Skip to main content

Jag har under någon vecka nu testat OnePlus nya flaggskepp, OnePlus 9 Pro. Och precis som det har ryktats länge om så är det nu ett samarbete mellan kameratillverkaren Hasselblad och OnePlus som är den stora nyheten till OnePlus 9 Pro. Eller, det är i alla fall det OnePlus själva tycker är den stora nyheten – Jag personligen vill fokusera på de uppdateringarna de har gjort på hårdvaran som berör användarvänligheten.

Jag älskar att hålla i OnePlus 9 Pro. I år tycker jag att OnePlus har hittat en perfekt balans mellan användarvänlighet och design. Ta skärmen som ett exempel. Förra årets modell, 8 Pro, hade en väldigt snygg skärm med böjda kanter som gjorde att man knappt såg någon ram. Problemet med den var att den förvrängde bilden lite för mycket och man kunde väldigt lätt råka att komma åt skärmen av misstag. Årets modell har också en böjd skärm, men inte alls lika extrem. Jag tycker faktiskt att den är perfekt lagom böjd. Den ser premium ut med sina tunna kanter, förvränger inte bilden och är fortfarande väldigt skön att svepa fingret över.

Bästa skärmen OnePlus har gjort

Låt oss stanna kvar lite på skärmen. Skärmen på OnePlus 9 Pro är en AMOLED på 6,7 tum med en upplösning på 3216 x 1440 pixlar och en uppdateringsfrekvens på max 120 Hz. OnePlus använder en ny display-teknik vid namn low-temperature polycrystalline oxide, vilket gör att skärmen kan skifta från 1 till 120Hz beroende på vad som visas. Och nej, du ser inte detta. Enligt OnePlus ska denna nya skärmteknik dra 50% mindre batteri jämfört med tidigare, men jag har haft telefonen för kort tid för att kunna verifiera att det stämmer.

Skärmen har även en setting som heter Hyper Touch som ökar touch sampling raten till 360 Hz. Detta betyder att skärmen läser av ditt finger 360 gånger per sekund när du petar på skärmen. Märker jag någon skillnad? Nej, men jag spelar inte heller spel, vilket är huvudfokusen för Hyper Touch. Tyvärr har vi en rund liten kamera i skärmen. Jag personligen älskade lösningen OnePlus hade på sin 7 Pro där kameran åkte upp när den behövdes. Snälla OnePlus, ta tillbaka den lösningen, eller placera kameran bakom skärmen.

Knapparna gör skillnad

Låt oss nu lämna skärmen bakom oss och fokusera på knapparna. OnePlus har flyttat powerknappen så att den nu sitter centrerat mot volymknappen. Detta gör att det ser mycket bättre ut, men gör det även enklare att exempelvis trycka på volym och power samtidigt för att ta en skärmbild. Vi kan även glädjas över att OnePlus fortsätter erbjuda sina telefoner med ett ljudreglage. Ovanför powerknappen sitter det fortfarande ett reglage som kan sättas i tre olika lägen beroende på om du vill höra när det ringer, endast känna vibrationer eller aktivera helt ljudlöst läge. Jag kan fortfarande inte förstå varför inte fler tillverkare har en fysisk knapp för detta.

En sak som jag dock inte gillar är att OnePlus har valt att flytta ner sin fingersensor i skärmen på 9 Pro. Denna har man faktiskt valt att flytta ganska långt ner mot kanten av skärmen, vilket gör att det blir näst intill obekvämt att strecka ner tummen för att låsa upp skärmen. Varför de har valt att flytta ner fingersensorn vet jag inte, kanske beror det på någon hårdvara under skärmen som gjorde att fingersensorn helt enkelt inte fick plats på samma ställe. Jag har skickat frågan till OnePlus varför de har valt att flytta ner fingersensorn, men inte fått något svar ännu. Återkommer när jag får svar.

Tre olika färger

OnePlus 9 Pro kommer i tre olika färger: Pine Green, Stellar Black och Morning Mist. Den sistnämnda är den jag har fått hem för att testa. Pine Green och Stellar Black har en matt glasskiva på baksidan, medans Morning Mist kommer med en blank yta och en ganska snygg toning från grå till spegelblankt. Även om den är snygg så föredrar jag matt före blank då det väldigt enkelt blir fingeravtryck på en blank yta. Men egentligen kanske det inte spelar någon roll då de flesta drar på ett skal på telefonen. På tal om skal, OnePlus skickar faktiskt med ett väldigt snyggt skal i lådan till OnePlus 9 Pro. Tackar vi för!

Riktigt snabb

En sak som jag inte gillar att prata om är egentligen specifikationer. Okey, jag gick igenom lite specifikationer av skärmen tidigare. Men när vi pratar om vad som finns inuti telefonen så säger faktiskt det inte så mycket nu för tiden. Det handlar väldigt mycket om hur optimerad hårdvaran är med operativsystemet. Och detta är något OnePlus har gjort bra väldigt länge. Telefonen känns väldigt snabb och trevlig att använda. Är ni intresserade av de tekniska specifikationerna så finner ni dem här under.

Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB

Kameran

Okey, låt oss prata lite om kameran. One­Plus 9 Pro kom­mer med en 48 megapix­els huvud­kam­era med 1 / 1,4‑tums sen­sor. 50MP ultra­vid­vinkel, 8MP tele med 3,3x zoom och upp till 30x dig­i­tal zoom. Vi får ock­så en monokrom kam­era som job­bar till­sam­mans med huvud­kam­er­an för att ge oss mer detal­jer i svartvi­ta foton. Vi kan fota i 12-bitars RAW-for­mat samt fil­ma i 4K 120 fps, HDR.

Jag måste säga att kameran på OnePlus 9 Pro tar faktiskt riktigt bra bilder. Även om jag hade hoppats på att Hasselblad hade varit mer involverad i hårdvaran på kameran så är det arbetet de gjort med mjukvaran riktigt bra, och gör att kameran levererar bilder med verklighetstrogna färger. Sensorn från Sony levererar också riktigt skarpa bilder, men dock kanske lite för gryniga i rum med låg belysning. Så är det den bästa kameramobilen på marknaden nu? Nej, tyvärr så slås den fortfarande av andra flaggskepp – men det är helt klart den bästa kameran än så länge från OnePlus. Och jag är övertygad om att det kommer bara bli bättre under dessa tre år som samarbetet med Hasselblad kommer fortlöpa.

Om du vill filma med OnePlus 9 Pro kan du nu göra det med 8K-upplösning i 30 fps eller 4K i 120 fps och det är även möjligt att välja bland huvudkameran eller ultravidvinkeln vid videoinspelning.

Övrigt

Okey, vad har jag missat? Jo, massa saker, så samlar allt jag har missat här. Vi kan börja med att Oneplus skickar med en 65-wattsladdare som i kombination med att mobilen har två batterier som laddas parallellt ska göra att Oneplus 9 Pro laddar från 1 till 100 procent på bara 29 minuter. Oneplus 9 Pro har även stöd för trådlös laddning med 50 watts effekt. OnePlus 9 Pro är IP68-klassad och batteriet ligger på 4500mAh. 9 Pro har även Reverse Charge, vilket betyder att du kan ladda andra mobiler trådlöst genom att lägga dem på baksidan av 9 Pro. Högtalarna är okey. Hm, jag tror det är allt.

Betyg 4/5

OnePlus 9 Pro går att förboka nu och release sker 31 mars. Priset för versionen med 8GB ram och 128GB lagring ligger på 9 690 kr. Den andra versionen med 12GB ram och 256GB lagring kostar 10 690 kr.

Kommentera