Skip to main content

OnePlus 10T är uppföljaren till OnePlus 10Pro, eller egentligen är det kanske inte det, men OnePlus har rört till det lite med sina telefoner på sista tiden. Det var något år sedan vi såg företaget använda sig av T på deras telefoner.

Hur som helst, designen påminner väldigt mycket om den vi såg på OnePlus 10 Pro. Den visuella skillnaden är att vi har en helt platt skärm på framsidan, vi har lite mjukare kanter på sidan av kameran på baksidan, kameran på framsidan är centrerad istället för placerad i det vänstra hörnet och vi har nu inte längre något externt reglage för växla mellan ljudlöst eller ej. Mer om detta lite senare.

OnePlus 10T är inte Pro

I år släppte OnePlus ingen OnePlus 10, vilket OnePlus 10T egentligen skulle varit en uppföljare till. Detta betyder att även om det finns väldigt mycket bra saker i OnePlus 10T, och företaget kallar den för ett flaggskepp, så saknas väldigt mycket saker som kan ses som ”Pro”.

OnePlus 10T har ingen IP-68-klassning, ingen trådlös laddningen, inget samarbete med Hasselblad, platt skärm istället för böjd, en enklare kamera utan optisk zoom och som jag tidigare nämnde så har den inte heller något externt slider för att växla mellan ljudlöst eller ej. Okey det reglaget kanske inte skall ses som en Pro-funktion då det har funnit på alla OnePlus-modeller tidigare, men jäklar vad jag saknar den! Anledningen till att slidern fick ryka var för att maximera batteristorleken. Med slider säger OnePlus att de skulle fått plats med 4500 mAh och utan 4800 mAh. Jag hade lätt nöjt mig med 4500 mAh för att få ha kvar slidern.

Inte Pro, men snabbare

Även om mycket Pro-funktioner är borta så är det vissa saker som 10T är bättre på än sitt syskon. Inuti 10T finner vi bland annat en fetare processor, nya Snapdragon 8+ Gen 1. Skillnaden mot Snapdragon 8 Gen 1 som vi finner i 10 Pro är att Snapdragon 8+ Gen 1 klarar av att leverera märkbart mer prestanda under längre tid. Jag ska även nämna det att OnePlus 10T har ett uppdaterat kylsystem inuti sig som troligen även bidrar till att få ut den extra kapaciteten. Tydligen har det rapporterats om att OnePlus 10 Pro hade lite problem med värme, men det var dock inget som jag märkte av – men jag är inte en person som spelar så mycket med min telefon heller. Men under dessa två veckor med OnePlus 10T har jag självklart testat en massa spel, har även fått bra hjälp av min son. Förutom vid ett tillfälle så har vi aldrig upplevt att telefonen blivit överdrivet varm och börjat hacka. Vid det tillfället som vi upplevde att den hackade så startade vi bara om den och den fungerade bra igen.

Skal som skall hjälpa till att kyla ner telefonen

Med mig hem från Köpenhamn fick jag även ett nytt skal till OnePlus 10T som skall hjälpa till att kyla telefonen ytterligare. Själva designen på skalet får mig att känna mig lite nostalgisk och får vibbar av NES. Hur som helst, själva skalet är av hård plast, men det är på insidan av skalet som det blir intressant. Där finner vi nämligen en röd, mjuk platta av något material jag ej vågar gissa vad det är. Känns som mjuk plast. Det jag fick förklarat för mig av OnePlus är att det materialet skall suga ut värmen från telefonen. Jag har inte hittat något bra sett att testa om det blir någon större skillnad med det på telefonen, men hur som helst har jag använt det på telefonen i två veckor och har inte haft några problem med värme (förutom en gång, men osäker om det berodde på värme).

Modellen jag fick fick hem att testa är den med 16 GB ram. Det extra ramminnet tillsammans med lite smart kod gör att 10T kan ladda in och behålla fler appar i minnet, vilket ger snabbare växling mellan appar och snabbare laddning av de appar som används mest.

Du har aldrig laddat din OnePlus så här snabbt tidigare!

Med OnePlus 10T kommer företagets snabbaste laddningskloss som har en effekt på 150 watt. Det står på laddaren att det är 160 watt – men enligt OnePlus är det för att det behövs lite felmarginal vid dessa hastigheter. Du laddar telefonen från 0% till 100% på 19 minuter.

Något jag gillar lite extra mycket med laddaren är att du kan använda den till andra enheter också, som exempelvis min MacBook Pro. Dock får du enbart ut en maxeffekt på 45 Watt då, vilket egentligen inte är så lite det heller.

OnePlus säger också att de har jobbat hårt med laddaren och batteriet för att den ska vara så skonsam som möjligt. 1 600 laddcykler påstår OnePlus att laddaren och batteriet skall klara med en minskning i kapacitet på 80%.

Platt och bra skärm

På OnePlus 10T finner vi en platt skärm med 2412 x 1080 pixel i stället för 3216 x 1440 som Oneplus 10 Pro har. Skärmen är inte heller av LTPO-typ, vilket innebär att den inte kan ändra uppdateringsfrekvens dynamiskt för att spara ström på samma sätt som Oneplus 10 Pro. Skärmen på Oneplus 10T växlar i stället mellan 60, 90 och 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Men titta inte på siffrorna och tro att det här är en mycket sämre skärm än den på 10 Pro, för det är inte en dålig skärm. Det är en fantastiskt bra skärm. Som vanligt på de nyare telefonerna från OnePlus finner vi även här en fingeravtrycksläsare i skärmen som är snabb och bra. Ska även nämna att fingeravtrycksläsaren har flyttats ner igen, så ligger ej så högt upp som den gjorde på OnePlus 10 Pro.

Kameran är bra men inte som den i 10 Pro

Oneplus 10T har till skillnad från Oneplus 10 Pro inte någon Hasselblad-märkt kamera. OnePlus poängterar att detta inte betyder att det är slut med samarbetet, utan att det bara handlar om den här billigare modellen. Kameraappen saknar därmed också Hasselblads formgivning och pro-läge. 

Huvudkameran i OnePlus 10T har samma sensor som sitter i OnePlus Nord 2T och nya Nothing Phone 1. Det är alltså en mellanklasskamera istället för den flaggskeppskamera, som sitter i OnePlus 10 Pro.

Priser

OnePlus 10T börjar på 7 990 kr. Då får vi 8 GB ram och 128 GB lagringsutrymme. För 1 000 kr mer får du 16 GB ram och 256 GB lagringsutrymme. Färgerna som går att välja bland är svart eller grön. Den modellen jag fick med mig hem är den gröna med 16 GB ram och 256 GB lagringsminne.

Betyg 4 av 5

4 av 5 är ett högt betyg, men det betyder inte att det är den bästa telfons jag någonsin har testat. Anledningen till att jag ger den ett sådant högt betyg är för att det är en väldigt bra telefon för det priset. Den är enkel att rekommendera till de flesta, men kanske extra mycket till de som vill ha en bra telefon för film och spel – mindre bra för dig som vill ha den bästa kameran som finns att få i en mobil.

Kommentera