Skip to main content

Just nu är det inte möjligt att gå på biograferna och man ska stanna hemma och isolera sig. Perfekt tillfälle att uppgradera tv-ljudet hemma! Jag har byggt upp ett 5.1 ljud hemma till teven med en Sonos Beam, två Sonos Play:1 och det vi ska fokusera på i dag, en Sonos Sub. Och vilket ljud!

Vad är Sonos Sub?

Sonos Sub är en kraftig trådlös Subwoofer som ansvarar för alla lägra ljud-frekvenser, d.v.s. det vi uppfattar som bas. Basen är viktig för att vi ska kunna känna musik och exempelvis explosioner i film, istället för att bara höra dem. Och du kommer verkligen höra skillnaden när du har en dedikerad subwoofer, mot när du kanske bara har en som är integrerad i en högtalare. Så när du har kopplat in Sonos Sub med exempelvis Sonos Beam och Sonos Play One så kommer basen kopplas bort från alla högtalare förutom från Sonos Sub.

Vad är speciellt med Sonos Sub?

Jag har testat flera olika subwoofers och Sonos Sub är min favorit, låt mig förklara varför. Sonos Sub genererar en tung bas som du verkligen kan känna, men trots det så skakar eller vibrerar inte Sonos Sub. Du kan ställa ett glas med vatten på Sonos Sub och du kommer inte se några vibrationer. Detta är bland annat p.g.a. att Sonos har valt att på insidan av subwoofern placera två högtalare som är riktade mot varandra, som tar bort vibrationerna. Detta gör även att du kan placera Sonos Sub hur du vill, du behöver alltså inte rikta den på något speciellt vis för att få ett bra ljud. Jag personligen har placerat den bredvid min soffa, vid väggen. Men jag känner flera som har placerat sina liggandes under soffan så att den inte syns.

Enkel att installera

Att installera Sonos Sub med de andra högtalarna är väldigt enkelt och smidigt. Börja med att ladda ner Sonos App, koppla sedan in Sonos Sub till strömutaget och vänta på att lampan på kortsidan av Sonos Sub börjar att blinka grönt, vilket betyder att den nu är redo att bli tillagd i ditt Sonos-system.

  1. Öppna Sonos-appen för iOS eller Android.
  2. Öppna fliken Inställningar och tryck på System.
  3. Under Produkter trycker du på det rum där du vill lägga till Sub.
  4. Tryck på Lägg till Sub.
  5. Följ anvisningarna för att lägga till Sub i Sonos-systemet.

Observera att Sonos Sub (gen 3) bara fungerar med Sonos S2-appen. Sub (gen 1) och Sub (gen 2) fungerar med både Sonos S2-appen och S1 Controller-appen.

Inställningar för att minska på basen

En av mina absoluta favoritsaker med Sonos system är att man kan med ett knapptryck i appen minska drastiskt på alla kraftiga ljud så som explosioner i filmer. Detta är perfekt för oss som har barn, eller kanske bor i en lägenhet och inte vill väcka alla grannar bara för att du vill se på tv sent på kvällen. Denna funktion kallas för nattläge, och fungerar om du har en soundbar från Sonos. Man kan även under inställningar för basen ställa in mer noggrant hur mycket eller litet bas det ska vara. Men för mig räcker det att slå på nattläge i appen på kvällen.

Bioljud hemma

Jag har en Samsung Q90R 65 tum, som tillsammans med detta ljudsystem från Sonos skapar en fantastisk bioupplevelse – hemma i soffan! Vill man uppgradera och få ytterligare bättre ljud så ska du uppgradera från Sonos Beam till Sonos Arc som kommer med stöd för Dolby Atmos.

Betyg 5/5

Jag har inget dåligt att säga om Sonos Sub. Den är snygg, trådlös, har bra ljud och smarta funktioner inbäddade i Sonos-appen. Sonos Sub Gen 3 kostar just nu 7 990 kr.

Kommentera