Core Edition, det är vad CE står för i OnePlus Nord CE 2. Vad det betyder är att OnePlus har tagit sin mellanklassmodell, OnePlus Nord, och skalat skalat bort så mycket de kunnat för att få ner priset ytterligare. Vilket gör att det börjar kännas lite mer som när OnePlus var ett nytt företag som sålde billiga telefoner med hög prestanda.
Det första som slår mig när jag lyfter upp OnePlus Nord CE 2 är hur lätt telefonen är, enbart 173 gram. iPhone 13 Pro väger 203 gram, vilket kanske inte låter som en stor skillnad – men jag kan lova er, det är en stor skillnad!
Kanske är det vikten som gör att jag tycker att telefonen känns lite plastig och billig (vilket den är), men designen tycker jag är snygg, om vi bortser från skärmen, men mer om det lite senare. Baksidan är också väldigt blank, vilket gör att fingeravtryck trivs väldigt bra på den, tyvärr.
Kameror
Precis som på nästan alla andra telefoner i dag så finner vi tre kameralinser på baksidan, som också har en upphöjd mjuk kant runt sig. Men vad är det för kameror då? Jo det skall jag berätta för er, den består av en 64 megapixels huvudsensor, en 8 megapixels ultravidvinkel och en 2 megapixels makrolins. Huvudsensorn har bländarvärdet f/1.7 vilket gör att den kan ta bilder i svårare ljusförhållanden. Det finns också AI-mjukvara som Nightscape och ett förbättrat porträttläge. Selfiekameran på framsidan är på 16 megapixel.
Bilderna blir godkända, men inte mycket mer än så. Jag tycker också att mjukvaran är lite seg när man tar en bild i nattläge.
Processor
OnePlus Nord CE 2 använder sig av Dimensity 900, en åttakärnig processor från Mediatek som har stöd för 5g och wifi 6. Jag skulle vilja påstå att den är jämförbar med Qualcomms Snapdragon 765G. Telefonen känns snabb och jag har inte stött på några som helst problem när jag har använt den med att ringa, se på YouTube, Netflix, spelat lite spel, med mera. Och jag tror OnePlus har varit ganska noga med att säkerställa just att telefonen skall fungera bra med spel då OnePlus Nord CE 2 riktar sig till ungdomar som spelar mycket spel på mobilen.
Batteri
Batteriet är på 4500 mAh och kan snabbladdas i upp till 65W, vilket kan ta mobilen från 1-100 procent på 32 minuter. Och även om laddaren ser ut som den tidigare laddaren vi fått med OnePlus-mobiler så är det faktiskt Oppos Supervook (världens konstigaste namn?), vilket är en bra sak då den är snabbare än OnePlus tidigare laddare.
Gammalt Android men vi får ett hörlursuttag!
På OnePlus Nord CE 2 finner vi tyvärr en äldre version av operativsystemet, vilket är Oxygen OS 11. Men vi får i alla fall ett hörlursuttag, vilket är fantastiskt bra i dessa tider då de flesta tillverkare tar bort dem. Och med tanke på att många gamers i dag använder trådade hörlurar så är det perfekt att även kunna använda dem på sin mobil.
Ingen mute-slider!
Jag kör iPhone som huvudtelefon, och jag älskar mute-switchen som finns där. En liknande switch har OnePlus, men inte på OnePlus Nord CE 2 – varför den inte har det kan jag inte förstå!
Bra skärm, men vilken ful haka den har!
OnePlus Nord CE 2 är utrustad med en 6.43” 90 Hz Fluid AMOLED. Visst, de flesta flaggskeppen har i dag en skärm med 120 Hz, men 90 Hz är betydligt mycket bättre än 60 som exempelvis Apple körde på sina flaggskepp till de släppte iPhone 13. Vad jag vill få sagt är att 90 Hz är helt okey! Och vi ska även nämna att OnePlus Nord CE 2 har en Touch Refresh Rate på 180 Hz, vilket är hur många gånger telefonen kan registrera input under en sekund. Om vi återigen jämför med iPhone 13 så har den en Touch Refresh Rate på 120 Hz.
Skärmen har ett litet hål i vänstra övre hörnet för kameran, vilket är helt okey – men en sak jag inte kan leva med är den stora hakan som finns på framsidan av telefonen. Snälla OnePlus, hade ni tagit bort denna hakan så lovar jag att telefonen hade varit bra mycket mer attraktiv!
Övrigt
Förutom telefonen och laddaren finner vi även ett skal i lådan, vilket är trevligt! Vill man dock ha något annat så säljer OnePlus även andra skal till telefonen. Här är två som OnePlus skickade till mig. Jag personligen hade nog valt den som OnePlus kallar för ”Sandstone Bumper Case Blue Vacation”.
Betyg 4/5
Jag började denna text med att be er ha priset på 3990 kr i bakhuvudet. Oneplus Nord CE 2 är inte en flaggskepstelefon, men jag skulle vilja påstå att de flesta som köper en sådan telefon behöver inte den. Jag tror att OnePlus Nord CE 2 skulle räcka för de flesta människorna. Och att den bara kostar 3990 kr är ju fantastiskt bra. Men om du är en person som verkligen älskar den senaste tekniken eller vill ha den västa mobilen för att kunna visa upp för alla – då är OnePlus Nord CE 2 kanske inte för dig, även om den faktiskt ser ganska bra ut, om vi bortser från hakan.