Skip to main content

Under två veckor har mitt simkort varit i OnePlus Nord CE 5G, uppföljaren till förra årets OnePlus Nord – här är mina tankar.

Förra året när OnePlus släppte första generationens Nord så var det spännande, företaget hittade tillbaka till sina rötter och släppte en billig telefon med bra prestanda. Nu har OnePlus släppt uppföljaren, OnePlus Nord CE 5G. Jag skall dock medge att jag var först inte säker på om detta var uppföljaren, namnet är ju inte supertydligt. Varför kunde de inte bara döpt den till Nord 2? Hur som helst, detta är i alla fall uppföljaren och CE står för ”Core Edition” och syftar på att ”bevara kärnupplevelsen”.

Snygg, tunn och lätt

Designen på OnePlus Nord CE 5G känner vi igen från tidigare OnePlus-telefoner, kanske lite extra mycket från OnePlus 8 Pro. Eller, om OnePlus 8 Pro och OnePlus Nord skaffade barn, då hade det varit OnePlus CE 5G. Detta är egentligen inget dåligt för telefonen är snygg och skön att hålla i – bara lite tråkig. Telefonen är även tunnare och lättare än sina föregångare, faktiskt tunnare än någon annan OnePlus-telefon på flera år. Trots att telefonen är så tunn har den faktiskt ett större batteri än sin föregångare (4 500 milliamperetimmar). Mycket bra jobbat OnePlus!

Även om jag tycker att skärmar med rundade kanter är snyggare så föredrar jag att använda en platt skärm, vilket OnePlus Nord CE 5G har. Skärmen är också både klar och ljusstark. Det jag inte gillar med skärmen är den stora hakan, men plus i kanten för det lilla kamerahålet i hörnet av skärmen.

Något jag dock verkligen gillar är baksidan på telefonen, den matta ytan är väldigt snygg och behaglig att hålla i. Sidan av telefonen är av plast, men om ingen nämner det för dig så är jag övertygad om att du skulle tro att det är metall.

Mycket för pengarna

OnePlus Nord CE 5G har en Snapdragon 750G, 5G-stöd, 6,43 tum AMOLED med 90Hz uppdateringsfrekvens, 4500mAh-batteri med stöd för Warp Charge 30T, kamera med 64MP och…. trumvirvel…. ett hörlursuttag. 

Telefonen har fått en ny uppsättning kameror. Vi finner nu tre linser på baksidan istället för fyra som tidigare på Nord. Och det är makrokameran som OnePlus har valt att plocka bort, så den typen av närbilder får vi klara oss utan.

Huvudkameran är en uppgraderad 64-megapixelsensor som i dagsljus tar bra bilder, även på kvällen. Men när det blir natt så får kameran kämpa och mycket detaljer försvinner i bilden.

På framsidan har vi också tappat en kamera jämfört med Nord. Kameran som är kvar är nu en enkel 16-megapixel kamera. Den gör jobbet, men inte mycket mer.

OnePlus släpper också snygga skal

Med i lådan får vi ett genomskinligt plastskall som är helt okey. Men vill du ha något annat skal så säljer faktiskt OnePlus det. Personligen gillar jag lite extra mycket det i samma färg som mobilen.

Telefonen går att köpa i två olika varianter, den jag har fått hemskickad att testa har 12 gigabyte ram, 256 gigabyte lagring och kostar 4 290 kr. Den enklare varianten har 8 gigabyte ram, 128 gigabyte lagring och kostar 3 490 kr.

Betyg 3/5

OnePlus Nord CE 5G är en mycket bra midrange-telefon till ett mycket bra pris, men om du har OnePlus Nord så är OnePlus Nord CE 5g inte ett måste att uppgradera till.

Kommentera