Skip to main content

OnePlus Nord 3 imponerar med sitt pris, prestanda och design. Telefonen kommer i två versioner, med åtta gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring för 5 690 kr, eller 16/256 gigabyte för 6 490 kr.

Telefonen drivs av Mediatek Dimensity 9000-chipset, och även om det kanske inte är lika snabbt som Qualcomms Snapdragon 8 eller förra årets varianter, upplever jag att användargränssnittet fortfarande är mycket responsivt och det är sällan jag märker någon märkbar skillnad i vardaglig användning.

Skärmen imponerar också, men har en ovanlig upplösning på 2772 x 1240 pixlar. Trots att det inte är lika vanligt som 1080p eller 1440p, upplever jag ingen större skillnad i praktiken, och den höga maximala ljusstyrkan på upp till 1450 nits gör att skärmen är lättläst även i direkt solljus.

Skärmen har maximal uppdateringsfrekvens på 120 Hz vilket gör skrollning mjuk och följsam. Med användargränssnittet inställt på dynamisk uppdateringsfrekvens, vilket är standard, växlar hastigheten mellan 40 Hz och 120 Hz beroende på tillämpning för att spara batteri.

OnePlus Nord 3 har också stöd för hdr10+, och rätt certifikat för hdr-innehåll på Netflix och Prime Video.

OnePlus Nord 3 har en stilren design med premiumkänsla. På framsidan finner vi en 6,74 tums skärm med Dragontrail Glass från en konkurrent till Corning som heter AGC. Om den är lika tålig som glas från Corning är tyvärr inte möjligt för mig att testa.

Oneplus Nord 3 har väldigt tunna ramar runt skärmen, vilket är väldigt snyggt, och den känns dessutom lätt för sin storlek. Ramen är i plast medan baksidan är i glas, närmare bestämt av Gorilla Glass 5.

OnePlusNord 3 finns i två stilar, med matt gråsvart baksida, eller med grön, helblank yta.

OnePlus Nord 3 har även några bonusfunktioner som jag uppskattar. Fingeravtrycksläsaren i skärmen är snabb och pålitlig, och telefonen har en IP54-klassning, vilket innebär att den åtminstone ska tåla användning i regn. Skjutreglaget är en unik egenskap hos OnePlus, och det är praktiskt när jag snabbt vill ändra mellan ljud på, vibration eller helt ljudlöst.

När det kommer till kamerorna är det kanske där OnePlus Nord 3 inte riktigt når upp till toppklassen. Även om huvudkameran använder samma sensor som i OnePlus 11, Sonys IMX890, verkar samarbetet med Hasselblad göra att bilderna blir betydligt mycket bättre på OnePlus 11. Till vidvinkelkameran har man en enklare lågupplöst kamera, och telekameran har ersatts av en ganska dålig makrokamera.

Färgåtergivningen i OnePlus Nord 3 kan kännas lite grå och efterbehandlingen komprimerar bilderna något hårt. Sensorn gör däremot klar nytta när det gäller fotografering i sämre ljus, och Oneplus Nord 3 är riktigt bra på mörkerfotografering. Sensorn är på 50 megapixel men när du väljer att ta bilderna i hög upplösning är de i stället digitalt uppförstorade från 12,5 megapixel. Däremot används den högre upplösningen till digital zoom, och bilder tagna i två gångers zoom blir skarpare än om du förstorar i efterhand.

Betyg 4/5

Sammanfattningsvis känner jag att OnePlus Nord 3 verkligen sticker ut i sin prisklass, särskilt med tanke på skärmen, prestandan och designen. Det är en telefon som levererar mycket för pengarna och definitivt är ett konkurrenskraftigt val för den som letar efter en prisvärd mellanklassmodell.

Allmänt

Modellnamn Nord 3
Tillverkare Oneplus
Lanseringsdatum 2023-07-05
Mått 162 x 75,1 x 8,2 mm
Vikt 193,5 g
Material baksida Gorilla Glass 5
Pris Från 5 700 kr
Chipset MediaTek Dimensity 9000

Skärm

Mått 6,74 tum
Upplösning 2772 x 1240 pixel
Skärmformat 20:9
Pixeldensitet 451 ppi
Typ av bildskärm AMOLED
Typ av skärmglas Dragontrail
Maximal ljusstyrka 1450 nits
Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz

Minne

RAM-minne 8/16 GB
Lagringsminne 128 GB, 256 GB
Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 5000 mAh
Trådlös laddning Nej
Medföljande laddare Ja
Effekt på medföljande laddaren 80 W
Maximal snabbladdning 80 W

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 8 Megapixel, 2 Megapixel
Vidvinkellins Ja
Optisk zoom Nej
Optisk bildstabilisering Ja
Max upplösning, videoinspelning 4K
Upplösning på frontkameran 16 megapixel

Kommentera