Jag använder en iPhone till vardags, men börjar bli mer och mer nyfiken på att byta till Android för att få tillgång till en hopfällbar mobil. Men det har inte riktigt känns som om att de hopfällbara mobilerna har varit riktigt klara, men nu börjar det kännas riktigt nära för att byte.
Vad menar jag då med det? Jo, jag vill ha en mobil som är enkel att använda med en hand, som jag kan ha i byxfickan. Men jag vill samtidigt kunna ha en större skärm och kunna ta bra bilder. Den får gärna vara snygg också. Att kunna checka av alla dessa punkter har inte varit enkelt, och är fortfarande inte möjligt för mig – men börjar närma sig. OnePlus Open är den hopfällbara mobilen som, enligt mig, har kommit närmast att kunna checka av alla dessa punkter.
Jag brukar sällan prata specifikationer i mina recensioner, framförallt inte när vi pratar om mobiler då de flesta mobilerna i dag är så pass bra att det inte spelar någon större roll längre. Men med OnePlus Open är det annorlunda, för jag tycker de spelar en roll i detta fall.
Design
När OnePlus Open är öppen är den 153,4 mm hög, 143,1 mm bred och beroende på vilken variant du har så är den antingen 5,8 mm tjock (Emerald Dusk) eller 5,9 mm (Voyager Black)
När den är stängd så är den 153,4 mm hög, 73,3 mm bred och beroende på vilken variant du har så är den antingen 11,7 mm tjock (Emerald Dusk) eller 11,9 mm tjock (Voyager Black).
OnePlus Open omringas av en polerad metallram som känns stadig och ser lyxig ut, men jag hade nog gärna sett att den var matt. OnePlus skickar med ett ”skal” i två delar, som kan monteras på telefonens två delar. Bakstycket skyddar glasbaksidan och kameran medan det främre skalet skyddar metallramen. Den främre ramen kommer med lite klister, vilket gör att du bör fundera på om du verkligen vill ha skalet på eller inte. Jag har dock testat, och det går fortfarande att använda skalet utan klistret, det sitter bara inte lika stabilt.
Som tidigare nämnt så är baksidan gjord av glas och har en matt finish. Mitt testexemplar av OnePlus Open är grön, som är en riktigt snygg färg. Den går dock också att köpa i svart färg, men då är det ett läderliknande material på baksidan, som jag ej har testat och kan uttala mig om.
På baksidan finner vi en gigantisk kamera. Den sticker ut en halv centimeter och är ca fem centimeter i diameter. Jag stör mig dock aldrig på kamerans format, utan har istället lärt mig att vila fingret mot dess nedre kant.
OnePlus Open är absolut den snyggaste hopfällbara mobil jag har sett, därför hade jag hoppats på att den, precis som Samsung Galaxy Z Fold 5 skulle varit IPX8-klassad. Vilket betyder att den klaras av att sänkas ned i vatten. Men istället är OnePlus Open bara IPX4-klassad, vilket betyder att den bara klarar av lätt regn.
Skärmar
På utsidan av OnePlus Open finner vi en stor skärm på 6,31″, mätt diagonalt från hörn till hörn. Det är en Super Fluid AMOLED med LTPO 3.0 som skyddas av ett Ceramic Guard-glas, som ska vara 20 procent starkare än Gorilla Glass Victus. Och håll i er, nu blir det mer specifikationer. Skärmen har en upplösning på 2 484*1 116 (2K), 431 ppi. Vi finner en dynamisk uppdateringsfrekvens på 10–120 Hz och en maximal ljusstyrka: 1 400/2 800 nits.
Skärmen på utsidan är så pass bra att man sällan faktiskt behöver öppna telefonen för att komma åt huvudskärmen. Det känns som en riktigt bra skärm, på en vanlig telefon.
Skärmen på insidan har en storlek på 7,82″, mätt diagonalt från hörn till hörn. Det är en Flexi-fluid AMOLED med LTPO 3.0 och en upplösning på 2 440*2 268 (2K), 426 ppi. Även här har vi en dynamisk uppdateringsfrekvens, 1–120 Hz. Den maximala ljusstyrkan är 1 400/2 800 nits.
