Skip to main content

Sonos senaste soundbar heter Sonos Arc och är bestyckad med totalt 11 högtalare, samt stöd för Dolby Atmos. Men är den värd 9 000 kr?

Jag har ett tag nu testat Sonos Arc som är efterträdaren till Sonos Playbar som släpptes 2013, och Sonos Playbase som släpptes 2017. Och det har ju faktiskt hänt en hel del med tekniken sedan dess. Bland annat kunde vi på Sonos Beam som kom 2018 se stöd för Apple AirPlay 2, röstassistenter och en uppdaterad design. Med Sonos Arc fortsätter Sonos med att fylla på med ny teknik och uppdatera designen.

Unboxing

Sonos Arc kommer i Sonos bästa förpackning hittills. Lådan är snygg och smart konstruerad. På kortsidorna av lådan finner vi varsin switch som vi drar åt sidorna för att kunna öppna lådan. Efteråt är det bara att dra upp locket och vi presenteras sedan av en snyggt inslagen Sonos Beam.

Design

Sonos fortsätter på det minimalistiska spåret med sin Sonos Arc. Du kan välja mellan svart och vit färg, och själva designen påminner om Sonos Play One och Sonos Move. Snyggt och stilrent. Kanske hade jag föredragit tyget som vi finner på Sonos Beam, men istället finner vi ett metallgaller på Sonos Arc.

På ovansidans mitt av Sonos Arc finner vi touch-knappar för Play/Paus och volym upp och ner. Längst ut till höger finner vi knappen för mikrofonen till röstassistenten. Alla knapparna går att stänga av från Sonos-Appen, om man så önskar. Vi har även en lampa i mitten av Sonos Arc som visar om soundbaren är på eller av. Vill man kan man även stänga av denna lampa i appen.

På baksidan av Sonos Arc hittar vi portar för ethernet, hdmi och strömadapter. Vi finner även en parningsknapp som används när man skall koppla samman Sonos Arc till sitt system. Vill man köra optiskt får man använda sig av den bifogade adaptern.

Ljud

På insidan av Sonos Arc finner vi elva digitala klass D-förstärkare, varav åtta är elliptiska woofers som ger en naturtrogen återgivning av mellanregistret och vokala frekvenser samt fyllig bas. Vi finner även tre vinklade diskanter med sidenkupoler som ger skarpa höga frekvenser och kristallklart tal.

Sonos Arc är i sig själv en väldigt bra högtalare, men köper man två Sonos Play One och en Sonos Sub så kommer ni få ett extremt bra ljud. Jag personligen har detta och rekommenderar det till alla som bor i ett hus och vill till fullo njuta av ett fantastiskt omslutande bio-ljud.

Om ni är oroliga att ni inte ska kunna se på tv på kvällen för att ljudet skall väcka alla barn, så är detta något som Sonos har tänkt på. I Sonos-appen finns en funktion som kallas för nattläge, som när den är aktiverad drar ner på alla höga explosioner. Finns även en inställning som gör att tal blir tydligare.

Dolby Atmos

Två av de totalt elva förstärkarna är riktade uppåt för att kunna ge soundbaren stöd för Dolby Atmos. Vilket gör att Sonos Arc blir den första högtalaren från Sonos som får detta stöd. Tanken med Atmos-högtalarna som riktas uppåt är att ljudet skall studsa i taket för att ge ett omslutande ljud. Dolby Atmos är ett objektbaserat format för surroundljud som delar upp ljudet mellan utvalda platser i rummet snarare än i kanaler, vilket ger en mer naturtrogen upplevelse eftersom det tar hänsyn till höjd, omgivning och de främre kanalerna på ett dynamiskt sätt.

Kan alla njuta av Dolby Atmos? Nja, det beror på vad du har för tv. De flesta nyare tv-apparaterna har i dag stöd för hdmi-arc. Arc står för Audio Return Channel och är ett protokoll för att skicka ljudsignaler från tv:n till uppspelningskällan, i detta fall Sonos Arc.

Jag har en Samsung Q90R, och för mig är det just nu enbart möjligt att få ut Dolby Atmos via Netflix. Viktigt att nämna här är också att du behöver ett Premium-konto på Netflix för att få stöd för Dolby Atmos. Att det just nu enbart är Netflix som fungerar för mig är lite tråkigt då jag har ett väldigt stort arkiv med filmer via Apple TV. Och även om filmerna har stöd för Dolby Atmos så har inte Apple TV-appen i Q90R stöd för Dolby Atmos. Och kör man hårdvaran Apple TV så kan man inte heller just nu få stöd för Dolby Atmos på denna tv – Stöd för detta skall dock komma om någon månad. Men när jag kontaktar Apple och frågar om deras app till Samsung TV kommer få stöd för Dolby Atmos så kan de inte svara på det.

Nu kanske du frågar dig hur du vet om du får Atmos-ljud? Detta kan du bland annat se i exempelvis Netflix att en Dolby Atmos-ikon kommer upp på den filmen du vill se. Detta visas bara om filmen har stöd för Dolby Atmos samt om Teven och högtalaren har stöd för det. Du kan även i Sonos-appen under inställningar se vad för ljud som spottas ut.

Betyg 4.5/5

Sonos Arc är för dig som har ett större vardagsrum och som vill njuta av ett fantastiskt omslutande Dolby Atmos-ljud till din tv. Har du ett mindre vardagsrum och kanske inte bryr dig så mycket om Dolby Atmos, då är Sonos Beam ett mycket bättre köp. Oavsett om du köper Sonos Beam eller Sonos Arc så rekommenderar jag att ni köper två Sonos Play One och en Sonos Sub för att verkligen maxa ljudet. Men köper ni en Sonos Arc plus de resterande högtalarna som jag precis rekommenderade så hamnar vi på ett pris på ca 22 000 kr. Men har du 22 000 kr att spendera så kan jag verkligen rekommendera det – det är svårt att gå tillbaka när man väl har upplevt ljudet.

Kommentera