Skip to main content

Alienware´s bärbara speldator M15 R3 är ett enormt kraftpaket i en robust och mycket kompakt design. Men se upp! Gör du fel val när du beställer denna best kan det sluta med en mycket dyr besvikelse.
Om vi börjar från början med känslan av att packa upp vår helt nya och inte helt billiga 44-tusenkronorsdator. Så är det en känsla som är svår att beskriva, den svävar någonstans mellan ångest, nyfikenhet och välbehag.

Uppackning

När vi väl lyft upp kartongens lock så möts vi av skärmens läckra baksida i ljusgrå alluminium med siffrorna 15 snyggt och stilrent ingraverat i nedre hörnet. Redan här börjar känslan gå över till ren glädje och iver av att få se och testa resten av denna skönhet.

Det blir en snabb upppackning av allt då det som finns i kartongen endast är datorn och en laddare. Vad mer behöver man? Det är ju en bärbar speldator som man ska ta med till kompisarna och Dreamhack. Laddaren är anpassad för att leverera ström till en strömkrävande dator, det märks på dess storlek som inte direkt går ner i bakfickan. Men med en bra datorväska så är det inga konstigheter att ta med sig hela ekipaget på sin el-spark.

Specifikation

Specifikationen på vår testdator är histnande. Utöver att den är utrustad med 32gb ram, Intels 10e generations i9 processor så sitter där ett NVIDIA® GeForce® RTX 2080 SUPER™ MaxQ-grafikkork som driver en 4k oled-skärm med upplösning på 3840×2160 pixlar. Förväntningarna är skyhöga på alla sätt och vis.

Skärmen, en kortvarig kärlek. När datorn väl är uppstartad (vilket inte tog mer än några sekunder) så blir man direkt kär i den otroliga färgåtergivningen och kontrast som oled-skärmen levererar. Svart är totalt svart och alla andra miljoner färger på vår bakgrundsbild i Windows nästan tränger igenom det blanka glaset.

Ja det är svårt att beskriva denna Oled-skärm med ord för någon som inte upplevt den. Att titta på bilder och film på denna skärm är ren njutning. Det upplevs ett djup som man inte påträffar på andra typer av skärmar. Allt är kristallklart och ljusstarkt. Dock skapas det reflektioner i den högblanka glasytan som i vissa fall kan störa. Men det är bara i ljus omgivning som det framträder vilket sällan är ett scenario för en riktig gamer.

Detta skärmval är dock helt felaktigt för de som har planerat att spela fps-krävande spel. Skärmen klarar nämligen bara på 60hz, vilket får stora konsekvenser i spel som t. ex. Counter Strike Global Offensive eller Fortnite. Ja det är ju faktiskt väldigt många fler stora titlar än dessa två exempel där man kommer få problem.
Screen Tearing blir uppenbar direkt när vi börjar spela och upplevs mycket störande. detta eftersom grafikkortets enorma kapacitet inte drar jämnt med den inbyggda skärmens låga uppdateringsfrekvens. Den enda vägen runt detta är att slå på V-sync och låsa alla spel i 60 bilder per sekund (60fps). Det var ju inte riktigt det som var vår förhoppning.
Nej, här undrar vi faktiskt lite vem målgruppen för denna konfiguration är. Som tur är så finns det en 300hz skärm som man kan välja istället vilket är en stark rekomendation för att inte begränsas av 60 fps.
Spelar man på extern skärm med högre uppdateringsfrekvens så är det inte heller några problem, Denna utmaningen gäller endast den inbyggda oled skärmen.

Prestanda och spel

Här får vi ut precis allt man kan tänka sig ur en bärbar speldator. Vi uppnådde enkelt 144 fps i de flesta spel. Men i vissa grafiktunga spel fick vi sänka inställningarna något för att ligga stabilt över den magiska gränsen. Aktiverar man raytrace funktionerna i spelen så sjönker bildhastiheten ordentligt och landar någonstans mellen 30-50 fps. Nvidia har utvecklat en AI funktion (DLSS) som går att aktivera via spelens grafikinställningar vilket gör att det flyter på lite bättre. Men det räckte sällan enbart med det för vår del utan fler inställningar behövde göras för att komma upp på acceptabla nivåer.

Även om Alienware gort många åtgärde för att hålla dator nedkyld så blir den alldeles för varm för att ha i knät när man spelar. Men det är sällan en rekommendation med någon bärbar dator.

Tangentbordet är tyst och har en mjuk skön kännsla när man trycker ned tangenterna. Perfekt om man inte vill störa resten av familjen med ett klickande ”gamingtangentbord”. Förutom att det är ett bra tangentbord att spela på så är det ett lagom avstånd mellan tangenterna som gör det mycket bekvämt att skriva på.
Öviga finesser vi uppskattade är Micro-SD-kortsläsaren som sitter på datorns vänstra sida. Med rätt minneskort så är överföringshatighen mycket snabb. Dessvärre hade vi inget UHS-II kompatibelt kort att testa med.
Trackpaden är responsiv och foljsam. Den stödjer Windows 10 gester som gör dig snabbare för vardagliga sysslor.
När dagarna kommer då grafikkortets prestanda inte längre räcker till finns det en thunderbolt 3 port som möjliggör bla. inkoppling av externa grafikkort.

Betyg 3/5

Datorn är extremt snabb, snygg och har ett härligt tangentbord. Det som drar ner betyget är uppdateringsfrekvens på skärmen.

Gästskribent: Karl-Johan Enlund

Kommentera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.