Skip to main content

Okey, varför köper man en läsplatta? Du vill förmodligen läsa böcker. Själva designen på läsplattan är bra för det, den är lätt och bekväm att hålla i. Kanske hade jag dock gärna flyttat knappen från baksidan till sidan av läsplattan. Skärmen är också bra för läsning. Det är en matt E Ink med mörkt läge och något som Rakuten kobo kallar för ComfortLight PRO, som skall reducera blått ljus som är skadligt för ögonen. Den har ett batteri som gäller i flera veckor och 16 GB som gör att du kan fylla den med i princip hur mycket böcker som helst. Även Ljudböcker går att ha på den och den Uppfyller kraven för IPX8-klassificering. Vattentät i upp till 60 minuter på två meters djup.

Men Alexander, det där låter ju kanon! -Ja, fast nu kommer vi till det som gör att jag tyvärr inte kan rekommendera denna läsplatta. själva gränssnittet på läsplattan är rörigt att hitta i, och det blandas väldigt mycket svenska och engelska. Men det största problemet som jag fann var ändå att det går inte att välja om man vill se engelska eller svenska böcker. Låt oss säga att du är ute efter en ny bok, du går in på kategorin ”populärt” och förväntar dig då att du kan filtrera på språk. Men det går inte. Efter att ha letat ett tag så gav jag upp och kontaktade min PR-kontakt som kom tillbaks med informationen att om man går in och söker efter en bok, så kan man filtrera på sökresultatet efter svenska.

Jag ville ta reda på om det bara var jag som hade svårt för att förstå användargränssnittet och att hitta böcker på svenska. Så jag bad fem av mina vänner att testa att hitta böcker på svenska på Kobo Clara 2E, och ingen av dem lyckades.

Betyg 2 / 5

Så själva hårdvaran är bra, och även om jag tycker att gränssnittet är lite svårt så fungerar det. Men om man vill läsa svenska böcker så blir det genast jobbigare. Så just nu kan jag ej rekommendera Kobo Clara 2E till dig som vill läsa svenska böcker. Men om de fixar gränssnittet så det blir lite enklare, allt är på svenska och så att man kan filtrera på svenska böcker i kategorierna – då kan jag börja rekommendera den.

Kommentera