Runt skärmen sitter en tunn plastram som skyddar den ömtåliga plastytan. Ramen har en matt finish som gör den mer synlig men som också ger ett mer påkostat intryck än exempelvis den vi finner på Samsung Galaxy Z Fold. Skärmen har ett plastskydd på sig, som inte ska tas bort. Det skyddar bildpanelen men eftersom det är gjort av plast så repas den enkelt. Så var försiktig.
En annan sak jag verkligen gillar med OnePlus Open är att den är betydligt mycket enklare att öppna än vad exempelvis Samsung Galaxy Z Fold är. Jag har dock läst att många tycker att vecket mitt i skärmen är mindre än den på Samsung Galaxy Z Fold, men det håller jag inte med om. Jag skulle säga att det är mer eller mindre den samma. Du ser den, och känner den. Men det är inget du stör dig på när skärmen är igång.
Kameror
Låt oss återigen prata om den gigantiska kameran på baksidan. Huvudkameran har en sensor från Sony som heter LYT-T808 med en sensorstorlek på 1/1,43″, 48 megapixlar och en bländare på ƒ/1,7. Samt att den har optisk och elektronisk bildstabilisering.
Värt att nämna är också att sensorn använder stackade pixlar, samma teknik som Sony använder i sina senaste Xperiamodeller. Vad betyder då det, kanske ni undrar? Då skall jag berätta för er att det handlar om en teknik som skall göra att kameran tar bättre bilder i mörkret, och det tycker jag att den också gör. I dagsljus tycker jag att bilderna blir tydliga och naturliga, troligen tack vare sitt samarbete med Hasselblad som har hjälpt till med färgkalibreringen. Kanske hade jag sett lite mer kontrast i bilderna.
Telephotokameran har en sensor som heter OmniVision OV64B med 3X optisk zoom, 6X zoom i sensor. Den har en sensorstorlek på 1/2″, optisk och elektronisk bildstabilisering, 64 megapixlar, bländare på ƒ/2,6, autofokus, digital zoom på upp till 120X och ett synfält på 33.4°.
Ultrabredkameran har en sensor från Sony som heter IMX581 med en sensorstorlek på 1/2″, 48 megapixlar, elektronisk bildstabilisering, synfält på 114°, autofokus och ett makro på 3,5 cm.
Batteri
OnePlus Open har ett helt okey batteri på 4 805 mAh, 405 mAh större än i Z Fold 5. Jag har inga som helst problem att använda telefon i två dagar med normalt användande för mig. Men detta kan så klart variera beroende på vem du är och hur du använder telefonen. Som jag nämnde tidigare så använde jag den yttre skärmen ganska mycket, men om vi istället använder den inre skärmen mer så kommer batteriet att laddas ut fortare. Den inre skärmen ger ca 20% kortare batteritid än den yttre.
Skulle batteriet ta slut så kan du dock ladda upp den väldigt snabbt då OnePlus skickar med en snabbladdare som gör att du kan ladda upp telefonen från 0 till 70% på ca 30 minuter. Det finns dock ingen trådlös laddning i OnePlus Open.
Prestanda
På insidan av OnePlus Open finner vi en kraftfull Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets. Den ger mycket hög prestanda i vardagen och är snabb när den ska starta tunga appar eller driva spel. I de mest krävande situationerna kan prestandan sjunka med ca 35%, eftersom telefonens kylning inte räcker till.
Telefonen erbjuds med 16 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme, vilket är mycket bra.
Betyg 4/5
OnePlus Open är enligt mig den snyggaste och bästa hopfällbara mobilen på marknaden just nu. Du har en stor och trevlig skärm på utsidan av telefonen, som gör att du kan använda den som en vanlig telefon om du känner för det. Och när du vill ha en större skärm så kan du enkelt öppna den och njuta av en stor och trevlig skärm. Men precis som alla andra hopfällbara telefoner så är skärmen ömtålig, så var försiktig.
Telefonen tar också helt okey bilder, är snabb, har en till två dagars batteritid, och laddas upp snabbt. Det som kanske är lite negativt är priset på ca 21 000 kr. Men om man jämför det med andra hopfällbara telefoner så är det ett helt okey pris.