Skip to main content

Denon Home Sound Bar 550 är en kompakt soundbar som har stöd för både Dolby Atmos och DTS:X. Högtalaren är enbart 65 centimeter bred och 12 centimeter djup, vilket gör den betydligt mindre än Sonos Arc, även Sonos Beam är faktiskt större än Denon Sound Bar 550.

Högtalarens ovan och undersida är av mattsvart hårdplast, medans sidorna är klätt i ett mörkgrått vävt tyg. Snyggt. På balksidan av högtalaren finner vi hdmi-in/ut (4K/eARC), optisk, ethernet, analog ljudingång samt en usb-ingång för lagringsmedia (fat32 och ntfs-formaterade). På högtalarens ovansida finner vi en liten touchkänslig platta av glas som reagerar när du närmar dig med fingret och synliggör de bakgrundsbelysta ikonerna för att ändra volym samt för play/pause.

Enkel installation men mindre bra app

Installationen var väldigt smidig, var mer eller mindre bara att koppla in och köra. Även om funktionerna finns i Heos-appen så känns appen väldigt omodern och ful. Min favoritfunktion är nattläget som komprimerar det dynamiska omfånget (skillnaden mellan starka och svaga ljud) så att det blir enklare att höra ljudet vid låga volymer. Perfekt på kvällen när barnen skall sova och man vill kunna ha lågt ljud på.

Kan man jämföra Denon Home Sound Bar 550 med Sonos Arc eller Beam?

Denon Home Soun Bar 550 är som sagt betydligt mycket mindre än Sonos Arc, även mindre än Sonos Beam. Prismässigt landar Denon Home Sound Bar 550 (6998 kr) mellan Sonos Arc (8990 kr) och Beam (4829 kr).
Precis som Sonos Arc har Denon Sound Bar 550 stöd för Dolby Atmos, men utöver det har 550 även stöd för DTS:X. Högtalaren har också Bluetooth och AirPlay 2 tillgängligt, något som saknas är däremot en inbyggd Chromecast.

Okey, specifikationsmässigt låter Devon Home Sound Bar 550 ganska lik Sonos Arc, dock billigare och i en betydligt mindre förpackning – men är ljudet lika bra? Rent generellt är ljudet bra, framförallt när du ser på film. Dialoger är tydliga men samtidigt maffig med förvånansvärt tung bas. Det som dock förvånar mig lite är att det känns som om att basen träder fram mer i röster än vid explosioner. En film som jag ofta använder mig av för att testa tv-högtalare med är öppningssekvensen från Transformers Bumblebee. Det är väldigt mycket explosioner där, men det är när Optimus Prime börjar tala som vi verkligen känner av basen. Tolka mig inte fel nu, basen är riktigt bra, men extra bra just i dialogen. En sak som jag dock är besviken på är surround-ljudet. Trots att jag använder mig av en film med stöd för Dolby Atmos så känns ljudet väldigt centrerat, inte alls omslutande. Här gör Sonos Arc ett betydligt bättre jobb med att omsluta oss med ljudet. Varför det blir så kan jag inte helt svara på, men kanske kan högtalarnas placering berätta något för oss. Devon Home Sound Bar 550 har totalt nio högtalare – fyra framåtriktade 55 millimeters element för bas/mellanregister, två diskanter samt tre passiva slavbasar (50 x 90 millimeters). Till skillnad från exempelvis Sonos Arc så saknar alltså Denons soundbar uppåtriktade högtalarelement.

Betyg 3/5

Devon Home Sound Bar 550 är en snygg och liten högtalare med stöd för både Dolby Atmos och DTS:X. Ljudet är tydligt och har en tung bas. Dock saknas det där omslutande ljudet som man förväntar sig av en Dolby Atmos-högtalare.

Kommentera