Skip to main content

Samsung Galaxy S25 Ultra är här, och företagets stora satsning i år handlar om AI. Med One UI 7 och en djupt integrerad Gemini-assistent ska mobilen bli en personlig agent som organiserar din vardag, hanterar foton, styr musiken och till och med hjälper dig i köket. Men hur fungerar det i praktiken? Efter att ha testat telefonen i två veckor kan jag nu konstatera att det inte är riktigt så magiskt smidigt som Samsung utlovar. Men den är snygg!

AI och mjukvara – Lovande men inte färdigutvecklat

Galaxy S25 Ultra vill vara en AI-driven assistent, precis som så många andra mobiler just nu, men i verkligheten känns det ofta mer klumpigt än smidigt. Röstgränssnittet Gemini fungerar ofta bra, men konversationerna känns styltiga snarare än naturliga. Det blir ofta enklare att bara navigera manuellt i mobilen istället för att använda röststyrning. Kanske blir upplevelsen bättre med tiden, när systemet lär sig mer om hur du använder det.

En av de mer konkreta AI-funktionerna är ett nytt brusfilter för video, som kan separera olika ljud och låta dig justera volymen individuellt. Google har redan en liknande funktion i Pixel 9-serien, men Samsungs implementation håller hög klass.

Design och byggkvalitet – Premium

Designmässigt skiljer sig Galaxy S25 Ultra marginellt från förra årets modell. Den har fått lite mer rundade hörn, men i övrigt är det samma raka linjer, titanram och fem utstickande kameror på baksidan. Glasytorna är helt plana och skyddas av Corning Gorilla Armor 2, och mobilen har fortsatt IP68-klassning för vattentäthet.

Jag har läst att många andra som recenserat telefonen har klagat på att mobilen är för fyrkantig. Jag gjorde också det förra året då jag tyckte att hörnen var för vassa och gjorde ont att hålla i. I år har de som sagt rundat av hörnen lite så att den är skönare att hålla i. Jag gillar verkligen formfaktorn på mobilen. Skärmen är den bästa jag testat att njuta av content på då man slipper stora rundade hörn som döljer mycket av exempelvis en film.

Prestanda – Snabb, men med vissa brister

Under huven sitter Qualcomms specialversion av Snapdragon 8 Elite ”for Galaxy”. Den har överklockade processorkärnor och en högre klockad grafikkrets, vilket borde innebära topprestanda. Men även om den är snabb når den inte riktigt förstaplatsen i benchmarktester.

Ett problem är att telefonen blir varm vid längre belastning, och då sjunker prestandan snabbt. Efter fem minuter av intensivt användande kan den tappa upp till 40 % av sin kapacitet. Detta märks dock mest vid långa spelsessioner eller tung videoinspelning – i vardagsanvändning flyter allt på smidigt.

Skärm och ljud – Fortfarande i toppklass

Samsung fortsätter att imponera med sin skärmteknik. S25 Ultra använder samma 1440p AMOLED-panel som föregångaren, med HDR10+-stöd och en ljusstyrka på 2 600 cd/m2. Vision Booster, som automatiskt justerar kontrasten för att matcha ljusförhållandena, fungerar mycket bra. Reflexhanteringen är även en av de bästa jag sett.

Högtalarna levererar kraftfullt och balanserat ljud, vilket förbättrar både film- och spelupplevelsen. Men i verkligheten, vem använder högtalarna? Personligen använder jag hörlurar i 90% av fallen.

Kamera – Små uppdateringar, men fortfarande bland de bästa

På kamerasidan har Samsung gjort små men välkomna uppgraderingar. Vidvinkelkameran har fått en mer högupplöst sensor, och kamera-appen har fått några nya AI-baserade funktioner. Men i grunden är detta samma kamerauppsättning som förra året – och det är ingen dålig sak. Galaxy S24 Ultra var en av de bästa mobilkamerorna på marknaden, och S25 Ultra fortsätter i samma spår. Men är det värt att uppdatera från förra årets mobil? Nej, det är det så klart inte.

På bilden här ovanför finner ni mina tre favorittelefoner just nu. Samsung Galaxy S25 Ultra, Google Pixel 9 Pro Max och Apple iPhone 16 Pro Max.

Betyg: 4 av 5

Samsung Galaxy S25 Ultra är en väldigt kompetent flaggskeppsmobil, men den erbjuder inga stora överraskningar. De fysiska förbättringarna är små, prestandalyftet är märkbart men inte revolutionerande, och AI-funktionerna känns lovande men ofärdiga.

Om du redan har en Galaxy S24 Ultra finns det få skäl att uppgradera, men om du kommer från en äldre modell är detta fortfarande en av de absolut bästa Android-telefonerna på marknaden.

Kommentera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.