Skip to main content

2019 års version av Dell XPS 13 var en av årets bästa bärbara datorer. Den var snygg, snabb och välbyggd. Årets modell av Dell XPS 13 tar och höjer ribban ytterligare.

Snygg och användarvänlig design

Låt oss börja med att fokusera på designen på Dell XPS 13, som är extremt snygg. Datorn är liten, kompakt och väger inte mycket. Testenheten som Dell skickade till mig har en mattsvart kolfiberyta på insidan som är väldigt behaglig att vila handflatorna mot. På undersidan av datorn finner vi ett aluminium-chassi som sträcker sig upp på sidan av datorn där vi finner två stycken USB Type-C, varav båda har stöd för Thunderbolt 3 såväl som laddning över USB i form av USB Power Delivery. Vi finner även en Micro SD-kortläsare och ett 3,5-millimetersuttag. Detta betyder att om du är en person som kopplar in massa saker med sladd till din dator, då kommer du behöva köpa en adapter. Är du en tidigare Mac-användare så är detta inget nytt för dig.

Jag är en person som älskar bra design, både rent estetiskt och användarvänligt. Att kunna öppna upp locket med bara en hand, det är något som kanske inte så många bryr sig om. Men för mig är det något jag verkligen uppskattar, och något som Dell har fixat med årets upplaga av Dell XPS 13.

Bra skärm med tunn ram och mycket teknik

Skärmen på Dell XPS 13 har i år fått väldigt mycket tunnare kanter än förra årets modell. Bland annat har man plockat bort Dell-loggan som satt längst ner på skärmen för att kunna göra kanterna mindre. Sidorna är nu cirka 3 millimeter, den övre ramen mäter 5 millimeter och den undre mäter 10 millimeter. Skärmen är på 13,4 tum med bildformatet 16:10 och 3 840 × 2 400 pixlar. Skärmen har bra färger, skarp bild och helt ok ljusstyrka. Skärmen påstås även vara extra tålig med sitt Corning Gorilla Glass 6, vilket även ger en högblank yta. Ljusstyrkan specificeras till 450 nits (cd/m²) och panelen ska enligt Dell klara av att reproducera 90 procent av färgrymden DCI-P3. Testenheten jag har fått hemskickad har även en touch-skärm, vilket inte är standard på alla Dell XPS 13.

Trots att Dell XPS 13 har så tunna kanter på skärmen så har de lyckats trycka in en kamera med 720p-upplösning och en IR-kamera som gör det möjligt att logga in med Windows Hello.

Fantastiskt tangentbord och okey pekplatta

Vill du inte använda ditt ansikte för att logga in på datorn så finns även en fingeravtrycksläsare längst upp till höger på tangentbordet. När vi ändå är på ämnet tangentbord, Dell XPS 13 har ett väldigt trevligt tangentbord. Testenheten jag fik hemskickad hade dock ett amerikanskt tangentbord, vilket hämmade mig lite under mina veckor som jag testade Dell XPS 13. Men upplägget av tangenterna påminner väldigt mycket om det vi finner på Apples datorer, vilket för att vara helt transparent, kanske är en av anledningarna till att jag gillar det så mycket. Är en van Mac-användare. Och om vi ska fortsätta att jämföra mot Apples datorer så vill jag nog påstå att knapparna på Dell XPS 13 är bättre än dem vi finner på Apples. Just det ja, jag får inte glömma o nämna att tangenterna har bakgrundsbelysning. Så det är absolut inga problem att använda datorn i mörkret.

Pekplattan på Dell XPS 13 är dock inte bättre än Apples. Den är okey, men jag hade gärna sett att den var aningen större än de 112 × 65 millimeter som den har nu. Ytan är tillverkad i frostat glas och pekplattan är en så kallad precision touchpad, vilket innebär att den har stöd för gester och ett flertal andra inställningsmöjligheter i Windows 10. Bör dock nämnas att det här är den andra testenheten jag fått hemskickad av Dell XPS 13. Den första fick jag skicka tillbaka då det vänstra nedre hörnet av pekplatta fastnade när jag tryckte på den.

Bättre ljud än förra årets modell

Högtalarna i Dell XPS 13 är riktigt bra. Apples högtalare i Mac är bättre, men inte mycket. Jämför man årets Dell XPS 13 mot förra så är det en brutal skillnad i ljud. Men med handen på hjärtat, hur många av oss använder faktiskt högtalarna på datorn?

Mycket kräm i liten dator

Med tanke på att Dell XPS 13 är en väldigt liten och kompakt dator så har Dell lyckats få in en bra mängd med datorkraft i den. Min testenhet är en rejält påkostad variant och huserar Intels senaste Core i7-1065G7, där G7 innebär att processorn kommer utrustad med den största varianten av Intels integrerade grafikkrets Iris Plus med alla 64 beräkningsenheter upplåsta.

Därtill har testenheten 16 GB primärminne av typen LPDDR4X som jobbar i en hastighet om 3 733 MHz och en M.2 NVME-ansluten lagringsenhet på 512 GB. 

Okey batteritid

För många är batteritiden en viktig faktor när man kollar efter en ny bärbar dator. Mitt testexemplar har den högupplösta skärmen, vilket betyder att batteritiden är troligen aningen sämre än på versionen med den mindre högupplösta skärmen.

Inuti Dell XPS 13 finner vi ett stort batteri på 52 Wh, vilket låter som om att vi borde kunna få ett ganska bra resultat. Men för mig snittade batteritiden på ca 4-6 timmar. Daglig användning för mig består mestadels av att sitta med Photoshop, Videosamtal, Visual Studio, Mail, Musik och YouTube.

Pris

Den versionen av Dell XPS 13 som jag har fått hemskickat för att testa kostar ca 23 990 kr. Vill ni istället ha Instegsmodellen så kostar den 18 490 kr. Då får ni en bildskärm på 13,4 tum FHD+ (1920 × 1200 pixlar) utan pekfunktion. På insidan finner vi en Intel Core i5-1035G1, 8 GB LPDDR4x, 3 773 MHz och 512 GB PCIE NVME M.2 SSD.

Betyg 4/5

Dell XPS 13 är enligt mig den snyggaste bärbara windows-datorn just nu. Den är kraftfull, men samtidigt liten och behändig. Skärmen är skarp och ljusstark. Jag hade gärna sett en aningen bättre pekplatta och lite bättre batteritid.

Kommentera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.