Skip to main content

Jag älskar robotdammsugare, men hur mycket jag än älskar dem så tar de inte allt damm. Därför behövs det även en liten mer traditionell dammsugare som du själv får slita runt på. Eller? Nja, på de senare åren har det börja komma mer och mer trådlösa dammsugare, men kvalitén på de har varierat. Antingen har de varit väldigt fula, eller så har de varit dåliga. Eller med handen på hjärtat, oftast både fula och dåliga. Därför blev jag väldigt nyfiken när jag fick förfrågan att testa Samsungs Besboke Jet som på bild ser ut att vara ganska snygg, och Samsung brukar ju göra bra saker.

Bespoke Jet finns i tre olika varianter, den jag fick hemskickad är den dyraste versionen:  Bespoke Jet Pro Extra som kostar 11 990 kr.

Snygg men inte alltid så bra användarupplevelse

Det som skiljer Samsung Bespoke Jet mest från andra trådlösa dammsugare är dess automatiska tömningsstation. Det är en väldigt smart idé som gör att man slipper borra i väggen för att fästa laddaren och fästet till många av de andra trådlösa dammsugarna. Samt det är extremt skönt att slippa tömma dammsugaren själv hela tiden. Så när den tömmer dammsugaren så laddar den även den, mycket smart. Men stationen är inte perfekt. En liten sak som jag exempelvis störde mig på var att när stationen har tömt dammsugarens behållare så stänger den inte locket på behållaren som den öppnar. Detta borde gått att automatisera på något sätt. Så när du nu tar upp dammsugaren från stationen så måste du stänga locket. Ja, det är en liten sak men det stör upplevelsen.

Det känns även som att det har blivit en konflikt på samsung mellan visuella designers och UX-designers. Stationen är snygg, men inte alltid så praktisk. Om ni kollar på bilden här nedan så ser ni att jag har ställt stationen mot väggen så att jag enkelt kan plocka fram själva dammsugaren. Men det är inte så Samsung har designat stationen, utan de vill att själva dammsugaren sitter mot väggen för att det skall se bättre ut. Men skulle jag ha det så som de vill att jag skall ha så behöver jag ha stationen en längre bit ut från väggen för att kunna lyfta ut den. Känns ologiskt. Men om jag har den som jag vill ha den så kommer sladden få sticka ut på framsidan eller sidorna, går ej att välja bak (vilket egentligen är fram). Även tömningsknappen och luckan till dammsugarpåsen sitter på framsidan, vilket blir min baksida. Så det betyder att hur jag än gör så blir det problem.

Nu låter det som att det bara är negativt om dammsugaren, men så är det inte för nu är det dåliga faktiskt avklarat. Stationen är som sagt snygg, bara lite opraktisk ibland. Men det är fruktansvärt skönt att kunna tömma dammsugaren i en dammsugarpåse i laddstationen med bara ett tryck på en knapp.

Dammsugaren är riktigt bra

Själva dammsugaren tycker jag är snygg, känns kvalitativ och den är riktigt bra. Batteriet säger Samsung skall räcka i en timme, men det är bara om man kör med det lägsta läget. Och det gör jag aldrig, så jag fick nöja mig med ca 30 minuter, vilket räcker gott och väl för mig då detta är ett komplement till mina robotdammsugare. Motor genererar en sugkraft på upp till 210 watt.

Dammsugaren är enkel att navigera och tack vare en bunt med bra tillbehör kan man lätt komma åt alla olika vinklar och från i huset. Dammsugaren väger 1,44 kg och ”pistolgreppet” ligger skönt i handen och med tummen når du enkelt på/av-knappen, liksom reglagen för att välja effektläge: Minimum, Medel, Max samt Jet. Jag uppskattar också att det är en på/av-knapp som man bara trycker på för att starta eller stänga av. Jag vet flera andra tillverkare som man behöver hålla inne en knapp på för att dammsuga, vilket jag personligen inte gillar.

Hela dammbehållaren, inklusive flercyklonssystemet, är helt tvättbar, så att du kan hålla den ren och fräsch. Behållaren kan även tas bort utan att avlägsna röret från den handhållna stommen, så att du helt enkelt kan hälla ut dammet.

En display som faktiskt är bra

Många trådlösa dammsugare har displayer på sig, men de visar sällan någon väsentlig information, eller så ljuger den rakt av. Exempelvis brukar den estimerade batteritiden sällan stämma och plötsligt så stänger dammsugaren av sig. Men displayen på Samsung Bespoke Jet är bra och uppskattningen av hur mycket batteri du har kvar innan du behöver ladda stämmer alltid bra.

Man kan även se aktuellt effektläge, information om något föremål fastnat i munstycket, samt när det är dags för att rengöra filtret i dammbehållaren.

Betyg 4/5

Stationen är snygg, men lite opraktisk i sin utformning. Men funktionen är smart och själva dammsugaren är bra. Priset är dock väldigt högt och drar därför ner betyget lite. Men den får i alla fall en stark 4 av 5.

Kommentera