Skip to main content

Det jag gjorde var att läsa på om alla de olika VPN-tjänsterna som finns där ute, vilket är många. Och överallt ser man reklam om NordVPN och YouTubers som gör en videos om dem, betalda och inte betalda. Så jag bestämde mig för att ge dem en chans, och här är nu mina tankar efter att ha använt tjänsten i ca 3-4 månader.

VPN är bra för att undvika avlyssning, spårning och för att surfa säkrare på öppna trådlösa nätverk. Men VPN går också att använda för att kringgå geoblockering för att till exempel se en film på Netflix som inte finns i Sverige, eller för att komma åt sidor som landet du befinner dig i blockerar.

Som jag nämnde i början av denna text så finns det oerhört många VPN-tjänster där ute. Så jag började googla och leta efter tester för att hitta en tjänst som skulle passa mig. Och tjänsterna skiljer sig åt, både på pris och funktion. För mig var det viktigt att ha en tjänst som är riktigt bra på integritetsskydd, är snabb och kan komma förbi olika geoblockeringar. Express VPN är en tjänst som jag använde mig av för några år sedan, vilken var en tjänst jag var väldigt nöjd med. Men läste mycket gott om Nord VPN, samt att de var aningen billigare – så jag bestämde mig för att testa dem.

Billigt men inte billigast

Precis som med allt annat här i världen så får man vad man betalar för. Som jag nämnde tidigare så har jag tidigare använt mig av Express VPN som kostar 73 kr i månaden, om man binder sig på ett år. Nord VPN kostar 48 kr i månaden om man binder sig i ett år, men de erbjuder även att du kan binda dig på två år till en månadskostnad av 32 kr. Men det finns så klart billigare alternativ, men då tycker jag att de har för få servrar, för låg hastighet eller att de inte känns säkra nog. NordVPN har 5 274 servrar i 60 länder.

Enkelt UI som både ovana och vana användare kommer gilla

Nördigt.se är ett sidoprojekt jag har, och till vardags arbetar jag som Head of UX, vilket förenklat betyder att jag arbetar med att bland annat få webbsidor och produkter att bli så användarvänliga, roliga och snygga som möjligt. Vilket gör att jag tycker ha någorlunda bra kunskap om att bedöma deras appar. Både Express VPN och NordVPN har bra appar, men jag tycker att NordVPN har ett enklare UI för att byta länder och servrar. Den är också snyggare. Oavsett om du har använt dig av en VPN tidigare eller ej så kommer du ganska enkelt kunna sätta dig in och förstå hur du skall använda NordVPNs tjänst. Jag bör dock nämna att jag har använt NordVPN på min iPhone, iPad och MacBook Pro, så kan ej uttala mig om hur tjänsten är på en PC, men förmodar det är likvärdigt.

Betyg 4/5

Nord VPN har många servrar i många länder, snabb hastighet och ger åtkomst till många streamingtjänster. Visst, det finns billigare (och dyrare) VPN-tjänster, men jag tycker att man får väldigt mycket för pengarna hos Nord VPN. Tyvärr finns ingen gratis- eller prova på-variant. Det enda man erbjuder är (som de flesta konkurrenterna) en 30 dagars ”pengarna tillbaka-garanti”.

Kommentera