Skip to main content

Kan denna analoga smartwatch från det Malmöbaserade företaget Kronaby, konkurrera med Apples smartwatch – eller är det kanske inte meningen?

Vacker klocka med smarta funktioner

Kronaby tillverkar vackra, klassiska analoga klockor, men som har flera smarta funktioner som gör dem till en typ av smartwatch. Klockorna finns med två eller fyra visare, och på höger sida finns tre knappar som man genom Kronabys app kan välja vad för funktion de skall ha, som t.ex. att styra sin musik eller ta bild med telefonen. Man kan även ställa in hur notifikationerna skall fungera. Som ett exempel så kan man välja att när man får ett meddelande så vibrerar klockan två gånger och klockvisarna pekar på 2, och när man får ett telefonsamtal så vibrerar klockan tre gånger och klockvisarna pekar på 3.

Två års batteritid

Jag har länge använt mig av Apple Watch, som är en fantastisk smartwatch. Men två saker som stör mig med Apple Watch är designen och batteritiden. Kronaby Apex 43 mm som jag har fått hem för att recensera är extremt vacker, och har enligt Kronaby upp till två års batteritid. Men om man som jag tycker att standard-vibrationerna är lite för diskreta, så kan man öka vibrationerna, men då minskar man batteritiden med flera månader. Men hur som helst så är Kronabys batteritid extremt mycket bättre än Apples som för mig enbart räcker i 1-2 dagar.

Notifikationerna stressade mig

Om du är en van Apple Watch-användare kan du precis som mig finna det stressande att känna att klockan från Kronaby vibrerar hela tiden när du får en notifikation, och du behöver ta upp telefonen för att se vilken typ- eller från vem notifikationen är. Men när jag efter två veckor hade använt Kronabys klocka och testat att använda deras notifikationer på olika sätt så fann jag att om jag väljer att bara få notifikationer när utvalda (viktiga) personer kontaktar mig, då kände jag mig inte lika stressad och började gilla klockans notifikationer allt mer.

Du köper Kronabys klockor för hårdvaran

Apple Watch köpte jag för mjukvaran, Kronabys klockor köper jag för hårdvaran i första hand, men det är självklart trevligt att bland annat kunna få notifikationer och kunna byta låt med klockan. Kronabys klockor är vackra, extremt vackra. Glaset är av safir och under mina två veckor som jag har testat klockan så har jag inte fått någon repa. Glaset har en antireflexbehandling som dock inte är superbra, vilket ni även kan se på bilderna. Jag fick kämpa för att inte få med för mycket reflektioner på bilderna. Eftersom urtavlan är analog så är siffrorna målade med superluminova som gör att man skall kunna se vad klockan är i mörker, men beläggningen är tunn både på visarna och tavlan, vilket ger en ganska dålig lysförmåga. Boett är i sin helhet robust och vackert byggt.

Betyg 4/5

Kronabys klockor är för dig som vill kombinera känslan av ett lyxigt, traditionellt armbandsur med lite användbara funktioner. Klockorna är inte för dig som är ute efter en klocka med ett supersmart operativsystem med touch-skärm. Kronaby Apex 43 mm som är den klockan jag har fått för att recensera kostar 4.990 kr.

Kommentera