Skip to main content

IKEA skickade för några veckor sedan ut ett paket till mig med deras nya smarta rullgardin, Fyrtur. Jag har nu testat dem och här är min recension. 

Den mörkläggande rullgardinen Fyrtur som IKEA skickade ut till mig var på 100×195 cm, men låt oss prata mer om just måtten lite senare för jag har ganska mycket att säga om just det. I lådan finner vi även en fjärrkontroll som smidigt nog redan är kopplad till rullgardinen, så vill man bara använda fjärrkontrollen så är det väldigt smidigt. Mer om installationen till Ikeas Gateway lite senare i texten. Vi får även en repeater med i lådan som skall förstärka signalen till Ikeas Gateway.

Var noga med att kolla om rullgardinen passar dina fönster

Jag bor i ett nybyggt hus med, vad jag tror, är ganska normala fönster. Jag fick dock inte platts med rullgardinen innanför fönsterkarmen. Jag mätte rullgardinen och ser att det saknas ca 4 mm. Om man expanderar fliken ”Mått” på Ikea.se så ser man att de faktiskt skriver ut att rullgardinen är 104.3 cm bred. Ikea rekommenderar även att man inte kapar rullgardinen, eller de skriver faktiskt att man inte kan kapa den. Storleken mindre (80×195 cm) gör att jag får klapp på sidan om gardinen, så det visade sig tyvärr att för mig fungerar inte Ikeas Fyrtur. Av ren nyfikenhet sprang jag även över till två grannar och testade om jag fick plats med rullgardinen hos dem, men de hade exakt samma mått som mig.

Så istället för att ta bilder på en snygg rullgardin som sitter monterad i fönstret fick min polare Ola kallas in för att hålla upp rullgardinen medans vi testade den och tog bilder. Tack Ola, du gjorde ett fantastiskt jobb som rullgardinshållare!

Koppla rullgardinen till Ikea Gateway

Det första vi behöver göra för att koppla rullgardinen till Ikeas Gateway är att nollställa fjärrkontrollen. Detta gör vi genom att skruva loss baksidan av den och trycka in knappen på baksidan fyra gånger snabbt.

Sedan öppnar vi upp Ikea Home-appen och följer instruktionerna för rullgardin. Detta strulade dock ordentligt för mig. Men efter att ha pratat med Ikeas support i en timme så fick vi det äntligen att fungera. Men vad vi gjorde för att få det att fungera är fortfarande oklart, plötsligt så kopplade den bara sig samman med Ikeas Gateway. Så springer ni på samma problem som mig, ge inte upp, det löser sig troligen efter ett tag. Kan vara så att de där 30 sekunderna som de skriver att det kan ta för rullgardinen att koppla sig mot gatewayen kan i verkligheten vara betydligt mycket mer. 

Fungerar mycket bra med Google Assistant

Jag har alla mina smarta lampor kopplade till min Google Nest Hub som jag har placerat i köket hemma. Om man redan har kopplat Ikea Home till Google Assistant så dyker rullgardinen automatiskt upp på Google Nest Hub och går att styras med röstkommandon. Magiskt!

Snygg och funktionell design

Rullgardinerna Fyrtur är mörkläggande och tyget är 100% polyester. Jag tycker att rullgardinen är snygg och gör sitt jobb. Men var som sagt noga med att mäta så att de passar i ert fönster då det inte går att kapa dem. 

Betyg 3/5

Ikeas Fyrtur är en smart rullgardin som ser bra ut och fungerar bra. Dock kan det strula med installationen till Ikeas Gateway, men Ikea har en mycket bra support man kan ringa. Det som drar ner betyget för mig är att de inte passade i mina fönster. Inte heller passade de i mina grannars fönster, vilket betyder att fler kan stöta på detta problem. 1495 kr kostar Fyrtur och finns att köpa i Ikeas varuhus och på ikea.se

Kommentera