Skip to main content

Med OnePlus Nord går OnePlus tillbaka till sina rötter och levererar en flaggskeppsdödare. Men vänta lite nu, vad händer då med OnePlus 8 Pro?

Midrange-specifikationer med vissa undantag

Inuti OnePlus Nord finner vi en Snapdragon 765G, vilket är Qualcomms tredje mest kraftfulla alternativ i år, efter Snapdragon 865 och Snapdragon 865 Plus.

Ok, det låter bra – men vad betyder allt det där? – Egentligen ingenting, låt mig förklara. Jag har använt OnePlus Nord som min huvudtelefon i några veckor nu och jag har aldrig upplevt att jag tycker att den känns långsam. Jämför jag den mot OnePlus 8 Pro så kan jag inte heller där märka någon större prestandaskillnad, förutom när man kanske spelar lite grafiktyngre spel. Men spelen är inte ospelbara, vi pratar bara att de är lite bättre fps på OnePlus 8 Pro.

Baksida OnePlus Nord

Dock ska det nämnas att även om skärmen har en 90-hertz panel på 1080p, precis som storebror OnePlus 8, så klarar inte processorn hela tiden att leverera samma mjukhet. Om ni exempelvis går in på Twitter och scrollar så kan man uppleva att det hackar lite. Detta är dock inget större problem, och märks som sagt bara på lite tyngre appar. Jag märker även en viss skillnad i kamerappen, men mer om det lite senare i texten.

Låt oss fortsätta att prata om skärmen, som jag verkligen gillar. OnePlus 8 Pro har en fantastisk skärm, men det jag inte gillar med den är dess rundade sidor. Med OnePlus Nord har vi en platt skärm, vilket jag älskar. Äntligen kan jag använda telefonen utan skal och inte behöva oroa mig för att hela tiden råka trycka på skärmen av misstag. Tänka sig att man kan uppskatta en sådan simpel sak så mycket. Jo just det ja, Jag höll nästan på att glömma, skärmen är av AMOLED-typ och mäter 6,43 tum på diagonalen. I kombination med skärmens upplösning om 1 080 x 2 400 pixlar resulterar detta i en pixeltäthet om 408 PPI.

Framsida OnePlus Nord

OnePlus Nord väger 184 gram, vilket är 15 gram mindre än OnePlus 8 Pro, och måtten är 158,3 x 73,3 x 8,2 millimeter. Vi finner även ett batteri på 4 115 mAh.

Saknas gör stöd för trådlös laddning samt en IP-klassning. OnePlus Carl Pei säger dock i en intervju med MKBHD att telefonen ändå har utrustats med en viss resistens mot vatten och skall tåla lättare regn och vattenstänk utan problem.

Köp OnePlus Buds för högtalarna är inte bra

Ytterligare en sak som OnePlus har dragit ner på för att spara pengar är högtalarna. Vi får helt enkelt klara oss med enbart en högtalare längst ner på telefonen, vilket jag direkt störde mig på när jag började se på YouTube. Jag satt hela tiden och försökte rikta ljudet mot mig med handen. Nej, köp ett par hörlurar istället – vilket kanske är det OnePlus vill att ni ska göra. Läs min recension av OnePlus Buds.

OnePlus Nord + OnePlus Buds

Många kameror och mycket bra kameror

Kam­erasys­temet på bak­si­dan har en huvudsensor på 48MP med optisk bildstabilisering samt en vidvinkelkamera på 8MP och 119 grader. Dessa ackompanjeras av en djupsensor på 5MP och en makrokamera på 2MP.

På framsidan finner vi en selfiekamera med 32MP och en vidvinkelsensor på 8MP med 105 graders synfält. 

Jag tar väldigt mycket bilder, mer eller mindre hela tiden. Det jag har märkt är att bilderna blir väldigt bra när jag är utomhus, dock blir bilderna kanske inte lika färgglada som på kameror på exempelvis iPhone eller Galaxy-telefoner. Men de blir absolut skarpa och bra. I mörkare omgivningar blir bilderna dock inte lika bra. Detaljer saknas och jag upplever att bilderna blir aningen för grynig. Men att ta bilder inomhus på dagen är inga problem. Det är först på kvällen som kameran börjar få kämpa.

