Braven är kanske inte ett märke som du direkt känner igen, men chansen är nog betydligt större att du känner igen märken som Invisible Shield och Mophie. Samtliga ägs av ZAGG.
Dessa öronsnäckor som jag har fått hemskickade heter Braven Flye Sport Rush, och marknadsförs som robusta öronsnäckor som du kan ta med dig var som helst. Men lever de upp till marknadsföringen?
Att få till äkta trådlösa öronsnäckor, till ett billigt pris har enligt mina tidigare tester visat sig vara en väldigt svår sak att få till. Men Braven Flye Sport Rush tycker jag är för sitt pris på 899 kr förvånansvärt bra.
Laddningsfodralet
Laddningsfodralet är plastigt, men känns robust. Jämför man den exempelvis mot Apples AirPods Pro så känns Apples mycket mer skör. Öronsnäckorna placeras väldigt enkelt på insidan av laddningsfodralet och hålls på plats av starka magneter. Laddningsfodralet ger tre fulladdningar, vilket ger ca 40 timmars speltid totalt. 10 minuters laddning i fodralet ger ca 1 timmes speltid. Öronsnäckorna har ca 10 timmars batteritid, vilket är fantastiskt bra.
Öronsnäckorna
Eftersom vi nu naturligt flyttade över fokus från fodralet till öronsnäckorna så tycker jag att vi fortsätter på det spåret. Precis som laddningsfodralet så känns öronsnäckorna lite plastiga. Öronsnäckorna har gummipluppar av in-eartyp och krokar som ska hjälpa dem att sitta på plats i öronen när man rör sig. De är dessutom regnskyddade enligt IPx5. Jag tycker att snäckorna sitter bra i öronen och håller sig på plats, men jag får dock aningen ont i öronen om jag använder dem i mer än 60 minuter. Detta beror för mig pga den hårda plastbiten som är på insidan av gummipluppen. Jag får inte denna ”smärta” av Apple AirPods Pro som också har en gummipluppen. Skillnaden är dock att AirPods Pro inte har den där hårda plastbiten på insidan av gummipluppen.
Hopparningen sker smärtfritt, headsetet går automatiskt i parningsläge om det inte känner av att det redan är hopparat med något. Dok upplever jag ibland att öronsnäckorna inte alltid kopplar sig till telefonen när jag plockar ur dem ur laddningsfodralet. Det jag behöver göra i dessa fall är att lägga ner öronsnäckorna i fodralet och plocka upp dem igen. När öronsnäckorna väl kopplat sig till telefonen så fungerar kopplingen nästan alltid bra, och jag upplever ingen större fördröjning av ljudet. Fördröjning av ljud är viktigt att inte ha om du exempelvis ska se på video i telefonen.
Båda öronsnäckorna har en stor knapp på utsidan som ni kan använda för att styra de flesta funktioner med enkeltryck, dubbeltryck eller tryck- och håll på vardera öronsnäcka.
Ljudet
Ljudet är förvånansvärt bra för att vara ett par öronsnäckor för 899 kr. Du får en ordentlig bas och fin detaljåtergivning. Det jag dock inte kan rekommendera är att ta telefonsamtal då det ofta upplevs som väldigt dåligt ljud för den man pratar med. Bör nämnas är även att ljudet blir betydligt mycket sämre om du inte får en bra passform i öronen, så se till att verkligen trycka in dem ordentligt i örat. Öronsnäckorna pausar inte musiken om man plockar ut dem från öronen.
Betyg
3,5/5
Jag tycker att Braven Flye Sport Rush är ganska enkla att rekommendera för dig som vill ha ett par trådlösa öronsnäckor till ett bra pris, tål regn, har en lång batteritid, helt okey ljud med bra bas och är ganska så snygga.
Foto: Alexander Jansson