Skip to main content

iPadOS 16 kommer med en drös av uppdateringar.

Bilder
Det blir enklare att dela bilder och videor med upp till fem personer, för att exempelvis skapa gemensamma minnen inom familjen. Med det delade iCloud-bildbiblioteket finns familjens minnen på en och samma plats och alla kan uppleva dem när som helst, oavsett vem som tog eller redigerade bilden.

Alla har samma behörighet att lägga till, ändra och radera bilder i det delade biblioteket. Även favoriter, bildtexter och nyckelord synkas, så om en person sorterar bland bilderna har alla nytta av det.

Meddelanden
Du kan nu ändra eller ångra ett meddelande som du nyligen har skickat. Du kan också markera ett meddelande som oläst om du inte kan svara direkt och vill gå tillbaka till det senare.

Du kommer också kunna dela anteckningar, presentationer, påminnelser, Safari-flikgrupper och mycket mer i Meddelan­den och börja samarbeta direkt. Få uppdateringar när något händer i ett delat projekt och ta kontakt med de som du samarbetar med direkt från appen.

Safari och nycklar
Med nycklar kommer en ny inloggningsmetod som är krypterad från början till slut och skyddad mot nätfiske och dataläckor. Det säger Apple gör nycklar säkrare än alla vanliga typer av tvåfaktors­autentisering. De fungerar också på enheter från andra tillverkare.

Du kommer också kunna dela flikar och bokmärken, skicka meddelanden och starta FaceTime-samtal direkt i Safari.

Blickfång
En av de kanske större nyheterna med iPadOS 16 heter Blickfång, vilket är ett nytt sätt att jobba med flera saker sam­tidigt och klara av uppgifter utan krångel. Ändra storlek på appar så att de ser ut som du vill. Och nu kan du se flera överlappande appar i en och samma vy på iPad. DU kommer kunna göra olika grupper av appar för bestämda uppgifter eller projekt. Ordna dem, ändra storlek på dem och låt dem överlappa varandra utifrån hur du vill ha det. Med Blickfång kommer du även kunna använda iPad Pro eller iPad Air tillsammans med din externa skärm med upplösning på upp till 6K.

Hem
Appen Hem har byggts om från grunden. Du kan använda alla dina smarta hemenheter på den omgjorda Hem-fliken. Med de nya kategorierna för till exempel klimat, be­lysning och säkerhet kan du komma åt alla relevanta tillbehör med ett enkelt tryck. En vy med flera kameror ger dig en ännu bättre överblick av dina smarta hemkameror.

Freeform
Skulle jag vara VD på företaget Miro eller kanske även Figma så skulle jag vara lite orolig nu. Apple släpper nämligen en liknande funktion med deras Freeform. Freeform är en app för produktivitet där du kan förverkliga idéer på fri hand tillsammans med andra. Skissa och anteckna med Apple Pencil. Dela filer och infoga länkar, dokument, video och ljud.

Kommentera