Skip to main content

nu börjar mina barn bli stora och allt flera trådlösa enheter kopplas på, och därför är nu WiFi 6 ett måste! Ok, kanske inte ett måste, men det gör en stor skillnad. Wifi 6 är den senaste Wifi-standarden som gör att fler enheter kan samsas på samma nät utan att söla ner varandra för mycket.

Netgear Orbi RBK353 WiFi 6 Dual-band Mesh System 3-pack kostar 3500 kr, vilket är betydligt mycket billigare än Netgears tidigare WiFi 6-system. Med Orbi RBK353 får man en router och två satelliter. De ser mer eller mindre exakt likadana ut, men på routern kopplar du in din internetkabel och sedan kan satelliterna koppla upp sig mot routern trådlöst. Om man tycker att signalen är lite för svag mellan en satellit och routern så kan man koppla in satelliten till routern med sladd. Och sedan löser Orbi RBK353 resten.

Svag signal och avsaknad av att kunna välja bland 2.4 eller 5 GHz

Jag har en satellit ute i verkstaden, och den fick jag koppla via sladd till routern. Det fungerar bra, men självklart hade jag hoppats att kunna köra allt helt trådlöst. Och det leder mig in på två saker som jag vill klaga på med Orbi RBK353. Det första är just räckvidden på satelliterna, som är lite för dåliga. Som jag nämnde så har jag en satellit ute i verkstaden, och det är inte långt ifrån huset, men trots det så räcker inte signalen ut. Eller, den räcker men tappar ständigt kontakten.

Det andra, och kanske det största problemet, är att man inte kan välja om man vill koppla upp sig mot 2.4 GHz eller 5 GHz. Tanken är att om du har en produkt som bara kan använda 2.4 GHz så skall den koppla upp sig mot det, och likadant om du har en produkt som bara kan använda 5 GHz så skall den koppla upp sig mot det. Systemet sköter automatiskt detta.

Men jag stötte på ett problem när min robotdammsugare enbart kan vara påkopplad på 2.4 GHz, men för att koppla på den mot routern så måste man göra det via telefonen. Min telefon är uppkopplad mot 5 GHz och eftersom jag inte kan välja att koppla på min telefon på 2.4 GHz så kunde jag inte få igång min robotdammsugare. Eller, jag löste det, men det är ingen snygg lösning. Det jag gjorde var att jag gick in på orbilogin (192.168.1.1) och klickade på ”Advanced / Wireless Settings”. Där inne kan man välja att dra ner signalstyrkan på 5 GHz-signalen. På så vis kan jag tvinga min telefon att koppla upp sig på 2.4 GHz-nätet. På så vis kunde jag koppla upp min robotdammsugare. Ja, det är ingen snygg lösning – men det fungerade. Men det är som sagt något jag hade hoppats att Netgear hade löst, så man kunde få välja bland frekvenserna.

Enkel och bra app

Orbi har skapat en bra app. Visst, alla funktioner finns inte i appen, men de som du använder dig mest av finns. Det är även appen som du använde dig av för att installera Orbi RBK353, och det var väldigt enkelt.

Jag personligen använder mig ganska ofta av att kolla vilka enheter som är kopplade mot vilka satelliter, samt att du kan även använda appen för att stänga av enheter från internet. Jag använder också appen för att aktivera gästnätverket när vi får gäster.

Betyg 4/5

Orbi RBK353 är inte ett perfekt Mesh-nätverk, men jag tycker att det i det stora hela är ett väldigt bra och prisvärt system. Det är enkelt att installera, har en bra app som man enkelt kan få en bra översyn av systemet, och vill man ha mer valmöjligheter kan man logga in i systemet via ett webbgränssnitt.

Hastigheten är bra och stabilt, men räckvidden kunde varit bättre.

Kommentera