Vi har ju en lite klenare processor i OnePlus Nord mot vad OnePlus 8 Pro har, och även om vi inte märker av det så mycket vanligtvis så kan vi tyvärr se en skillnad i kameraappen. Exempelvis kan OnePlus Nord endast ta 20 bilder i ett svep medans OnePlus 8 Pro kan ta 99 bilder i ett svep. OnePlus Nord kan också endast spela in 4K-video med 30 fps medans OnePlus 8 Pro kan spela in 4K med 60 fps. Det är dock på kameran på baksidan, med kameran på framsidan kan man filma i 4K med 60 fps.

Optimerad mjukvara för snabbhet

OnePlus Nord levereras med Oxygen OS 10.5 som baseras på Android 10. Oxygen OS är min favoritversion av Android då det väldigt avskalat och likt Android från Google. De förändringar de gör är till det bättre.

Med Oxygen OS 10.5 säger OnePlus att utvecklarna gjort 200 optimeringar i mjukvaran för att få den att kännas ”fast and smooth”. Och jag kan instämma att de har verkligen lyckats få telefonen att kännas snabb.

Design

Jag har redan varit inne och nämnt mycket om designen, men det är i så fall värt att upprepas. OnePlus Nord är en snygg telefon som känns allt annat än budget. Det känns som om att ramen på telefonen är av metall, men så är det inte. Ramen är gjord av plast som har fått en kromad ytbeläggning. Jag tror alla som skulle gissa vad för material ramen är gjord av skulle säga att den är av någon typ av metall. Bra gjort OnePlus, bra gjort.

Precis som jag nämnde i min unboxing så känns OnePlus Nord väldigt bra i handen och den platta skärmen gör att man inte råkar komma åt kanten av skärmen av misstag. Baksidan av glas är snygg, men drar åt sig väldigt mycket fingeravtryck och är hal. Kan kanske vara bra att placera telefonen i ett skal, men personligen tycker jag att den är för snygg och skön för att göra det. Får helt enkelt leva lite farligt.

Knappar OnePlus Nord

På vänster sida av telefonen finner vi volymknappen som är klickig och bra. Dock hade jag gärna önskat att OnePlus hade delat upp den i två knappar istället. På höger sida finner vi strömknappen som även den är klickig och bra, inget att klaga på där. Ovan strömknappen finner vi skjutreglaget för telefonens tre ljudlägen ring, vibrera och tyst. Att inte fler Android-telefoner har detta är för mig ett mysterium.

På undersidan av OnePlus Nord finner vi USB-C, högtalare och SIM-kortsläden. Telefonen har stöd för dubbla fysiska nanoSIM-kort, men saknar microSD-kortplats.

Upplåsningsmetoder

OnePlus Nord har precis som OnePlus 8 Pro två olika biometriska upplåsningsmetoder; ansiktsupplåsning och fingeravtrycksupplåsning. Båda är extremt snabba, men för mig känns det mest naturligt att använda fingret. Det är även den som fungerar mest stabilt för mig. När det strular så beror det på att jag har ett blött eller smutsigt finger.

Fingerupplåsning OnePlus Nord

Utöver de två biometriska upplåsningsmetoderna finner vi som förväntat även stöd för PIN, mönster och lösenord.

Betyg 4.5/5

OnePlus Nord är en midrangetelefon, men den känns inte som det. Designen är snygg och känns riktigt bra i handen. Personligen föredrar jag designen på OnePlus Nord framför den på OnePlus 8 Pro.

OnePlus Nord är inte lika kraftfull och full med funktioner som OnePlus 8 Pro, men de funktionerna, förutom trådlös laddning, är inget som jag saknar. Om jag skulle få välja mellan OnePlus 8 Pro eller OnePlus Nord så skulle jag välja OnePlus Nord. Varför? Billigare, platt skärm och snyggare design. Allt jag gör med en telefon kan jag göra lika bra på OnePlus Nord som med OnePlus 8 Pro.

OnePlus Nord kommer släppas 4:e augusti och priset börjar på 4 590 kr. För det priset tycker jag att OnePlus Nord är ett riktigt bra köp!

OnePlus Nord Gray Onyx 8GB + 128GB 4 590 kr, OnePlus Nord Blue Marble 8GB + 128GB 4 590 kr, OnePlus Nord Gray Onyx 12GB + 256GB 5 590 kr och OnePlus Nord Blue Marble 12GB + 256GB 5 590 kr.

Vill ni se fler bilder på OnePlus Nord kan ni spana in min unboxing av telefonen.

Kommentera