Skip to main content

Dynabook? Så reagerade jag när en PR-byrå hörde av sig och undrade om jag ville testa en av deras nya dator. I själva verket är det alla nya Toshiba-datorer som numera heter Dynabook.

Toshibas datoravdelning har knoppats av och blivit ett eget företag, där Toshiba fortfarande är en av de större ägarna. Tecra X50-F-16L heter en av företagets första datorer, som de nu har skickat ut till mig för att testa.

Robust men tråkig design

Tecra X50-F-16L ser mer eller mindre likadan ut som alla andra datorer från Toshiba, ganska tråkig och enkel design, riktad till företag. Tecra X50-F-16L har ett lätt chassi i matt, borstad lättmetall, med mörk ytfinish som ser helt okey ut. Tyvärr drar den dock åt sig mycket fingeravtryck.

Skärmen har ett stadigt gångjärn och tunna skärmkanter på sidorna. Upptill har vi en centimetertjock kant för att få plats med både webbkamera med inbyggt linsskydd, och en ir-kamera som möjliggör ansiktsigenkänning. Vill du istället använda dig av ditt finger för att låsa upp datorn så går det också. Dock är denna fingeravtrycksläsare väldigt dumt placerad på musplattans övre vänstra hörn. Jag kommer konstant åt denna av misstag, bland annat p.g.a. att musplattan är så pass liten som den är. Det är en bra musplatta som är skön och snabb, jag hade bara önskat att den var större och att fingeravläsaren inte var placerad på den.

Låt oss fortsätta att prata lite om skärmen. Vi har en reflexfri Full HD-skärm IGZO från Sharp med 470 NIT som tyvärr inte imponerar, men ljusstyrkan är godkänd. Ganska standard för en dator som är utformad för en person som mestadels arbetar med word och excel. Ska säga det att skärmen är behaglig att sitta framför under en längre tid.

Tangentbordet har bakbelysta tangenter och knapparna är klickiga, men kanske aningen mosiga. Centrerat i tangentbordet finner vi en styrplupp för dig som föredrar att kontrollera musen på det sättet. Kanterna runt om tangentbordet är enorma och det hade mycket väl fått plats med en numerisk del, men finns tyvärr inte.

Bra prestanda för mellantunga kontorsjobb

Inuti datorn finner vi en Core i5, 8GB RAM (DDR4 SDRAM) och en 256 GB SSD som inte verkar vara snabbaste typ. Det finns inget grafikkort i Tecra X50-F-16L , utan du får nöja dig med Intels inbyggda UHD Graphics 620.

Detta gör Tecra X50-F-16L till en bra dator för lättare kontorsjobb, för så fort vi börjar prata om foto- och filmredigering – då är inte Tecra X50-F-16L datorn för dig.

Tecra X50-F-16L

Det är ganska vanligt att företag önskar datorer med ethernetport, men på Tecra X50-F-16L finner vi ingen. Men det vi finner är två Thunderbolt 3-utrustade USB Type-C™-portar, två vanliga USB A-portar och en HDMI-port i full storlek.Även ett hörlursuttag och microSD.  Värt att tänka på är att laddningen sker via usb c.

Batteritiden ska enligt Dynabook ligga på ca 10 timmar och 45 minuter, men jag lyckades att tömma datorn på ca 5 timmar. Under denna period så testade jag dock datorn ganska kraftigt. Med vanlig arbetsbelastning så tror jag att 9-10 timmar är troligt för datorn.

Betyg 3/5

Dynabook Tecra X50-F-16L är en dator som är skapad för kontoret. Den är robust, ergonomiskt okey och har en behaglig skärm som man kan sitta länge vid. Det är absolut inte världens bästa skräm, men som sagt helt ok. Prestandan är ok för dig som mestadels sitter med Word och Excel, men vill du göra tyngre saker med datorn så är inte detta datorn för dig. Priset på ca 15 000 kr kan jag dock tycka är i överkant.

Specifikationer

Processor

Intel Core i5-8265U

Grafikkort

Intel UHD 620

Ramminne

8 GB

Lagring

256 GB, ssd

Skärmstorlek

15,6 tum

Skärmupplösning

1920 x 1080 pixlar

USB-portar

2x usb c Thunderbolt, 2x usb 3.1 gen 1

Anslutningar

Hdmi, microSD, hörlurar

Nätverk

Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6

Mått

35,9 x x25 x 1,8 cm

Vikt

1.36 kg

Batteritid

Ca 10 timmar

Pekskärm

Nej

Kommentera