så vacker telefon i ett skal? Ja, i detta fall skulle jag säga att man vill det då den annars är så obehaglig att hålla i. Samt att priset borde göra alla rädda att använda den utan ett skal.

Så vem är telefonen till för? Jag skulle nog säga att den absolut inte är för alla, utan mer för personer som verkligen älskar Android, vill ha en premiumtelefon med en fantastisk skärm, kamera och penna. Samt är villig att betala mellan 16 990 kr och 21 490 kr. Visst, man får fyra års Android-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar. Men jag anar att personen som köper denna telefon kommer inte använda den mer än två år.

2 kommentarer

  • Robert Björk skriver:

    Jag måste säga att s23 ultra är så dålig. Kan inte använda smart switch på grund av säkerhetspolecy. Kan inte ta skärmdump heller så jävla dåligt. Är riktigt eriterad på denna telefon

    • Hej Robert! Anar att du redan har koll på detta, men vill bara säkerställa. Nyare samsung-mobiler har lite annorlunda sätt att ta skärmdumpar än äldre modeller. Har du testat att trycka volym ner och strömknappen samtidig?

Kommentera