Skip to main content

Mi Robot Vacuum Mop Essential är som jag sa bara en basmodell, vilket gör att mycket funktioner saknas. Men om man bara skall ha den för att dammsuga så fungerar den helt okey. Den har även en moppfunktion, men eftersom att du inte kan spärra av ytor som den inte skall moppa på så fungerade inte denna funktionen för oss eftersom att vi har mattor. Med storebrorsan Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ så löses detta plus mycket mera.

Smartare ögon

Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ är utrustad med TOF 3D, en helt ny teknologi inom städning som ofta används i självkörande fordon. Förenklat så betyder TOF 3D att roboten kan på ett väldigt effektivt sätt identifiera objekt och därför undvika att den kör in i dem. Xiaomi Säger att den nya scanningen är upp till 10ggr mer noggrann än infraröd scanning, och jag är nog villig att hålla med om detta. Så fort roboten kommer i närheten av ett objekt som stör, saktar den automatiskt in och åker istället runt föremålet. Skulle en soffa eller ett bord vara för lågt för dammsugaren att ta sig under, kommer den inte ens att försöka, allt för att undvika att fastna. 

3000pa sugeffekt och ett batteri på 5200mah

Inuti roboten finner vi en borstlös motor med en effekt på 3000pa. Den inbyggda dammbehållaren rymmer 550ml och töms enkelt genom att man lyfter upp locket på på ovansidan av roboten och lyfter ut dammbehållaren. Batteriet är på 5200mah och klarar av att köra i ca 180 minuter på medelsugstyrka. Om roboten inte har hunnit städa klart innan den behöver ladda batteriet så kommer den att åka tillbaka till laddaren och ladda upp batteriet precis så mycket som den behöver för att kunna avsluta städningen. Dock skall här nämnas att laddaren till basmodellen tycker jag är bättre än den till Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ som är lite för lätt och flyttas gärna runt av roboten.

Enkelt att spärra av områden

Vi har ställt in så att roboten skall städa tre dagar i veckan, och en dag i veckan sätter vi på moppen. Första gången roboten städar i huset så kartlägger den ut hur våningen ser ut. När det är gjort kan man sedan ställa in virtuella väggar eller områden som roboten ej får köra på. Vi har exempelvis använt detta då roboten kör med moppen och vi ej vill att den kör på mattorna. När den har kartlagt våningen så kan man även namnge olika rum och sedan säga till roboten att städa ett av de rummen.

Röststyr roboten

Det mesta i dag går att styra via exempelvis Google Assistant, likaså Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+. Det är väldigt smidigt och något jag använder flera gånger i veckan. Exempelvis om vi har spillt något i köket så kan jag säga till roboten att åka ut och städa upp det. Eller om roboten kör igång och ska städa en av de där tre dagarna i veckan som vi har sagt till den, men jag sitter i ett videomöte hemifrån. Då säger jag bara till den att åka tillbaka och docka med laddaren. Mycket smidigt.

Vad som finns i lådan

1 x Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+
1 x Manual
1 x Dammbehållare
1 x 2-i-1 vattentank/dammbehållare
2 x Sidoborste
1 x Moppdel
2 x Mopptrasor
1 x rengöringsverktyg
1 x Laddstation
1 x Laddkabel

Betyg 4/5

Om ni är ute efter en robotdammsugare så rekommenderar jag Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+. Den kostar 4 490 kr, vilket inte alls är farligt för en så pass bra robotdammsugare. I det stora hela är detta en fantastiskt bra robot. Det jag saknar är en dockningsstation som även kan tömma dammet så man ej behöver tömma dammlådan i roboten själv så ofta.

Kommentera