Skip to main content

Det har tagit tid, men nu har Bowers & Wilkins äntligen lanserat sina två första helt trådlösa in ear-hörlurar, PI5 och PI7. Under sommaren har jag testat PI7 för fullt och här finner ni nu min recension.

PI7 är Bowers & Wilkins flaggskepp, och de är några av de dyraste in hear-hörlurarna som går att få tag på. Låt oss ta Apples väldigt populära AirPods Pro som ett exempel. De kostar ca 3200 kr, vilket är 1100 kr billigare än vad Bowers & Wilkins PI7 kostar. 4300 är mycket pengar för ett par in ear-hörlurar, och Apples Air Pods Pro är tuffa att slå, men jag vill faktiskt påstå att Bowers & Wilkins PI7 är mycket bättre än AirPods Pro på nästan allt.

Bowers & Wilkins PI7 finns i två olika färgkombinationer där den större delen är i antingen svart- eller vit färg, som bryts av med den yttre delen som har en kopparfärg (är av aluminium). Mycket snyggt. Laddningsetuinet följer samma färg och form.

Laddningsetuinet kan laddas via USB-C, men även trådlöst. Dessutom har fodralet en ny smart funktion som gör att man kan koppla in en analog ljudkabel till laddningsetuinet, som sedan omvandlar signalen till digital och skickar vidare den trådlöst till hörlurarna.

Hörlurarna har en batteritid på fyra timmar, men med laddningsetuinet kan man få ytterligare 16 timmar. Finns inte mycket mer att säga egentligen, helt okey batteritid. Framförallt om man tänker på hur bra ljudet är i dessa, men mer om detta lite senare. Ska även nämna det att du behöver bara ladda hörlurarna i 15 minuter för att kunna lyssna på dem i två timmar.

Hörlurarnas yttre del är en touchkontroller för de olika uppspelnings- eller samtalsfunktionerna. Man kan bland annat svara/avsluta, spela upp/pausa samt byta låt. Det går även att slå på/av den aktiva brusreduceringen och röstassistenten (Siri/Google Assistent). Dessvärre går det inte att via touchkontrollerna justera volymen, vilket jag tycker är väldigt underligt. Den yttre touch-delen är rund, vilket fick mig spontant o tro att man kunde rotera på den för att sänka eller höja volymen, men så var alltså inte fallet.

Inga andra in ear-hörlurar låter lika bra!

Bowers & Wilkins PI7 har två stora 9,2 mm högtalarelement, ett till varje öra som används till bas- och mellanregistret. Diskantregistret har ett eget element som är av typen balanserad armatur, som till skillnad från ett dynamiskt element inte behöver något luftintag för att röra sig och som därför rör sig mer exakt eftersom det inte påverkas av yttre variationer i lufttryck.

Bowers & Wilkins PI7 stödjer Bluetooth-formaten aptX HD och AAC, så du kan få ut det bästa av den trådlösa tekniken oavsett om du har en Android- eller Apple-telefon. Bowers & Wilkins PI7 stöder också 24 bit/48 kHz-ljud, men i likhet med vanlig aptX komprimeras data med ljudförluster. Vilket innebär att man i praktiken får en ljudupplevelse i närheten av lossless.

summa summarum så får vi ett väldigt omslutande och tydligt ljud, med kraftig bas. Jag har aldrig hört ett par in ear-hörlurar låta så här bra.

Några av er har kanske noterat på bilderna här ovan att jag har både memory foam och silikonproppar. Det är faktiskt silikonpropparna som är de som medföljer, men jag personligen föredrar memory foam, så byter alltid ut dem.

Bra ANC och ambience pass-through för musik och film, men inte för telefonsamtal

Bowers & Wilkins PI7 har sex inbyggda mikrofoner. Fyra av dem används för brusreducering och två används för att fånga upp rösten när man pratar i telefon. Brusreduceringen fungerar bra, kanske inte i samma klass som Apples AirPods Pro, men inte långt ifrån. Ljudkvaliten i samtalen finns det inget att klaga på, de jag pratar med i telefon hör mig klart och tydligt.

Bowers & Wilkins PI7 har även ambience pass-through, vilket är en fantastisk funktion som jag använder HELA TIDEN! För er som inte har hört talats om det tidigare så betyder det att hörlurarna aktiverar mikrofonerna på utsidan och spelar upp ljudet i hörlurarna så man skall kunna höra vad som händer runt om sig. Det fungerar riktigt bra, men inte lika bra som Apples AirPods Pro. I Bowers & Wilkins PI7 låter ljudet lite metalliskt, men det kan jag leva med. Men vad jag dock inte kan leva med är att hörlurarna stänger av ambience pass-through när jag får ett samtal, vilket är det tillfället jag verkligen vill ha ambience pass-through för att kunna höra min röst när jag pratar i telefon – jag inte skriker. Jag har försökt få tag i Bowers & Wilkins för att få ett svar på detta är en bugg, eller om det är så det ska vara med dem. Så tills vidare är jag tvungen att plocka ut ena hörluren när jag tar ett telefonsamtal. Eller ska jag vara helt ärlig så har det blivit så att jag använder mina AirPods Pro på kontoret när jag är i videosamtal eller pratar i telefon. Men jag använder mina Bowers & Wilkins PI7 när jag lyssnar på musik eller ser på film. Skulle Bowers & Wilkins lösa så man kunde använda ambience pass-through när man pratar i telefonsamtal, då skulle jag kunna sluta använda mina AirPods Pro helt.

Betyg 4,5/5

Bowers & Wilkins PI7 är de bästa in ear-hörlurarna jag har testat. Ljudet är fantastiskt. De sitter bra i öronen och ser helt okey ut. Det som dock drar ner betyget lite är att jag inte kan använda ambience pass-through under samtal, samt att de kostar väldigt mycket. Men vill du ha ett par in ear-hörlurar som har ett fantastiskt ljud – då finns det inga bättre!

Kommentera