Skip to main content

Eufy Robovac X8 erbjuds i två varianter – en med moppningsfunktion (Robovac X8 Hybrid, den jag testar) och en utan. De ser mer eller mindre exakt likadana ut, förutom att dammbehållaren är något större i den utan moppningsfunktion (400 ml respektive 600 ml).

Roboten ser ut som de flesta andra robotdammsugarna med ett torn på ovansidan, se exempelvis min recension av Dreame D10 Plus. Men om vi tittar på detaljerna i designen så tycker jag att Eufy Robovac X8 faktiskt är en snyggare robot än de flesta andra. Men detta är så klart väldigt personligt. För oss passar designen väldigt bra in i vårt hem där vi använder svarta möbler med gulddetaljer. Eufy Robovac X8 kommer i två färger, svart och vit med gulddetaljer på båda.

Moppningsfunktionen

Som jag nämnde tidigare så är Eufy Robovac X8 Hybrid utrustad med en moppfunktion. Med i lådan får vi ett droppskydd som man fäster tillsammans med laddningsdockan, för att skydda golvet mot vatten som kan droppa från moppen om man inte tar bort den direkt från roboten när den laddar. Jag tycker att det är bra att de tillhandahåller ett droppskydd, men jag hade gärna sett att det var en integrerad design i laddningsdockan. Nu så måste man använda sig av klister som sitter på undersidan av droppskyddet. Vilket gör att det inte är enkelt att flytta på laddningsdockan utan att slita på klistret som kommer sluta att vara fästande. Och om du inte använder dig av klistret så kommer roboten att flytta runt på laddningsdockan när den städar kring den eller skall åka tillbaka och ladda. Om den hade varit integrerad i laddningsdockan och gjord av hårdare och tjockare plast (Se Dreame D10 Plus) så hade detta inte varit ett problem. Troligen har de valt att göra på detta vis då den även säljs utan moppningsfunktion, för att spara pengar. Men det är absolut bättre att ha det droppskyddet än inget alls, vilket många andra robotar inte skickar med.

Precis som många andra robotdammsugare så tycker jag att moppfunktionen är på tok för dålig. Den drar ju faktiskt bara en blöt trasa på golvet. Visst, lite renare blir det ju den drar upp partiklar som dammsugaren inte plockade upp, men mer än så gör den inte.

Enkel installation och bra app

Att installera Eufy Robovac X8 Hybrid hemma är busenkelt. Ta upp roboten ur lådan och ta bort all skyddsplast. Koppla in strömsladden från laddningsdockan och placera roboten på den. Sedan startar du upp Eufy Clean-appen och följer stegen. Allt är klart på mindre än 5 minuter. Första gången roboten städar huset så mappar den upp en karta av huset med hjälp av sin laser (LDS, Laser Distance Sensor). När den är klar kan du i appen dela upp kartan i olika rum, lägga till no go-zoner, virtuella väggar och områden som ska undvikas vid moppning. Det går också att schemalägga städningen, styra roboten manuellt via appen och se historik över tidigare städrundor. Bor du som vi i ett flervångshus kan Robovac X8 spara kartor över flera våningsplan och roboten känner snabbt igen sig oavsett var i hemmet du placerar den. Jag tycker att appen är den enklaste och snyggaste jag har testat till någon robotdammsugare.

Eufy Robovac X8 suger!

Förlåt min humor, men Eufy Robovac X8 har en bra sugförmåga. X8-serien har dubbla turbiner som vardera genererar 2 000 Pa, vilket innebär ett dynamiskt trycksug på totalt 4 000 Pa. Detta påverkar dock batteriet som för mig var tömt efter 30 minuter, på lägsta sugförmågan. Dock finns det en setting i appen som du kan slå på som gör att roboten själv åker ut och dammsuger färdigt när den har laddat sig igen. Att denna setting inte är påslagen som default är för mig dock svårt att förstå.

Något jag verkligen saknar till Eufy Robovac X8 Hybrid är ett automatisk självtömningssystem, för dammbehållaren på roboten är som sagt i det minsta laget med sina 400 ml. Och har man katt och barn som vi har så blir det snabbt dammigt hemma och roboten behöver åka flera gånger i veckan, och då är det smidigt med ett självtömningssystem, så som det vi finner på Dreame D10 Plus. Dock skall jag påpeka det att jag tycker att själva roboten är bättre än Dreame D10 Plus, förutom just att laddningsdockan med sitt självtömningssystem till Dreame D10 Plus är betydligt bättre än laddningsdockan till Eufy Robovac X8.

Betyg 3.5/5

Eufy Robovac X8 Hybrid kostar 6 290 kr, vilket är ganska mycket. Men jag har sett att den även på kampanj har gått ner till 3 650 kr. Jag kan absolut rekommendera Eufy Robovac X8, men jag är inte lika säker på att du behöver köpa Hybrid då jag tycker att moppfunktionen är lite överflödig. Sugförmågan är bra, men batteriet är inte lika bra. Appen är den bästa jag sett till någon robotdammsugare och designen på roboten är även den snygg. För 3 650 kr är Eufy Robovac X8 Hybrid ett riktigt bra köp, men inte för 6 290 kr, så spana in prisjakt för att hitta den till bästa pris.

Kommentera